Kasih sayang adalah pengikat utama kebahagiaan keluarga. Dengan kasih sayang yang mencukupi setiap pasangan yang berumah tangga dan dikurniakan anak pasti menikmati rasa bahagia.

Sebagai umat Islam, kita wajib berusaha memohon pada Allah SWT agar dikurniakan rasa cinta dan kasih sayang kepada pasangan dan anak-anak.

Penceramah terkenal Ustazah Asma’ Harun telah berkongsi doa pengasih yang boleh diamalkan supaya disayangi oleh pasangan dan anak-anak.

Doa tersebut juga boleh dibacakan kepada anak supaya dalam hati mereka ada rasa cinta kepada Allah SWT dan Rasulullah SAW (hanya menukar bacaan pada nama).

Doa yang boleh dibaca untuk anak-anak supaya dalam hati mereka ada rasa cinta dan sayang kepada ibu bapa:

1. Mulakan dengan zikir dahulu nama-nama Allah SWT, Ya Rahim (Yang Maha Pengasih) Ya Wadud (Yang Maha Menyintai).

2. Kemudian pegang dada anak kita (untuk anak yang sudah besar tak perlu pegang dada pun boleh, hanya baca doa dan sebut namanya).

IKLAN

3. Baca doa pengasih.

Ustazah Asma’ Harun Ajar Doa Pengasih Supaya Pasangan Dan Anak Terus Mencintai Dan Berkasih Sayang

Maksudnya: Ya Allah jadikan diriku/kami yang dicintai pada hati-hati (nama anak) dengan rahmat mu wahai Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.

Kalau kita nak anak-anak mempunyai rasa sayang dan cinta kepada Allah dan Rasulullah, cuma perlu tukar pada ayat doa “Ya Allah jadikanlah Allah/Rasullulah itu dicintai di dalam hati (nama anak) dengan rahmat mu wahai Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.”

Ustazah Asma’ Harun Ajar Doa Pengasih Supaya Pasangan Dan Anak Terus Mencintai Dan Berkasih Sayang

IKLAN

Begitu juga jika mahu dibacakan doa tersebut kepada pasangan, hanya perlu tukar kepada nama pasangan sahaja.

Kita mahu suami dan anak-anak mencintai dan menyayangi kita dengan rahmat Allah SWT.

Selain dari itu, Ustazah Asma’ turut berkongsi doa Nabi SAW kepada Ibn Abbas yang turut ibu bapa boleh amalkan kepada anak-anak.

Ustazah Asma’ Harun Ajar Doa Pengasih Supaya Pasangan Dan Anak Terus Mencintai Dan Berkasih Sayang

IKLAN

Maksudnya: Ya Allah berikanlah kefakihan dalam agama dan berikanlah kebijaksanaan dan berikanlah kefahaman dalam ilmu takwil al-Quran.

Sumber: Ustazah Asma’ Harun Channel

 

 

 

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI