Sikap ibu ayah yang terlalu inginkan kesempurnaan dan meletakkan terlalu tinggi pengharapan dalam mendidik anak-anak, kadang kala perkara itu juga menjadi penyebab sikap ibu ayah terlihat begitu serius dan tidak cool di mata anak-anak.

Alangkah baiknya, interaksi dan hubungan dengan anak-anak tetap mesra dan harmoni dan dalam masa yang sama anak-anak dididik dengan sebaiknya.

Untuk itu, ketahui cara mana untuk menjadikan ibu ayah yang cool seperti yang dikongsikan oleh Mohd Fhais ini.

10 Cara Nak Jadi Ibu Ayah Yang Cool

1 – Jangan jadi perfectionist

Anak anak ni dah perfect. Allah dah jadikan mereka perfect seperfectnya. Cuma kita je yang kurang perfect. Kita selalu marah atas kesilapan yang tak sengaja mereka buat sedangkan itu bukan kesilapan mereka, tapi sebenarnya itu kesilapan kita yang tak sabar dan tak memahami proses tumbesaran kanak-kanak.

2 – Rendahkan expectation

Anak lemah membaca geram, anak lambat mengaji marah, anak tak hafal sifir baran. Macam mana nak jadi doktor kalau belajar tak pandai. Hah, ini la punca kita jadi tak cool. Expectation tinggi sangat. Cuba rendahkan, comfirm cool je. Anak tengok pun sejuk mata memandang.

3 – Jangan fokus pada result

Sentiasa fokus pada usaha bukan result. Anak anak ni serba serbi lemah, dia masih bertatih lagi. Lagi kita fokus pada result, lagi tertekan la kita jadinya. Fokus pada usaha, insyaAllah anak pun membesar dengan sihat dan kuat. Kita pun jadi kurang marah marah.

4 – Berhenti shiny parenting

Shiny parenting syndrome ni adalah parenting yang jenis suka mengikut orang lain. Bila ada trend didik anak begini dia ikut cara tu, bila ada orang share tips didik anak begitu terus dia follow. Kita letih cuba cuba, anak pun letih cuba hadam bolak baliknya hati kita.

5 – Berhenti comparing

Setiap anak ni unik dan istimewa dengan cara tersendiri. Buat la macam mana pun, umur sama, sekolah sama, tarikh lahir sama, jantina sama tetap besarnya anak anak tu akan jadi jauh berbeza. Comparing bukan sahaja akan buat kita makin stress malah anak pun akan jadi makin rendah keyakinan dirinya.

6 – Jaga waktu tidur

IKLAN

Tidur ni fundamental needs manusia. Kurang tidur badan akan jadi lemah, terlebih tidur pula badan akan jadi lemau. Oleh itu, jaga waktu tidur yang sihat 6-8 jam sahaja sehari.

7 – Selalu peluk anak

Bila peluk & cium anak bukan sahaja terhasil hormon bonding dan hormon kasih sayang tapi pelukan tu juga ada efek self-healing dan mood booster. Susah sangat nak rasa tenang cuba periksa balik ada tak peluk anak sekurangnya 3 minit sehari?

8 – Selalu buat self-care

Jarang buat self-care maka jarang la kita akan jadi baik. Selalu je rasa stress, depress, lembik dan sakit hati. Itu la masalahnya, besarkan anak anak ni 24 jam penuh dengan ujian, kalau emosi tak kuat memang senang sangat nak trigger nafsu kemarahan.

IKLAN

9 – Banyakkan bersyukur!

Self-gratitude ni rahsia orang orang yang tenang dan sabar. Bila kita banyak bersyukur, percayalah benda yang kita rasa tak puas hati tu akan berkurang dengan drastiknya.

10 – Berdoa!

Akhir sekali kalau dah cuba macam macam teknik dan petua tetap juga tak sabar dan tenang, berdoa la. Tak ada yang boleh beri rasa sabar melainkan Allah yang maha sabar ( Al-Sabur ) dan yang maha menenangkan ( Al-Mu’min )

Saya doakan semua yang baca & share post saya ni jadi ibu ayah yang cool dan di cintai anak anak. Amin.

Wallahu A’lam,

Sumber : Mohd Fhais