Bila bercakap tentang stamina orang yang telah berusia, umumnya kita fahami tidaklah sekuat anak remaja mahupun selincah orang muda. Pun begitu, baru-baru ini viral tentang ibu yang berusia 70 tahun berjaya turut serta Fun Run dan ini membuatkan ramai juga tertanya-tanya apa rahsianya wanita ini sihat dan cergas diusia emas. Kiranya dikongsikan dapatlah dijadikan panduan untuk kita yang masih muda amalkan apa yang dilakukan untuk kekal sihat apabila meniti usia emas kelak.

Menjawab persoalan itu, ayuh kita lihat perkongsian daripada anak kepada ibu tersebut. Jom semak.

Masih ingat mak saya umur 70 tahun steady masuk fun run. Insha Allah ni sekarang dalam proses mak nak masuk larian lagi, terima kasih atas doanya, mendoakan mak saya diberikan kesihatan yang baik, semoga doa kalian diangkat oleh Allah. Insha Allah next year 71tahun dah mak.

Ini semalam training jalan2 dalam kampung, saya ingat nak buat 5km tapi disebabkan nak hujan cuma mampu 3.1km je. Itu pun mak nak lari lagi,saya dah pancit sebab tak berapa sihat.

Balik saya yang demam, mak saya steady je. Ada yang tanya apa rahsia mak saya, mak saya ni orang Jawa. Maaf mak terpaksa reveal kan rahsia mak. Sebab ada orang PM tanya mak still gigih lagi berlari.

As anak saya pun sebenarnya tak mampu nak buat macam mak saya.

1) Bangun pagi pagi, sebelum subuh harus mandi.

IKLAN

2) Mak amalkan makan madu sebelum sarapan. ini wajib sebab dedulu selalu kena paksa makan madu


3) solat mengaji tu mak sentiasa amalkan

IKLAN

4) time lari dekat tangan mak mesti ada tasbih kecik tu,sambil berlari mak berzikir. Kalau saya tak, sambil lari sambil dengar lagu. (Lepas ni saya kena tukar lah)
5) setiap kali lari saya akan tanya mak, "mak ok tak" tapi mak akan balas "kekuatan mak ni Allah yang berikan,percayalah dekat Allah"
6) dulu mak minum anlene, tapi lepas tu tukar lah supplement lain. Untuk tulang juga, supplement yang diyakini (bukan tujuan marketing)
7) mak orangnya positive. Orangnya sentiasa ceria, walaupun dia kata dia sombong tapi jumpa orang tengah berlari pun mak g tegur.
8) paling penting mak takde amalkan pemakanan sangat, mak makan je apa, asalkan makan.

Doakan next run saya dan adik beradik nak masuk larian lagi. sebab kitorang malu kot, mak steady je lari 5km umur dah 70tahun, yang anak2 mak ni pancit. So sesapa yang masuk larian dekat area JB nanti boleh lah tanya apa rahsia mak Par ni. Nama sebenar mak Partini binti Rosman. Tapi mak punya fb Cempaka Senja (tak nak tag nanti mak marah)

sumber : Fatimah Abdul Hamid via MALAYSIA RUNNERS