Pengalaman membawa anak bercuti dengan menaikki kapal terbang sambil ditemani suami disisi itu mungkin perkara biasa yang kita lakukan bila ingin bercuti bersama keluarga tercinta.

Namun lain kisahnya apa yang diceritakan oleh ibu ini, bila mana terpaksa mengharungi 18 jam travel ke Abu Dhabi secara bersendirian dengan ditemani empat orang anak yang masih kecil.

Hakikatnya pengalaman itu ‘guru sejati’, jadi buat anda yang merancang untuk melancong dengan ditemani anak-anak yang masih kecil ada baiknya manfaatkan perkongsian ini. Semoga anda juga boleh berasa tenang dan tidak stress mengharungi tempoh masa perjalanan yang lama bersama anak-anak.

Jom semak.


Saya kongsikan sedikit,tips bagaimana saya travel dengan 4 orang anak-anak yang masih kecil cuti sekolah yang lalu – Dec 2015. Masatu Ammar 7 tahun, Sumayyah 5 tahun, Fateh 3 tahun dan Maryam 9 bulan.

Kadang-kadang, saya pun tergelak bila ingat semula moment tu. 18 jam Travel with 4 active kids! Giler tak giler. Hikhikhik.

Ok, sebenarnya travel dengan anak-anak kecil ini boleh jadi mudah kalau kita pandai tackle keadaan mereka.

Anak-anak akan jadi sangat aggressive dalam keadaan mereka :

1) Lapar
2) Penat/ mengantuk
3) Boring/ tak ada aktiviti

Jadi sebelum FLY, saya kena pastikan preparation yang mencukupi untuk cater 3 masalah di atas.

Saya kongsi sedikit ek apa yang saya buat sepanjang travel selama 18 jam dengan anak-anak:

1) Bawa bekalan makanan dan air yang mencukupi

>> Kalau kita travel dengan anak-anak, kita boleh bawa masuk air dan makanan masa di Airport. Tak kena tahan dengan immigration. Sebab mereka anggap ia sebagai baby food.

>> Saya bawa 2-3 botol air mineral yang kecil. Kalau habis, boleh minta stewardess isi semula atas flight. Bila nak sampai ke destinasi, saya buang je botol-botol tu. Kalau bawa botol air Tupperware, memang tak boleh buang sesuka hati lah. Mahal.

>> Bekalan makanan pula, saya bawa biskut, roti, cereal yang kotak kecil, dan Brahims (saya beli lauk kari ayam, kurma daging, ayam masak merah, nasi goreng tomato, nasi goreng cendawan). Memang dalam flight ada makanan, tapi kita kena selalu “expect the unexpected”. Anak-anak ni, bukan boleh jangka. Kadang dalam flight tak nak makan, nanti turun flight, baru nak makan.

>> SUSU. Mujur Maryam breastfeeding, so senang sikit. Tapi sumayyah & Fateh masih minum botol, jadi preparation untuk susu mereka WAJIB ada! Kalau tak, boleh terbalik kapal terbang kalau mereka tak dapat susu.

2) Bawa baju salin anak-anak

>> since travel hours kami panjang (9 jam atas flight + 9 jam transit), jadi baju extra untuk anak-anak kena ada. Terutama untuk Maryam & Fateh. Nanti muntah ke, kotor kena makanan ke, tirih berak kencing ke.. So ada baju nak ganti.

3) Bawa buku cerita

>> Saya tak bawa gadget atau toys untuk anak-anak ketika fly. Sebab susah nak manage. Kang tertinggal, habis! Buku cerita adalah yang terbaik. Anak-anak pun suka kalau Ummi dia bacakan cerita untuk mereka (walaupun cerita tu sudah berulang kali baca. Hahahahaha ) Airlines biasanya akan bagi buku mewarna dan color pencil untuk kids traveler. So selain baca buku, anak-anak saya pun akan do coloring juga.

4) Bawa bekalan Vitamin untuk anak dan ibu

>> Hah, yang ini jangan sesekali abaikan tau. Anak-anak akan buat hal bila badan mereka penat atau tak sihat. Bila travel, waktu makan kadang lari. Dan kita pun tak mampu nak provide makanan yang lengkap dan seimbang untuk mereka. Jadi suka atau tidak, kita perlu tampung dengan supplemen. Macam saya, saya bawa vitamin C & Omega (minyak ikan) untuk anak-anak. Kedua-dua ni bagus as body protection. Yerlah, travel ni pun.. Kita berhadapan dengan macam-macam jenis orang. Mana tahu, ada yang berpenyakit. Jadi kita perlu lindungi anak-anak dengan beri sesuatu yang boleh meningkatkan antibodi mereka.

IKLAN

>> Untuk saya pula, WAJIB ada kalsium (Ostematrix) dan vitamin C. Saya letak semua Vitamin ni dalam pill box. Fuh, penting sangat tau. Kalau badan tak sihat, bagaimana nak urus anak-anak seorang diri? Alhamdulillah, makan Ostematrix, pinggang saya tak sakit even kena dukung Maryam selalu. Dan saya still energetic even kena handle anak-anak seorang diri selama 18 jam!! Haha

5) Jangan bawa banyak sangat Hand carry bag

>> Since saya travel seorang diri tanpa suami, jadi saya perlu monitor everything. Saya bawa satu beg Simple dimple, dalamnya ada passport, handphone, beg duit, baju salin anak-anak, tisu, tuala kecil, drypers dan toilet kits. Manakala Ammar & Sumayyah, masing-masing bawa 1 beg sandang, dalamnya ada botol air, makanan & buku cerita.

>> Jangan bawa banyak sgt beg, nanti susah nak handle.

6) Pastikan duit mencukupi

>> Saya bawa kad kredit yang telah diaktifkan siap-senyap. Any emergency, senang. Masa transit 9 jam, saya Check in di airport hotel. Fuh, lega. Anak-anak boleh rest, mandi dan tidur di tempat yang selesa sedikit. Suap mereka makan dengan bekalan makanan yang dibawa dari Malaysia..

>> untuk yang tak  ada kad kredit, boleh bawa duit yang dah ditukar siap-siap.. Sekurang kurangnya dalam RM300-RM500 (to be safe)

7) Mental preparation

IKLAN

>> Last but not least, mental preparation. Saya akui, bukan mudah nak travel seorang diri sambil bawa 4 orang anak-anak yang masih kecil.

>> Sebab tu penting, control emosi. Kalau kita rasa FUN, in shaa Allah.. Semua akan jadi seronok. Kalau rasa Stress, maka itu yang kita akan dapat.

>> Anak-anak pun tak kan rasa enjoy kalau Ummi mereka stress. Padahal kita travel bawa anak-anak sebab nak bagi mereka seronok.

>> Part paling mencabar bila anak-anak nak pergi toilet ketika dalam flight. Saya terpaksa gilir-gilir bawa Ammar, Sumayyah, Fateh ke toilet sambil dukung baby Maryam.

Stewardess ada offer nak dukung baby, tapi saya tak nak. Entahlah, saya ni.. Tak suka nk susahkan orang. Saya lebih suka challenge diri saya untuk buat kerja sendiri.

As I said, yang penting adalah EMOSI kita. Walau saya penat, tapi saya sangat enjoy. Budak-budak.. Biasalah ada buat hal. Fateh siap melalak menangis kuat ketika flight nak take off. Sbb dia mengantuk, dan nak minta Ummi dia peluk. Saya pujuk dia perlahan-lahan sambil doa dalam hati.. Minta Allah tenangkan hati anak saya. Alhamdulillah, dalam 10 minit je, lepas tu dia senyap.

The Power of Doa..

Dan… Saat yang paling bermakna, bila sampai sahaja Airport Abu Dhabi, anak-anak terus peluk babah mereka. They were so excited. Yerlah, 2 bulan tak jumpa babah mereka.

Bila saya tengok moment tu, hilang semua rasa penat travel.

Ok, ini sahaja yang boleh saya kongsikan. Semoga ada manfaat untuk mereka yang plan nak travel dengan anak-anak kecil.

Nanti kan cuti sekolah, mana tahu ada plan nak travel dengan anak-anak kecil.

Tips ni bukan utk travel dengan flight je, even Travel naik kereta pun kena prepare betul-betul bila ada anak-anak kecil. Especially for long hour journey…

sumber : Ainul Shahrazad