Bila terfikir hendak menanam pokok jenis menjalar atau memanjat di halaman rumah, contohnya seperti pokok peria, timun, telang dan sebagainya mulalah kita hendak cari ruang yang lebih besar dan luas untuk bercucuk tanam. Tapi tahukah anda, dengan menggunakan tong sampah sahaja seperti mana perkongsian daripada Ammu Man dia boleh menanam pokok anggur dan markisa.

Bahkan menurutnya, dengan menggunakan kaedah ini anda dapat  layan hobi menanam walaupun ruang kawasan rumah terhad.

Ujarnya “Simple tak payah nak fikir green house…letak kaki lima rumah pun boleh.. Ini sebagai asas je..masa proses membuat tu nanti akan ada idea yang datang mungkin boleh buat lebih kemas dan cantik.”

Alatan dan barang-barang yang diperlukan:


1.Tong sampah
2.Batang paip putih buat wiring atau boleh guna batang paip 1/2 inchi( pilih yang mana rasa sesuai)
3.Cable tight
4.Dawai(beli kat hardware timbang kilo, saya beli yang guna untuk pagar chain link kira tebal gak la.
5.Drill tu buat tebuk lubang je

Kenapa saya pilih tong sampah 


1.Size yang sesuai
2.Harga murah RM13 je
3.Tahan lasak
4 Mudah pengurusan..ada tangkai bawah tu nak angkut letak mana-mana pun boleh..pecah kita beli baru lapis je.
5. Tambah sendiri la

Cara buat :

1.Tebuk lubang bawah untuk buang air lebih..tepi saya tebuk untuk ikat batang pvc je


2. Ikat batang paip tu dengan cable tight atas bawah


3. Sedia untuk dawai. Potong dawai buat bulat


Siap…dawai tu kalau tak nak turun naik tebuk lubang batang paip ikat dengan cable tight..kalau susah ikat terus je.

4. Gaul media, biasanya saya guna Topsoil+ sekam bakar+sekam mentah+ baja organik  (najis kambing dan sewaktu dgn organik) Kalau nak bagi ringan banyakkan sekam …tapi medium cepat kering…boleh tambah cocopeat sikit untuk bagi kelembapan lebih lama kalau tanya nisbah sesedap rasa… Asasnya 2:1:1

IKLAN


5. Siap 1 pokok anggur 1 pokok markisa. Lepas seminggu tanam boleh mula bagi baja.

Sumber : Ammu Man

Nak tahu, KELUARGA ada hadiah wang tunai RM500 nak beri kepada anak-anak anda! Caranya mudah sahaja, anda perlu kongsikan perasaan rasa bangga menjadi anak Malaysia.

IKLAN

Untuk maklumat lanjut layari je laman web https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya!

Sebarang soalan boleh di http://www.wasap.my/60169647520

Jom sertai E-Keluargagader BELAJAR ONLINE BERKEBUN CILI DI HALAMAN RUMAH dengan daftar segera di  https://toko.ideaktiv.com/product/berkebun-cili-di-laman-rumah/ atau whatsapp di http://www.wasap.my/60169647520

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club