Secara umumnya kita faham amalan pemakanan yang sihat dan seimbang akan membolehkan seseorang itu mendapat kebaikan nutrisi daripada makanan tersebut.

Walaupun begitu, isu kekurangan mikronutrien aka ‘kelaparan tersembunyi’ di Malaysia masih wujud. 1 dalam 3 isi rumah di Malaysia mungkin mengalami kekurangan mikronutrien dan, ramai antara ibu ayah risau / prihatin tentang isu ini.

Situasi masalah kekurangan mikronutrien bukan sahaja berlaku kepada ahli keluarga yang kurang makan, malah yang lebih membimbangkan adalah makan banyak belum tentu dapat menjamin seseorang mengambil nutrisi yang secukupnya dalam diet harian.

Apa Itu Kekurangan Mikronutrien?

Masalah kekurangan mikronutrien atau kelaparan tersembunyi mungkin kedengaran agak asing buat kita. Namun begitu, kajian menunjukkan lebih kurang satu daripada tiga keluarga Malaysia berpotensi mengalami kekurangan mikronutrien seperti zat besi, kalsium dan vitamin C.

Manakala 1 daripada 2 kanak-kanak dan orang dewasa di Malaysia tidak mengambil Vitamin D dan kalsium yang mencukupi dalam diet harian mereka.

Masalah ‘kelaparan tersembunyi’ biasanya kerap berlaku tanpa kita sedari dan akhirnya boleh menimbulkan kesan negatif kepada kesihatan badan, termasuk tumbesaran terbantut, perkembangan kognitif dan fizikal yang kurang baik dan juga sistem pertahanan badan/ imun yang lemah pada kanak-kanak mahupun orang dewasa yang boleh membawa impak kepada kesihatan mereka dalam tempoh jangka panjang.

 Atasi Sebelum Terlambat

Kita perlu mengatasi masalah ini sebelum terlambat untuk mengelakkan timbul masalah akibat kekurangan nutrisi dalam keluarga kita.

IKLAN

Mungkin ada yang tertanya-tanya selain daripada menyediakan makanan yang berkhasiat dan seimbang untuk memastikan seisi keluarga mendapatkan makanan daripada semua kumpulan yang disarankan dalam Piramid Pemakanan Malaysia, pasti ada cara yang sangat praktikal dan mudah untuk diamalkan.

Tahukah anda, Piramid Makanan Malaysia pun menyarankan pengambilan dua hidangan susu dan produk tenusu setiap hari. Contohnya satu hidangan adalah satu gelas susu, satu cawan yogurt ataupun satu keping keju.

 Tunggu apa lagi, jomla minum susu!

Waspada Anak Beranak Makan Banyak, Belum Tentu Nutrisi Cukup Dalam Badan!

Pengambilan susu dalam diet harian bagus diamalkan. Susu mengandungi mikronutrien yang penting seperti kalisum, vitamin D & B12 dan magnesium yang boleh membantu kita menangani masalah kekurangan mikronurien.

IKLAN

Mikronutrien yang terkandung dalam susu boleh memberikan manfaat kepada kesihatan kita. Kalsium diperlukan untuk perkembangan tulang dan gigi yang kuat; Vitamin D penting untuk penyerapan kalsium dan fosforus dalam badan, komposisi untuk membina dan mengekalkan tulang yang kuat; magnesium menggalakkan penyerapan dan pengekalan kalsium, zink menyokong tumbesaran dan vitamin B12 memainkan peranan penting dalam penghasilan sel darah merah. Susu juga merupakan protein yang baik dan penting untuk tumbesaran dan perkembangan badan.

NESTLE EVERYDAY Jadikan Pilihan

Waspada Anak Beranak Makan Banyak, Belum Tentu Nutrisi Cukup Dalam Badan!

Bertepatan dengan keperluan pengambilan susu di dalam diet harian, terdapat pelbagai pilihan jenama ada di parasan. Namun, buatlah pilihlah yang baik seperti Susu NESTLE EVERYDAY ini agar anda sekeluarga dapat manfaatnya.

Istimewanya Susu NESTLE EVERYDAY ini ialah dengan pengambilan konsisten 2 gelas setiap hari boleh membantu melengkapkan nutrien harian keluarga anda. Ini kerana Susu NESTLE EVERYDAY mengandungi memenuhi 100% keperluan vitamin C harian anda disamping mengandungi 12 vitamin dan mineral penting, tinggi dengan mikronutrien seperti Kalsium, Vitamin D, dan Zat besi. Selain itu, 2 hidangan seharian memenuhi 100% keperluan harian vitamin C untuk kanak-kanak (4-6 tahun) berdasarkan Saranan Pengambilan Nutrien Malaysia (2017).

IKLAN

Susu NESTLE EVERYDAY bukan saja sesuai diminum, anda juga boleh mempelbagaikan kegunaan susu ini dengan pelbagai masakan ikut citarasa anda. Umpamanya Susu NESTLE EVERYDAY boleh juga digunakan dalam masakan khusus bagi menggantikan penggunaan santan atau susu pekat dan ini sekali gus menjadikan hidangan lebih berkhasiat.

Jika inginkan lebih banyak resipi yang menggunakan Susu Nestle Everyday anda juga boleh klik link ini.

Oleh itu, usah bertangguh lagi untuk amalkan pengambilan Susu NESTLE EVERYDAY. Ini penting untuk pastikan anda sekeluarga terhindar daripada masalah kekurangan mikronutrient.

Selain itu jangan lupa untuk turut mengambil bahagian dalam kempen hashtag #HariHariEveryday dengan berkongsi gambar anda sekeluarga di media sosial bersama pek EVERYDAY dan letakkan #HariHariEveryday dalam kapsyen anda! Untuk setiap hashtag #HariHariEveryday yang diterima, NESTLE EVERYDAY akan menyumbangkan 1x Pek Nutrisi yang diisi dengan barangan kepada keluarga yang memerlukan.

 

 Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI