Nak bercuti tidak semestinya perlu ke tempat yang mahal atau berbahaya. Banyak tempat biasa-biasa seperti pantai atau air terjun yang boleh memberikan kepuasan kepada anak-anak.

Ketika ini mereka belum tahu memilih atau demand. Jadi didik mereka untuk hidup dalam persekitaran yang seadanya.

Sebagaimana perkongsian ini.

Ruginya la tak ambil peluang ni bawa anak-anak ke pantai masa diorang masih kecil.
Serius! Memang kita akan terasa rugi kelak.

– Masa diorang kecil ni la mudah nak rasa terhibur, dapat main korek-korek pasir pun dah cukup bahagia.

– Dah besar besok anak tak nak dah layan main pasir ni, mainan budak kecil katanya nanti.

– Aduh, rugi tak bawa diorang sekarang masa diorang tak pandai memilih lagi.

– Kelak memang dia akan demand punya, tak layan dah nak ke pantai ni. Kalau sebut legoland baru dia rasa teruja.

IKLAN

– Macam-macam aktiviti simple boleh buat dengan anak masa ni, main kejar-kejar pun dah cukup menghiburkan hati mereka.

– Dah besar besok, rasa girang tu dah tak sama. Dia lebih girang main phone dari main dengan kita.

IKLAN

– Sekarang paling lelah layan anak pun lelah fizikal je, lari sana-sini, lompat-lompat, dia tak bagi langsung kita rehat.

– Tapi kelak, bukan fizikal je emosi dan mental pun boleh lelah sekali. Macam-macam dia demand, kita nak berkelah tepi pantai dia demand nak check-in hotel. Kopak poket.

Confirm, kalau tak bawa sekarang memang kita akan menyesal kelak.
Masa ni berlalu macam air. Menderu-deru laju, tak berhenti walau sesaat. Tahu-tahu anak dah sama tinggi dan sama besar je nanti.
Anak kecil sekali, tapi memori akan berkekalan sampai ke cucu cicit.
Sudah-sudah la kerja, jom ke pantai!
Wallahu A’lam,

Sumber: Mohd Fhais Salim