Hendak mendidik anak bukan urusan yang mudah. Lebih lagi untuk mendidik anak-anak untuk berdikari. Ia penting supaya anak dapat mempersiapkan diri apabila memasuki darjah satu. Malah digalakkan mendidik anak seawal usia tiga tahun.

Begitulah perkongsian terapis ini mengenai cara untuk mendidik anak seawal usia. Ikuti panduannya.

15 Senarai Semak Untuk Didik Anak Berdikari Sebelum Ke Sekolah Rendah. Kena Alert.

Checklist untuk ibu bapa persediaan untuk anak-anak berdikari dan nampak kemas apabila mula memasuki Sekolah Rendah. Boleh training seawal 3 tahun ya.

1). Hingus perlu dibuang dengan menggunakan tisu, sapu tangan atau membuangnya di bilik air dengan menggunakan air. Jangan membersihkan hingus menggunakan lengan baju sekolah, tudung atau baju.

2).Beri pendedahan pada anak, setiap kali hendak makan dan habis makan wajib membasuh tangan. Ini untuk mengelakkan bakteria kotor pada tangan masuk ke dalam perut.

3). Ajari anak tentang kesihatan mulut. Perlu menggosok gigi setiap hari terutama setiap pagi sebelum ke sekolah supaya gigi bersih, dan mulut sentiasa berbau wangi.

4). Berwangi-wangian untuk memberi mood motivasi ke sekolah. Rapikan penampilan dengan berbedak dan berpenampilan kemas.

5). Sentiasa melatih anak agar mandi setiap pagi sebelum ke sekolah. Ini untuk melatih mereka bersemangat untuk memulakan hari dengan menimba ilmu dalam keadaan bersih.

IKLAN

6). Melatih anak toilet training sebelum ke pra-sekolah.

7). Setiap kali hari pertama persekolahan, periksa kuku anak-anak dan pastikan kuku anak-anak pendek dan bersih. Ini adalah personal hygiene yang semakin dilupakan.

15 Senarai Semak Untuk Didik Anak Berdikari Sebelum Ke Sekolah Rendah. Kena Alert.

8). Stokin, kasut atau pakaian sekolah yang kotor dan berbau, latih anak tukar tanpa perlu kita suruh. Ini untuk memberi mereka 'insight' tentang kebersihan diri mereka.

IKLAN

9). Najis perlu mereka bersihkan sehingga hilang bau, warna serta rasa. Tekankan perihal soal kebersihan najis kerana jika ada najis tidak sah di bawa solat.

10). Rambut perlu kemas untuk anak-anak lelaki. Latih mereka menyikat dan merapikan rambut sendiri. Untuk anak-anak perempuan, ajari mereka memakai tudung dengan kemas. Ini untuk meningkatkan keyakinan mereka untuk berinteraksi dengan kawan-kawan tanpa perlu dilabel comot dan selekeh.

11). Tahi hidung adalah sesuatu yang kotor. Jangan calit di baju, tudung atau kain. Remind selalu!

12). Apabila sesekali ke tandas dan nampak cermin, lihat sepintas lalu wajah sendiri. Buang tahi mata jika ada.

IKLAN

13). Basuh tangan setiap kali selesai ke tandas.

14). Apabila melakukan aktiviti yang mengotorkan tangan, jangan bersihkan kotoran itu dengan cara menyapu kotoran pada pakaian. Sila basuh tangan.

15). Cucikan sekeliling telinga dengan tuala basah atau sapu tangan basah dua atau tiga kali seminggu. Pastikan sekeliling telinga tidak berdaki. Benda ni selalu terlepas pandang. Kesian anak. Boleh nampak daki-daki tu tau.

Ini adalah Personal Hygiene CheckList.

Ia akan meningkatkan self esteem anak dan self confidence anak untuk ke sekolah.

Untuk anak-anak istimewa, kami akan ajar ibu bapa bagaimana untuk melatih dan menitik beratkan Personal Hygiene anak untuk mereka berdikari.

Kredit: Norzi Malek,

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI