Gambar sekadar hiasan

Mendirikan rumah tangga bukan hanya ingin mengelak daripada melakukan maksiat. sebaliknya setiap pasangan perlu tahu tanggung jawab dan kewajipan masing-maisng.

Ini termasuklah bab pemberian nafkah kepada isteri. Apabila mendirikan rumah tangga wajib bagi seorang suami menyediakan nafkah untuk si isteri. Menurut Islam, seorang isteri berhak mendapat keperluan hidup dan nafkah yang mencukupi daripada suami. Suami perlu menyediakan nafkah zahir dan batin secukupnya mengikut kemampuan suami.

Nafkah isteri merupakan wang yang khusus diberikan oleh suami kepada isterinya untuk digunakan bagi kepentingan peribadi isteri. Wang nafkah merupakan kewajiban suami untuk membahagiakan isteri.

Wang perbelanjaan rumah tangga merupakan kewajipan suami sebagai ketua rumah tangga bagi memenuhi keperluan isteri dan anak-anaknya agar kehidupan menjadi lebih sempurna.

IKLAN

Persoalan ini turut diajukan kepada Ustaz Azhar Idrus bagi memberi kepastian berkenaan soal nafkah.

Ustaz Azhar Idrus Kongsi 3 Nafkah Ini Suami Wajib Berikan Kepada Isteri. Nampak Biasa Tapi Jika Tidak Ditunaikan Besar Akibatnya. Deep!

“Wajib seorang suami sediakan 3 perkara ini sama ada isteri miskin atau kaya, atau sebaliknya. Makan minum, pakaian dan tempat tinggal. Jika tidak diberi dikira hutang dan sengaja abai berdosa dan tidak diterima amal ibadatnya.

IKLAN

“Adil tak Tuhan buat, jika isteri yang derhaka pada suami tak diterima solatnya, suami yang abai isteri juga tidak diterima solatnya. Jika suami telah menyediakan tiga perkara iaitu makan minum, pakaian dan tempat tinggal, maka dia telah dikira menunaikan nafkah isteri,”ujar Ustaz Azhar Idrus lagi.

Dalam pada itu,k jJika isteri duduk di rumah tak buat kerja apa-apa, tak masak, tak basuh baju, makan order dari restoran saja, baju hantar dobi, dia tak kemas rumah, dia tak melahirkan anak, tak jaga anak, tapi dia hanya main Facebook siang malam 24 jam, maka tak perlu lagi beri duit belanja setiap bulan.

IKLAN

“Tapi jika isterinya membuat kerja-kerja di rumah seperti memasak, membasuh baju, mengemas rumah dan sebagainya, maka suami kena lah beri duit untuk isteri setiap bulan. Tak perlu tunggu isteri minta baru nak beri, jadilah suami yang gentleman. Diakan isteri kita yang kita duduk tergila-gila sebelum akad nikah dulu. Jangan buat tak ingat pulak.

https://youtu.be/R57uyy6XMn8