Rasanya kebanyakan orang ada pasang pemanas air kat rumah kan? Paling tidak, mesti pernah guna terutamanya ketika menginap di hotel. Betul tak?

Siapa sangka, alatan yang kerap sekali kita guna setiap pagi tu boleh membawa maut. Seperti yang terjadi pada gitaris profesional, Wan Radzie Wan Othman atau lebih dikenali sebagai Eddy Malmsteen, meninggal dunia dipercayai akibat terkena renjatan elektrik berpunca daripada alat pemanas air, semalam.

Dalam kejadian kira-kira pukul 11 malam itu, kakak gitaris berusia 30 tahun itu, Wan Nazira turut terbunuh.

Kejadian dipercayai berlaku ketika wanita berusia 32 tahun berkenaan sedang memandikan anaknya sebelum tiba-tiba terkena renjatan elektrik.

Menurut Ketua Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Selayang, Ahmad Syauqi Abdullah “terdapat dua mangsa membabitkan seorang lelaki dan wanita masing-masing berusia 30-an terkena renjatan elektrik, selain seorang kanak-kanak ditemui dalam keadaan lemah”

Water Heater Elektrik Dah Banyak Ragut Nyawa. Jangan Tahu Guna Je, Tapi Alert Tanda-Tanda Kerosakannya!

BAHAYA WATER HEATER ELEKTRIK

Berikut merupakan antara risiko yang terdapat pada water heater elektrik yang mungkin kita tidak tahu;

IKLAN

Renjatan elektrik

Sebelum anda menggunakan water heater elektrik, pastikan semua kabel unit pemanas elektrik sudah tersambung dengan baik dan betul. Terutama pada bahagian heater dan paipnya kerana alat ini diperbuat daripada tembaga dan anda mungkin terkena renjatan elektrik jika terdapat kebocoran pada mesin. Untuk mengelakkan ancaman ini, anda boleh memasang anti-kontak pada pemanas air anda. Hidupkan enjin selama kira-kira 15 minit sebelum anda menggunakannya dan jangan lupa mematikannya apabila selesai.

Cara pemasangan

Cara memasang pemanas air mesin sememangnya lebih mudah daripada pemanas air gas yang memerlukan anda memotong dinding hanya untuk menggantung mesin. Di sinilah kebanyakan orang melakukan banyak kesalahan. Secara umum, pemanas air elektrik tidak memerlukan bit gerudi 6 mm untuk melubangi dinding dan memasang penyokong mesin. Tetapi untuk kebaikan bersama, ternyata langkah ini diperlukan agar mesin pemanas tidak mudah rosak dan menyusahkan pengguna, terutama mereka yang menggunakan pancuran mandian. Pasang mesin pemanas menggunakan penyangga pemanas air gas yang lebih berkualiti.

IKLAN

Water Heater Elektrik Dah Banyak Ragut Nyawa. Jangan Tahu Guna Je, Tapi Alert Tanda-Tanda Kerosakannya!

TANDA-TANDA WATER HEATER ELEKTRIK ROSAK

Faktor lain yang menyebabkan kegagalan pemanas air adalah tanda kerosakan yang diabaikan oleh pemilik rumah.

Sebagai langkah berjaga-jaga, berikut adalah ciri-ciri pemanas air yang rosak:

IKLAN

1. Air yang keluar keruh

Sekiranya air yang keluar dari pancuran mandi anda kelihatan keruh, matikan mesin pemanas dengan cepat dan elakkan menggunakannya dalam masa terdekat. Uji juga bau air, jika berbau amis, maka kesalahannya ada pada paip utama mesin pemanas. Segera hubungi pembaik pulih terdekat yang memahami cara membaiki paip pemanasan, kerana cara memperbaikinya lebih rumit.

2. Mesin pemanasan mengeluarkan bunyi

Enjin yang berbunyi biasanya menunjukkan bahawa unit pemanasan telah digunakan terlalu lama kerana enapan telah terkumpul di dalam tangki. Enapan yang terkumpul dari masa ke masa akan mengeras dan merosakkan penapis air sehingga mesin berbunyi. Anda perlu menukar kepada mesin pemanas yang baru.

3. Terdapat rembesan air di permukaan water heater elektrik

Kebocoran pada tangki pemanas air! Apabila mesin telah digunakan selama bertahun-tahun atau digunakan terlalu lama dalam sehari, logam di dalam tangki akan mengembang dan menyebabkan keretakan pada mesin. Sekiranya ia retak, anda boleh menggantinya dengan mesin baru tanpa perlu mengganti paip.

Kredit: Berita Properti, Bharian, productnation.co

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI