Selain cuci pinggan, sidai baju antara aktiviti yang kurang digemari. Nak nak lagi bagi ibu yang bekerja. Begitu juga dengan suri rumah Walaupun duduk di rumah namun macam-macam kerja yang perlu dibereskan jadinya pakaian yang baru dicuci adakala mengambil masa untuk disidai

Baju yang sudah siap dicuci jangan dibiarkan tidak disidai kerana boleh menyebabkan ia berbau  hapak.  Jadi, untuk memudahkan kerja rumah tangga, ibu-ibu boleh ikut cara Puan Ilidayana Sudirman ini.


Ok, mesin basuh ili 7kg je. Kalau korang punya lebih banyak, sila gandakan ikut nisbah la…Simple je, syaratnya…

1. Strategi

Serang pakaian kecik-kecik dulu, macam cik sotong, stokin, sapu tangan. Masa keluarkan dari mesin basuh lagi kita dah sorting. Cara ili, sangkut di tangan. Rujuk gambar. Tu semua suar kecik dak sarah, stok 3 hari je tu. Sampai kat ampai, yang ni ili settle sepit dulu.

tip sidai baju cepat, cara sidai baju, cara mudah sidai baju, sidai baju bayi, sidai baju baby

2. Set masa

ili selalu gunakan cerita kat tv yang best, masa iklan berdesup ili siapkan sidai. Iklan kat TV3 dalam 7-8 minit, pastu sarah akan tolong jerit : ibu, cerita dah start!! Jadi ili pun cam exercise gak la kan sebab pegi balik 2 kali.

3. Guna hanger

Bab ni ili paling suka sebab dari hanger di ampaian, baju dah kering dan sejuk terus je masuk almari, so tak payah melipat dan kurang keje menggosok. Haaa.. cubalah nanti tau. Buat lelaju ni best, kira macam buat Tabata, intense in short periods.

IKLAN

Tip Lipat Kain:

1. Buat bakul masing-masing, contoh kalau ada anak 5… maka sila sediakan 5 buah bakul untuk diorang.

2. Sambil tengok TV, sambil lipat kain.

IKLAN

3. Mulakan lipat kain yang besar dulu, barulah nampak kain bertimbun tu mula sikit.

4. Kena biasakan anak melipat baju sendiri walau baru sekolah rendah.

Apa pun semuanya dari belah pihak mak ayah ya, kalau anda sendiri pun suka longgokkan baju dalam bakul maka jangan pelik anak pun jenis tak suka lipat baju!