Biasa kita dengar rungutan, bila umur sudah meningkat memang susah untuk turunkan berat badan. Katanya puaslah kawal makan namun bila timbang masih tidak dapat berat badan ideal. Lantaran itu betul ke bila sudah berumur itu bermakna memang susah untuk turunkan berat badan?

Menjawab persoalan ini, Puan Nurfarah Hanani Amir Hamzah, pegawai dietetik berkongsi info dan faktanya untuk anda lebih faham apa yang perlu dilakukan untuk mendapatkan berat badan ideal walau usia telah mencapai 40 tahun ke atas.
Ini dikupas secara detail bersama Keluarga di dalam segmen video Medic Keluarga dan semoga bermanfaat.

Umur 40an Aim Nak Badan Langsing. Pakar Dietitian Ni Kongsi Caranya Perlu Praktik!

Ekstra Usaha
Saya tidak mahu menjanjikan bulan dan bintang, tapi memang betul bila usia kita semakin meningkat, badan kita lebih mudah untuk menyimpan lemak. Bahkan kita pun boleh lihat komposisi tubuh antara yang berumur 20an, 30an, 40an sudah berbeza, lemak lagi banyak, tulang kita pun merosot sidikit dan efeknya metabolisma rendah jadi itulah cabarannya. Perlu ektra usaha untuk kurus. Pemakanan seimbang penting dan senaman sangat penting.
Berat ideal juga berbeza mengikut usia, di mana jika umur bawah 60 tahun BMI adalah 18.5-22, tapi umur 60an mesti target BM adalah 22 ke atas. Perbezaan ini akan jadikan pengambilan pemakanan pun ada beza juga.

Pilih Aktiviti

IKLAN

Umur 40an Aim Nak Badan Langsing. Pakar Dietitian Ni Kongsi Caranya Perlu Praktik!
Disarankan lihat faktor risiko dalam pemilihan senaman yang boleh amal berterusan, biasanya saya cadangkan berjalan sahaja berbanding jogging, berkebun pun boleh juga. Sebab bila berumur untuk melakukan senaman yang berat , bimbang tidak sesuai dengan kesihatan tubuh badan, maklumlah bila sudah berumur mulalah terasa lutut sakit dan sebagainya.

Pun begitu perlu difahamkan, surirumah yang sibuk menjaga anak, membasuh baju atau kerja rumah itu tidak boleh dianggap aktiviti aktif untuk dapat efek badan kurus. Ini sebabnya badan sudah terbiasa. Kita perlu tambah aktiviti, contoh jika suka berkebun jadi itulah aktiviti senaman bagi wanita tersebut. Kalau tak ada aktiviti lain, boleh sahaja pergi gim, tapi dapatkan khidmat pakar.

Pilih Tinggi Nutrisi
Pemakanan yang sesuai boleh high nutrision, seimbang, start sekarang jangan tunggu 40 tahun. Lebihkan minum susu untuk jaga tulang. Sehari 2 gelas sehari, pagi petang, atau pagi malam. Orang dewasa disarankan ambil yang low fat atau high kalsium.

IKLAN

Umur 40an Aim Nak Badan Langsing. Pakar Dietitian Ni Kongsi Caranya Perlu Praktik!

Manakala pengambilan suplimen tidak jadi wajib, namun jika ada masalah penghadaman jadi perlu ambil suplimen (makanan tambahan) tapi selagi boleh makan lebih baik daripada sayur-sayuran dan buah-buahannya. Namun ada orang lebih percaya suplimen, terlalu bergantung dan hingga tidak lagi mengambil makanan yang original.
Cari supplement yang disahkan KKM, percaya lebal yang diyakini, dan saya tidak galakkan jenis jus-jus sebab kita sendiri tidak tahu berapa kandungan vitaminC di dalamnya. Jadi ia adalah makanan sahaja. Supliment itu adalah yang mengandungi vitamin, mineral, folid acid, omega.

IKLAN

Selain itu jika konsep sneck sihat malam boleh diambil jika lapar, disarankan Cuma ambil 1 gelas susu, 3 sudu out atau 1 keping roti Sebab lepas tu kita tidur, agak rugi sebab sudah bersenam tetapi kita tambah lemak lagi.

Ibu adalah penjaga rumah, jika membudayakan makanan sihat satu famili akan sihat. Jadi seorang ibu perlu ada kesedaran, start awal untuk sediakan makanan sihat. Pertama kurangkan penggunaan garam, kurangkan sedikit demi sedikit lama kelamaan toleransi kita pada garam semakin kurang dan seterus dapat membantu keluarga makan makanan sihat.

Untuk anda yang ingin mendengar lebih banyak info yang dikongsikan bolehlah menonton video ini.

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI