Bila dah duduk rumah ni, macam-macam benda teringin nak makan, cuma rajin ke malas je nak buat!
Haaa yang mana tengah rajin tu, jom cuba buat takoyaki sendiri kat rumah! Senang je uolss, tak payah guna acuan bulat-bulat tu pun! Buat bulat sendiri je. Haaa tunggu apa lagi, jom cuba buat makan petang ni guna resipi dari Wan Muhammad Hafiz Satar ni!
Bekal anak pagi ni baba buatkan TAKOYAKI versi MELAYU 😂😂😂. Memandangkan baba takde acuan utk masak tako ni.. jadi kenalah kreatif. So baba buat ikut resepi CUCUR VIRAL. Alhamdulillah menjadi jugak. bleh makan sepuas²nya.
RESIPI TAKOYAKI VERSI MELAYU
Bahan-bahan adunan :-
1 cawan air panas didih
1 cawan tepung gandum
1 sudu gula
Secubit garam
Bahan-bahan sos :-
Ads
Kicap
Gula
Air
Tepung jagung
*Panaskan Kicap manis + gula & air.. pastu tambah tempung jagung utk pekatkan sos. sos kena manis baru sedap.
Bahan-bahan tambahan :-
Kobis (cincang halus)
Daun sup (cincang halus)
Cili merah (cincang halus)
Sosej (potong kecil)
Sotong (potong kecil)
Isi ketam (potong kecil)
Ads
Cara-caranya :-
1. Campurkan semua bahan adunan ke dalam bekas, gaul sebati.
2. Kemudian, masukkan sekali bersama bahan tambahan kobis, daun sup dan cili. Gaul sebati bahan tersebut.
Ads
3. Ambil adunan tadi dalam portion yang kita inginkan, letakkan isi sotong, sosej atau ketam yang telah kita potong kecil di bahagian tengah. Bulatkan.
4. Panaskan minyak, goreng hingga garing. Sedia untuk dihidang!
Untuk hiasan:
saya tabur daun sup dgn bawang goreng.. bonito xde kat rumah. hehehe
Biasanya kita tahu daging atau ayam mentah tidak elok dimakan tanpa dimasak terlebih dahulu kerana ada bakteria yang boleh membahayakan tubuh.
Selain daging mentah, ada makanan lain yang boleh mendatangkan bahaya andai dimakan tanpa dimasak terlebih dahulu. Mungkin bagi sesetengah orang, ini perkara remeh tetapi sebenarnya boleh memberi kesan negatif pada tubuh. Silap-silap boleh membawa maut. Jadi kena berhati-hati ye ibu-ibu. Sila take note hal ini!
Ini antara makanan tersebut:
1. Kentang
Kalau anda makan kentang yang masih mentah ia boleh menyebabkan angin dalam badan. Perut anda juga akan mengalami banyak gas, kerap kentut dan kembung perut.
Kentang yang telah direndam lama dalam air dan sekiranya anda makan secara mentah ia akan menyebabkan berlakunya keracunan makanan.
2. Sosej
Anda janganlah makan sosej masih mentah, ini kerana kita tidak tahu cara pembungkusan sosej dan ia mungkin terdedah dengan pelbagai kuman. Sebaiknya, basuh dan rebus atau goreng sosej sebelum dimakan.
3. Taugeh
Untuk pengetahuan anda, taugeh kaya dengan vitamin yang baik untuk kesihatan. Namun, anda perlu ingat taugeh tumbuh dalam kawasan yang lembap dan bakteria mudah untuk membiak. Pastikan anda sentiasa membeli taugeh yang segar dan bukan yang direndam selama beberapa hari.
4. Terung
Terung mentah mungkin mengandungi toksik Solanine. Anda boleh mengalami angin, kembung perut dan keracunan makanan.
Lepas ini ibu-ibu kena pastikan tak makan semua jenis makanan ini secara mentah ya!
Sumber: Reader’s Digest
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Kuih lapis adalah antara kuih yang selalu dihidangkan di meja waktu minum petang. Rasa enak dan lemak membuatkan ahli keluarga suka hidangan ini.
Nampak lapisan kuih ini seakan sukar untuk membuatnya. Namun perkongsian ini nyata mudah untuk dicuba. Paling best menggunakan sukatan cawan. Mudah nak buat, confirm jadi!
___________________________________
Yeay berjaya buat walaupun 1st time. Alhamdulillah cantik kejadiannya, boleh kopek satu-satu lagi. Sedap sangat.
Bahan-bahan:
2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
1 cawan santan kotak kecil
3 cawan air masak
1 cawan gula
1 sudu teh garam
Cara penyediaan:
Blender semua dan bahagi kepada 2 bahagian.Satu letak pewarna, satu biarkan putih.Kukus selapis-selapis selama 7 minit.Lapisan terakhir kukus selama 20 minit.Oles bekas dengan minyak untuk mudah keluarkan.Oles pisau dengan minyak untuk mudah potong kuih.
Selamat mencuba! Memang sedap.
Kredit: Aezween Rainoe
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Buat penggemar cendawan goreng, resipi pernah viral sebelum ini. Jika anda mahu menghidangkan menu petang yang sedap, resipi ini wajib dicuba.
Mudah disediakan dan hasilnya cendawan goreng bersalut tepung berempah ini jadi rangup dan garing. Dihidangkan bersama secawan teh O panas cendawan enoki goreng ini pasti terangkat.
Bahan-bahan:
2 bungkus cendawan enoki
1 biji telur – pukul ringan
serbuk tepung serbaguna (BESTARI)
Minyak masak secukupnya
Cara Membuat:
1. Potong akar cendawan Enoki,leraikan ia,kemudian basuh dan toskan.
2. Gaul cendawan Enoki dengan telur hingga rata.
3. Golekkan atas tepung serbaguna.
4. Goreng dalam minyak terendam dan api yang panas.
5. Angkat apabila sudah masak atau berwarna kuning keemasan. Toskan.
Info ekstra:
Kudapan ringan ini juga sedap dicecah dengan sos cili, mayonis atau dimakan begitu sahaja.
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Aaron Aziz selebriti ‘family man’, dah macam 'kawan-kawan' je dengan anak-anak. Dilabel seorang selebriti ‘family man’, kehidupan rumah tangga Dato’ Aaron dan Datin Diyana Halik sentiasa menjadi perhatian peminat. Cukup mesra dan saling melengkapi di antara satu sama lain, pasangan selebriti ini memang sepadan ibarat pinang dibelah dua.