Malang tidak berbau, demikian berlaku kepada anak tiri Dato’ Seri Siti Nurhaliza ketika terbabit dalam satu kemalangan apabila keretanya dilanggar lori.

Hal tersebut dikongsikan oleh suami kesayangan Tya Ariffin menerusi laman instagramnya. Menyifatkan musibah tersebut sebagai peringatan dari tuhan terhadap dirinya, Asyraf Khalid bagaimana pun reda dengan apa yang berlaku.


“Baru-baru ini saya dilanda musibah, kereta kesayangan saya dilanggar lori dan kami tidak sempat untuk mengambil nombor plat lori tersebut kerana ia berlalu pergi dengan cepat.

“Apabila saya diuji, perkara pertama saya fikir adalah ujian ini datang dari Allah mungkin kerana saya lalai mengingati-Nya atau mungkin saya tidak menjaga waktu solat saya.

“Bila kita ambil ujian Allah ini sebagai satu peringatan, kita akan berada di jalan yang lurus, insya-Allah perbuatan kita akan diredai oleh-Nya dan dari situlah datangnya rezeki yang lebih besar,” tulisnya.

 

View this post on Instagram

Kenapa bila kita di landa musibah, orang kata rezeki akan masuk? Baru-baru ni, saya di landa musibah, kereta kesayangan saya di langgar lori, & lori tersebut lari tanpa kami sempat ambil plate number. Bila saya post gambar di story saya, ramai yang cakap, inshaallah ada rezeki akan masuk. Betul ke? Bagi saya, ianya bergangung pada bagaimana kita ambil musibah tersebut & interepetasi kita terhadap situasi tersebut. Bila saya di uji, benda pertama yang saya akan fikir, automatic dalam fikiran saya, ujian ni datang dari Allah, dan mungkin saya kurang ingat pada Allah atau infak ke jalan Allah atau mungkin saya tak jaga waktu solat saya. Bila kita ambil ujian Allah ini sebagai satu peringatan, kita akan kembali ke jalan yang lurus, & bila kita di Jalan yang lurus, inshallah Allah akan redho dengan perbuatan kita & dari situlah datangnya rezeki yang lebih besar tersebut. Sebaliknya, kepada yang melihat masalah itu sebagai satu ‘bad luck’ mereka akan terus lagi dapat ‘bad luck’ kerana mereka tidak ambil musibah tersebut sebagai peringatan dari Allah & terus lupa pada Allah & perintah-Nya. Ustaz saya selalu mengingatkan kami, kalau kita punyai masalah dengan sesiapa pun, itu adalah ujian dari Allah. Pulihkan hubungan dengan Allah, & hubungan kita sesama manusia akan jaga oleh Allah. Saya bukan la seorang ustaz atau seorang ‘scholar’. Sekadar berkongsi buah fikiran untuk di fikirkan bersama ? Have a good day ahead everyone!

A post shared by Tun Asyraf Khalid™ (@asyrafkhalid) on

Perkongsian tersebut mendapat respond dari pengikutnya yang rata-rata memberi kata semangat dan memintanya bersabar.

z.zliza39Saya pun sedang dilanda ujian dari Allah..dan Allah dah temukan saya dgn post ni. Terima kasih @asyrafkhalid skrg saya lebih yakin yg Allah akan gantikan dgn hikmah lebih besar atas peringatan dari Nya. Mohon share ya.

IKLAN

rozyroseshahAgreed and well said..positif thinking will generate positing outcome.

cestmoihasnulJika kita diuji dengan musibah, itu tandanya Allah rindu pada kita.. supaya kita mengadu, mengingati dia. . So yeah, I agree that once things like this happen, you have to check if there is anythung missing.

winzieRecently banyak ujian yg saya hadapi.. dgn membaca ur post ianya menjadi inspirasi dan iktibar buat diri saya.. thank u for sharing… semoga Allah melindungi mu n family n di murahkan rezeki.. # ur son is such a adorable never miss a day watching him..Blesssed

IKLAN

nurdelisha_yanaterbaikk..allah nk kite lg dekat pada Allah..jgn terlalu fikirkan duniawi..dlu sy leka dgn duniawi spai lupa pd allah..mcm2 ujian dtg..skang alhamdulillah

dessy_belva_ramadhanSetiap kita di beri musibah itu artinya Allah SWT sedang mengingingkan kita utk lebih dekat lagi dengan nya. Bersabar dan terus lah berdoa. Insya Allah .. Allah akan memberikan yg terbaik utk hidup kita

republic_shadesYakin dan percayalah. Allah akan ganti pemberian yg jauh lebih baik. Kita tak nampak hari ni atau esok lusa hikmah tu. Kadang makan bulan/ tahun. Didiklah hati banyakkan berprasangka baik. Inilah kehidupan up down dalam hidup. Nak bahagia, haruslah di beri ujian dulu. Lalui moment ujian ni, chill bro

acu_eima80Setuju apa yg dikatakn saat kita diuji itu adalah kerana kita kurang beringat atau alpa biasa la kita manusia biasa mustahil semua ya sempurna apa pun sabar dengan ujian Allah swt semoga dirahmati dan diberkati dunia dan akhirat amin.

Sumber: IG asyrafkhalid