Bila bercakap tentang pemanis mulut waktu raya, mesti dodol yang pertama terlintas di fikiran. Tapi, tahukah anda wajik juga merupakan salah satu menu raya yang digemari ramai. Wajik juga mempunyai tekstur yang sedikit kenyal dan rasanya yang manis dan berlemak.
Tak susah pun nak buat wajik ni, hanya ikut sahaja cara yang dikongsikan oleh Seri Ibrahim ini. Katanya ini resipi asli daripada ibunya dan sedikit berbeza dengan wajik yang biasa.
“Wajik pulut ni resipi tradisi dari bonda saya. Guna gula melaka asli. Untuk makluman, wajik ni jenis pulut keras ye.
Ads
“Kalau kita makan pulut dia keras rangup dan tak kembang. Kita orang melaka memang tak suka makan wajik kembang,” tulisnya.
Wajik Pulut Gula Melaka
Ads
Bahan-Bahan:
Ads
Beras pulut 1kg
Gula melaka asli 900gm (gula melaka asli boleh beli kat melaka. Guna gula melaka fake confirm tak jadi. Seriously)
Gula pasir tebu / gula merah 3 sudu
Gula pasir 1 cawan..
Santan 1kg (guna santan asli ye.. tak mau santan kotak.. Nanti kurang aslinya)
Daun pandan 2 helai
Cara-Cara:
Rendam beras pulut sehingga kembang dalam 2-3 jam bolehla.
Lepastu kukus pulut sehingga masak. Jangan lama sangat nanti wajik kembang.
Lepastu sejukkan pulut dan buang bahagian tepi yang kembang tu. Tak mahu masukkan pulut yg kembang.
Kemudian masukkan santan, gula melaka, gula merah dan gula pasir ke dalam kuali.
Masukkan sekali daun pandan. Siatkan daun pandan dan simpulkan. Kacau sehingga pekat dan buih membuak (mak saya guna istilah sehingga air gula dah tangkap betuk).
Keluarkan daun pandan, kemudian masukkan pulut tadi. Kacau sehingga pekat dan beras pulut bertukar jd keputihan. Kena kacau je dgn api perlahan sbb takut hangit..
Bila dah masak, keluarkan wajik dan letak dalam bekas yang dialas daun pisang yang sudah dilayur. Tujuan dia untuk menaikkan lagi aroma dia.
Kalau nak tahan lama org kata kacau sehingga naik gula.
Spaghetti sebagai mana kita tahu macam-macam menu boleh disediakan untuk dijamu kepada seisi keluarga pada bila-bila masa. Sama ada untuk dijadikan menu sarapan, tengah hari mahupun menu makan malam, nyata menepati selera.
Jadi di sini KELUARGA kongsikan 3 resipi berasaskan spaghetti yang viral dan mendapat tumpuan warganet.
RESEPI SPAGHETTI SEAFOOD AGLIO OLIO
1 paket spaghetti =(500 gram)
Udang sederhana anggaran 400gram
Sotong 400 gram
Cendawan butang10biji(boleh letak jika suka
Cili padi hijau 5 batang- dihiris
Cili padi merah5 batang- dihis
Bawang Holland atau bawang besar 1 biji -dipotong dadu
Bawang putih 7 ulas -dicincang
Butter 5 cm
Minyak zaiton 5 sudu besar
(Kalau nak letak minyak masak pun tak apa)
Parsley 1 sudu kecil
Oregano 1 sudu kecil
Basil 1 sudu kecil
Lada hitam1 sudu kecil
Serbuk cili @chili flakes 1 sudu kecil jika
Garam dan serbuk perasa
Air rebusan speghetti 2 senduk
Cara rebus spaghetti
1)masak air sehingga mendidih,gunakan periuk Yang lebih besar supaya mudah untuk speggheti kembang Dan masak dengan sempurna
2)apabila Sudah mendidih,masukkan garam=2 cubit,Dan minyak masak 2 sudu besar Dan masukkan spagheeti
3)anggaran masak spaggheti 12-15 minit
4. Dan tapiskan spaggheti
Cara MEMASAK spaghetti aglio olio
1)API Yang sederhana
2.panaskan butter Dan minyak zaitun,
2)masukkan bawang putih(masak sehingga sedikit kekuningan)
3.masukkan bawang Holland atau bawang besar(masak sehingga sedikit kekuningan)
5.masokkan udang Dan sotong(Gaul sehingga masak
6.masukkan cili padi,lada hitam,parsley,basil,oregano,serbuk cili@chili flakes ,garam Dan serbuk perasa
7.masukkan spaghetti Yang telah direbus Dan Gaul sebati,masukkan air rebusan speghetti ,Serta rasakan dengan secukup rasa Yang diinginkan
kredit: Nurul Ateekah
Creamy Salsa Spaghetti Pepperoni With Salmon Grill
Untuk hidangan 4 orang
Rebus sebungkus spaghetti / any pasta anda suka toskan, gaulkan bersama olive oil..letak tepi.
Panaskan kuali..
-Masukkan butter 2 tbsp bersama sedikit olive oil kedlm kuali.
-Tumis garlic cincang & bawang merah dadu
(Banyak mana, agak-agak)
-masukkan 1/2 cup hirisan mushroom shitake ( boleh letak lebih ikut citarasa)
-Masukkan 1-2 tbsp tepung gandum
(Kacau sebati bersama tumisan)
– masukkan 1 cawan susu full cream
Kacau sampai likat
– masukkan 1/2 cawan cream cheese KC guna jenama Tatura.
(Kalau takde cream cheese boleh guna cheese keping dlm 5 – 6 keping atau cooking cream)
*Kacau sehingga sebati dan masukkan air sedikit demi sedikit kawal kelikatan anda suka..
( tutup api dan blend halus jadikan dia creamy sos yang sangat flavourful, licin dan cantik).
Kemudian dah blend tuang kembali ke kuali asal..pasang api medium
Masukkan semua bahan di bawah ke dalam kuali bersama creamy sauce blend tadi.
– masukkan 3 tbsp tomato puri
– masukkan 1 tbsp cili powder
– masukkan 1 tbsp cili flake/cili powder
– masukkan 1 tsp serbuk lada hitam
– 1 tbsp mix herb
– dry pasley, agak2
– 1 – 2 tbsp perahan lemon
– garam dan gula secukup rasa
– jika nak sedap lagi boleh tambah kiub ayam atau serbuk perisa..kc tak letak sbb jarang masak guna bahan bersumberkan msg. Kadang2 saja.
Kacau2..kalau telalu likat masukkan air..kawal kelikatan mengikut selera anda..
Panas kan pan lain..tumiskan garlic cincang
-Masukkan cendawan shitake/ cendawan butang yg anda suka(potong slice)
– masukkan pepperoni. Sedikit lada hitam dan sos tiram..kacau2..sampai agak garing..masukkan dlm kuah kita dalam kuali gaul2 dan masukkan skali spaghetti..kacau2..tambah air jika terlalu likat..ikut citarasa anda…
Bahan
Spaghetti 1 bungkus (boleh guna pasta jenis lain)- rebus, tos, simpan seedikit air rebusan & ketepikan
Udang/ayam/sotong – kupas/potong & bersihkan
4-5 biji Telur masin (rebus, ambil kuning sahaja & lenyek hancurkan dgn garfu)
Bwg putih 3-4 ulas – ketuk
Butter (salted) 2-3 sudu
Daun kari
Cili padi potong (ikut kepedasan msg2. Sy letak 2-3 biji)
Garam & gula secukup rasa
Cara
1. Panaskan kuali, masukkan butter & bwg putih. Tumis
2. Masukkan cili padi, daun kari, kuning telur. Goreng sehingga berbuih
3. Masukkan udang/ayam/sotong. Masukkan garam & gula.
4. Masukkan spaghetti & 5 sudu besar air rebusan spaghetti. Gaul hingga sebati. Tutup api setelah sedikit kering. Sedia dihidang
Variasi:
1. Boleh tambah sedikit susu segar (1/2 hingga 1 cawan) jika mahu versi basah
2. Boleh tambah sedikit susu sejat jika mahu lebih lemak. Tak boleh banyak nnt muak.
3. Boleh guna resepi sama utk udang/ketam/sotong/ayam goreng telur masin (rujuk gambar akhir). Udang/ketam/sotong/ayam diperap dgn sedikit garam, serbuk lada hitam & tepung jagung (jgn tambah air nnt keras kejung) & digoreng terlebih dahulu. Selebihnya ikut resepi di atas.
Waktu nak masak, benda paling malas sekali nak tunggu bahan mentah defrost. Dah direndam berejam pun kadang masih lagi beku, tak cair sepenuhnya. Ye la waktu simpan pun tak sejat sepenuhnya air tu, satu hal lah melekat satu sama lain.
Haaa jangan stress, ikut je cara mudah ni! Bukan sahaja cepat defrost, nak masak banyak mana yang kita nak pun ambil gitu je. Tiada lagi masalah ayam melekat antara satu sama lain! Nak tahu macam mana? cerrrr tengok kaedah kat bawah ni!
TEKNIK BIJAK SIMPAN AYAM DALAM PETI SEJUK SUPAYA NAK MASAK TAK PERLU TUNGGU LAMA!
Benda utama yang anda perlu ada, dua ni iaitu :-
Kertas minyak pembalut makanan
Bekas bersesuaian
MUSLIHAT MENYIMPAN AYAM KE DALAM PETI SEJUK:
1. Anda perlu sediakan kertas minyak pembalut makanan terlebih dulu. Biasanya, bewarna coklat yang digunakan untuk membalut nasi lemak.
2. Kemudian kertas pembalut makanan perlu dilipat dua mengikut saiz bekas. Pastikan permukaan kertas yang licin di bahagian luar untuk mudahkan ayam tidak melekat.
3. Susun ayam yang telah dibasuh cantik-cantik di atas lipatan kertas tersebut. Bila disusun kemas barulah boleh letak banyak ayam.
4. Boleh buat lapisan kedua pembalut kertas jika bekas disediakan itu tinggi. Letak sampai tiga lapisan pun boleh, jadi boleh simpan ayam yang banyak dalam satu bekas.
5. Sesudah itu, jangan lupa simpan dalam peti sejuk.
Dah siap! Cara ini sangat mudahkan anda, apabila bekas ayam dikeluarkan daripada peti sejuk. Tak perlu nak rendam lama-lama ayam kerana ayam tadi amat mudah dipisahkan. Nak Ambil berapa ketul pun mudah, tak percaya? tengok video bawah ni! Sebelum dan selepas simpan
Elak dari perkena serangan jantung, jom ikuti perkongsian dari Dr Zubaidi ni!
Comel betul adik-adik BK buat Challange kumpul marshmellow!
Tayang bahagia di social media, realiti ke fantasi? Nak tahu, jom tengok!
Sertai Webinar Keibubapaan PERCUMA anjuran Pa&Ma secara virtual yang menjemput speaker- speaker hebat dalam bidang keibubapaan termasuk Prof Madya Dr Nik Salida, Ibu Rose, Dr Ahmad Rostam, Puan Maryam Jamadi, Puan Azlina Roszly dan Irma Hasmie. Daftar nama di https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-sayang-anak-ketat-ketat/
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Seharian bekerja di pejabat, balik rumah nak kena masak untuk makan malam pula! Bila dah penat ni, memang tidak la nak masak makanan yang susah-susah kan? kalau boleh yang campak terus siap tu yang nak buat!
Paling senang nak buat pun masak kicap, itu pun dah ada yang ‘bunyi’ asyik menu yang sama je dok ulang-ulang. Dari dengar lagi complain tu, apa kata tukar selera dengan buat resipi dari Che Eda ni. Mudah je rupanya! Tumbuk je bahannya, campak, siap!
Resipi Ayam Ungkep
Bahan-bahan:
Serai 2 Batang -Titik
3 ulas bawang merah – tumbuk
3 ulas bawang putih – tumbuk
Kunyit Hidup (Besar Ibu Jari) (Lupa boh dlm gambar) – tumbuk
Cili padi (Ikut Nak Letak Bape) Sy Suka Pedas Sikit – tumbuk
Ketumbar Peket Kecik -rendam dulu supaya senang tumbok (Tapi kan aida xde yang biji.. Tak perasan pula dah habis.. so i pakai yang serbuk la) – tumbuk
Kunyit Serbuk 1 Sudu (yang ni nak bg warna ja kalau warna dari kunyit hidup tak cukup. Kalau cukup ok xyah letak dah)
Asam Jawa 1 Sudu Makan
Gula dan garam secukup rasa
Cara-cara
– Panaskan minyak, tumis bahan tumbuk dan serai hingga naik bau.
-Kemudian masukkan ayam dan gaul rata.. Tutup Periuk hingga ayam masak.
-Kemudian masukkan air asam jawa. Biarkan kuah memekat..
Dalam sebuah temubual eksklusif bersama Majalah Keluarga, Ezwan Mohamad Zain atau dikenali juga sebagai MR E, pengasas Kueh Cafe, membuka lembaran baru tentang persahabatannya...