Tukar di media sosial mengenai seorang guru yang bercakap tentang kesilapan ibubapa. Guru itu meluahkan bahawa ada murinya yang pergi sekolah tidak tahu menguruskan diri sendiri.

Katanya lagi, ada ibu bapa membiarkan anak bermain dengan gajet dalam tempoh yang lama hingga didakwa mengalami masalah pertuturan, (Speech Delay

Oleh kerana cara teguran guru berkenaan agak kurang manis, membuatkan ramai ibu bapa terguris terutama yang mempunyai anak sebegitu.

Ahli Terapi Carakerja, Maryam Jamadi  berkongsi pandangan mengenai isu viral itu yang mendapat perhatian ramai.

ANAK “SPEECH DELAY” SEBAB GADGET, PADAN MUKA!

Saya tertonton pula video seorang guru tadi, walaupun anak saya tak ada masalah “speech delay”. Saya pun terasa hati juga, mungkin sebab cara penyampaian terlalu skeptikal dan pukul rata semua masalah perkembangan anak disebabkan gadget.

Terbayang muka anak-anak di pusat terapi saya, sampai begitu sekali pandangan guru tersebut yang mungkin ramai lagi yang ada pemikiran yang sama.

Jadi, saya nak beri sedikit pencerahan kepada semua yang:

  1. 1. Speech delay sebab gadget : YES AND NO
    YES: Jika ada sejarah pendedahan skrin lebih 30 minit sehari semasa umur bawah 18 bulan.
    NO: Jika tiada pendedahan skrin.
    2. Toileting accidents sebab gadget: YES AND NO
    YES: Jika anak menonton gadget lebih dari waktu yang sepatutnya.
    NO:Jika tiada pendedahan skrin berlebihan.
    3. Tak pandai urus diri sebab gadget: YES AND NO
    YES: Jika ada kelewatan perkembangan motor halus atau motor kasar disebabkan terlalu banyak didedahkan dengan gadget dan kurang pergerakan.
    NO: Jika tiada masalah kelewatan perkembangan motor atau pergerakan terhad disebabkan duduk setempat.
    4. Autism-like-symptom sebab gadget: YES
    YES: Jika anak didedahkan dengan skrin terlalu lama contohnya 5 jam sehari dan kurang rangsangan sensori dan kurang interaksi dua hala.
    5 Autisme sebab gadget: NO
    NO: Didedahkan dengan skrin atau tidak, anak tetap ada autisme.

    Viral Isu “Anak ‘Speech Delay’ Sebab Gajet, Padan Muka!” Terapi Ini Terkilan Anggapan Begitu, Ini Jawapannya.

Nampakkan?

Tiada yang pasti dan tidak semua kes melibatkan kelewatan perkembangan berpunca dari gadget. Saya harap dapat beri pencerahan kepada semua pendidik dan mak ayah.

IKLAN

Kita sebagai profesional tidak boleh pukul rata dan skeptikal terhadap pihak lain sekiranya terdapat masalah kepada anak.

– Nampak anak lewat cakap terus label, “Haa, ini mesti mak ayah kurang cakap dengan anak. Padan muka!”.

– Nampak anak autisme terus label, “Ni mesti mak ayah bagi anak main gadget selalu, padan muka!”.

– Nampak anak aktif sangat/ ADHD terus label, “Ni mak ayah tak pandai jaga anak, padan muka!”.

Habis itu bagaimana dengan mak ayah yang dah usaha sebaik mungkin untuk perkembangan anak sejak anak dilahirkan, bercakap dengan anak tak berhenti atau tegas dengan anak tetapi anak tetap ada masalah lewat bercakap, Autisme atau ADHD?

Tidak adil bukan?

Sudahlah diuji dengan masalah anak, diuji pula dengan pandangan orang sekeliling.

IKLAN

Jadi, saya mohon sangat-sangat hentikanlah tanggapan dan pandangan skeptikal terhadap mak ayah yang mempunyai anak “speech delay”, autisme atau ADHD.

Semoga bermanfaat.

Sumber: Maryam Jamadi, Pediatric Occupational Therapist

 

Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club

Keluarga Talk: PUASA MENDIDIK JIWA KELUARGA SAKINAH

IKLAN
Jom ikuti perkongsian menarik dalam Keluarga Talk Puasa Mendidik Jiwa Keluarga Sakinah bersama panel, Pendakwah Bebas, Ustazah Nur Aqidah

E-KELUARGAGADER : TEROKA & REALISASI IMPIAN ANAK @ KIDZANIA
CIta-cita apa yang sesuai untuk anak-anak ye? Kalau nak tahu, jom sama-sama kita jejalah apa yang ada di Kidzania 

Bintang Kecil:  

KELUARGA TALK: Nwan Shah Bin Mohd Dali Fakulti Ekonomi Dan Muamalat, Universiti Sains Islam Malaysia (USIM). Nak tahu formula mengurus belanjawan keluarga dengan sistematik? Ikuti Keluarga Talk kali ini dengan tajuk ‘ Ringgit Diurus Keluarga Lebih Tenang’ bersama panel Prof Madya Dr Nuradli Ridz

Viral Isu “Anak ‘Speech Delay’ Sebab Gajet, Padan Muka!” Terapi Ini Terkilan Anggapan Begitu, Ini Jawapannya.