Tidak dinafikan penggunaan enssential oil atau minyak pati seakan menjadi trend kini. Ada yang sanggup berhabis ratusan ringgi semata-mata untuk membeli haruman semulajadi.

Ia adalah ekstrak caik dari pelbagai tumbuahan yang didakwa memberi aroma yang wangi dan menenangkan . Ia termasuk dapat meredakan tekanan, menghilangkan sakit kepala dan migrain, menghalau serangga serta ada jufa bersifat antiseptik.

Minyak pati ini digunakan dalam tiga cara iaitu melalui diffuser, terus ke kulit dan secara oral. Apa pasti minyak pati dianggap semula jadi dan selamat ini didakwa tetap mempunyai gabungan sebatian dan bahan kimia yang agak tidak selamat untuk kesihatan termasuk berkaitan dengan hormon.

Salah satu pandangan pakar menerusi sebuah website didakwa minyak lavender dikaitkan dengan pertumbuhan payudara dan  datang bulan pada usia seawal tujuh tahun. Bagaimanapun kesan daripada pengunaan minyak pati walaupun jarang berlaku tetapi masyarakat harus diberi kesedaran mengenai hal berkenaan.

Dalam pada itu tular di twitter mengenai seorang pengguna yang melaporkan seorang kanak-kanak usia 6 tahun telah mengalami masalah pembesaran payudara.

Baru usia 6 tahun dah ada payudara

 

 

 

 

Doktor bagitahu sebarang pewangi tidak sesuai untuk kanak-kanak

So dia tanyalah, ada ke specific brand? Doktor kata apa-apa pewangi pun. It’s actually not good for kids to use. Some EOs or any fragrance for the matter has phytoestrogens (flower related fragrance- I think this was what she meant).

 

Risau anak datang bulan awal 

So, doctor ambil darah sebab nak check estrogen and also xray tulang. Dia agak glabah sebab suami offshore, semua dia handle anak-anak sendiri dekat rumah. Imagine, anak period umur 7 tahun. Macamana dia nak explain?

Pengawasan untuk pemeriksaan lanjut

So, anak kawan aku kena undergo a few tests to see what is the main reason for her estrogen levels are beyond a normal 6 y/o. Aku rasa kesian gila sebab anak dia sendiri tak tahu kenapa kena pergi buat semua pemeriksaan ni. Dia pun tak reti nak explain macamana.

IKLAN

 

Dapatkan rawatan pakar

 

Dalam pada itu pendedahan ini memberi pelbagai komen dikalangan netizen termasuk melahirkan rasa kebimbangan.

Keluarga: Namun apa yang pasti essential oil ini ada baik dan buruknya.
Walaupun ia dibuat berasaskan bahan semulajadi, ia boleh menyebabkan kesan sampingan bagi sesetengah individu. Jadi pastikan ia kesesuaiannya dengan anda dan ahli keluarga. Jika terdapat kesan sampingan segera dapatkan nasihat doktor untuk rawatan lanjut.

Sumber: Twitter antaintiom   dan  www.niehs.nih.gov

ak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

IKLAN

Sedar tak sedar, bulan depan dah masuk bulan Ogos tau, bulan Kemerdekaan Malaysia!

Sebagai rakyat yang cintakan tanah air, mesti anda ada cara tersendiri nak eskpresikan rasa cinta dan bangga menjadi Anak Malaysia kan? Betul tak?!

Ehhh jangan cakap kat sini, simpan idea anda tu dan hantarkan kepada kami dengan menyertai Virtual Himpunan Saya Anak Malaysia!

Nak tahu caranya? Senang je! Layari je laman web https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya!

Sebarang soalan boleh di http://www.wasap.my/60169647520