Pelaburan emas semakin popular dalam kalangan masyarakat kebelakangan ini. Ia kini menjadi pilihan disebabkan potensi keuntungannya.

Ada yang membeli dan menyimpan dalam tempoh tertentu sebelum menjualnya dengan harapan dapat memperolehi pulangan yang berlipat kali ganda.

Sebagaimana cara wanita ini menjana keuntungan daripada jualan emas. Menarik! Boleh dijadikan panduan!

Ikuti perkongsian ini.

Gambar hiasan

Minggu lepas ada sorg kwn menang bid lelongan ar rahnu.. dia dpt 5 brg d bawah.. total harga brg tu RM2,420 dan total berat semua brg tersebut adalah 14.35 gram.. semua emas 916..

Setelah dpt semua brg2 d bawah tu kawan minta pegi teman g kedai emas.. konon nak tanya brp harga klu kedai ambil.. ada 2 jenis harga yg kedai emas offer.. sbb dia ada berkenan dgn gelang trendy skrg ni.. konon nak g beli la..

Pertama, dia offer harga trade in iaitu 75% dari keseluruhan nilai emas. Trade in mksdnya tukar ke emas baru.

Kedua, tauke tu offer klu dpt cash.. akan dpt lebih rendah drpd harga trade in.

Bincang punya bincang, sy ajak kwn tu buat ar rahnu.. kat bwh ni simple calculation utk d kongsi bersama kenapa sy ajak dia utk buat ar rahnu.

Mutu emas : 916
Berat keseluruhan brg kemas : 14.35 gram
Harga beli semasa lelong :RM2,420
Harga semasa emas d kedai emas : RM267/gram (Limbang)

Harga semasa emas : 14.35g x RM267 = RM3,831.45

Harga trade in yg tauke emas offer : RM2,873.90 (75%)

IKLAN

Harga klu ambil cash : RM2,540 (yg ni xtau mcm mana tauke kira)

Jika buat ar rahnu : 14.35g x RM258.73 = RM3,712.77 (harga emas hari ini @ 06.07.20)

80% margin pinjaman = RM3,712.77 x 80% = RM2,970.21 @ RM2,970

Upah simpan utk 6 bulan = RM144.80 (RM24.13 je sebulan)

IKLAN

 

Kesimpulannya : harga buat ar rahnu lg tggi berbanding buat trade in atau ambil duit. Jadi, buat ar rahnu then dpt duit drpd ar rahnu pegi kedai emas balik beli la barang kemas yang diidam2kan tadi.. ar rahnu di Agrobank boleh bayar sikit2.. so bayar la sikit2 setiap bulan ikut kemampuan.. bila dah abis bayar ambil la balik brg2 yg digadai tadi tu..

Jadikan emas yang d mana kita rasa konon nya lama dan out dated sebagai modal untuk menambah simpanan emas kita.. rugi kalau trade in atau d jual.

Emas baru dapat, emas lama pun tak hilang. Begitu la cara nak tambah kan simpanan emas kita. Klu masih x paham boleh la roger2 team kami ya.

Semoga jadi panduan.

Kredit: Sarinah Binti Nayan