Sejak kebenaran merentas negeri ramai yang mengambil kesempatan untuk bercuti bersama keluarga.

Salah satu percutian yang menjadi trending kini adalah percutian berkonsepkan perkhemahan.

Bercuti bersama keluarga konsep ‘go green’ ini dengan menikmati pemandangan hijau dengan bunyian kicau burung dan menikmati kesejukan air terjun pastinnya mengamit kenangan manis.

Namun dalam masa yang sama, keperluan makanan harus disediakan dalam tempoh itu. Sehubungan itu, ramai yang membeli kelengkapan untuk memastikan makanan kekal ‘fresh’ dan tak basi.

Nak tahu caranya, ikuti panduan lelaki ini.

CARA AIRLINES BEKUKAN MAKANAN DALAM KAPAL TERBANG. MUNGKIN BOLEH JADIKAN TIPS SEDIKIT YG BERCAMPING..

As salam semua…
Banyak kat sini saya baca tentang cara2 nak bekukan makanan. Saya kongsikan pengalaman saya selama 25thn dlm airlines. Cara bagaimana airlines menjaga tahap makanan supaya tahan hingga bebelas jam dalam kapal.

Contoh seperti satay. Kul-london-kul kita jaga bekukan satay hingga penumpang makan pun rasa macam baru bakar jer keluar panas2 fresh.

Caranya:-
Kita boleh masak makanan apa saja. Masak siap2 di rumah. Ayam masak merah ke, kari ke, daging rendang ke apa saja. Biarkan sejuk sedikit suam2, masukkan dalam plastik mcm kat kedai tu. Ikat ketat2. Masukkan dalam freezer bekukan. Semalaman.


Beli dry ice mcm dlm gambar saya bagi tu. Dry ice ni kena rendam dlm air 5min. Lap kemudian masukkan dlm freezer tempat beku. Bekukan semalaman. Esoknya nak pergi camping keluarkan lauk2 yg dah dibekukan tu juga dry ice sekali. Masukkan lauk2 dlm cooler bag. Selang selikan dry ice juga lauk, lauk ni kita plan la hari pertama nak makan lauk apa? Berapa jenis lauk, jadi mana lauk nak makan dulu letak atas sekali, yg kemudian2 kat bawah2. Permukaan atas sekali letak balik dry ice. Selang seli. Sebab kita nak ratakan kesejukkannya. Insyaallah makanan akan sentiasa beku. Lagi byk dry ice lagi bagus.

Saya buat mcm ni dulu masa terbang ke Buenos Aires Argentina. Tahan selama 16 hari. Cumanya bila singgah di afrika selatan cape town, saya keluarkan makanan bekukan dlm peti sejuk di hotel.

Nak terbang semula ke Argentina saya masukkan balik dry ice yg baru buat mcam yg sama susun.

Kadang lauk tak habis pun sampai balik ke kl makanan elok tak basi dan beku. Insyaallah kalau setakat 3 hari camping tak de masalah. Sama jer mcm ayam perap daging perap nak barbecue tu, masukkan dalam plastik yg boleh seal tu susun dgn dry ice. Insyaallah ok.

Cuma yg goreng2 tu elok lah masak kat khemah. Ikan atau ayam goreng. Nak mcam kfc beli jer ayam goreng bertepung tu kat lotus. Sedap! Masukkan sekali dalam cooler bag tu. Anak2 pun suka makan. Sayur sayuran saya tak galakkan sebab nanti kena dry ice dia layu. Kuat tau dry ice ni. Berasap2 sejuk dia. Kalau pegang lelama boleh melecur jari. Pkai gloove. 30 sec pegang pun rasa kebas jari.

IKLAN

Mcm tu jugalah kami buat bekukan satay dlm kapal letak dlm cooler beg. Kuah pun sama. Ketuk pakai hammer tak pecah kuah tu keras. Simpan dlm foil. Penumpang Nak makan panaskan jer.

So inilah perkongsian pengalaman saya. Saya pun baru lagi dlm bidang camping ni. Pelbagai cara org buat nak jaga kualiti makanan supaya tak basi atau berbau. Ikut keselesaan masing2. Malah dry ice ni jgn buang. Sebab dia recycle boleh guna balik. Airlines pun tak buang. Kami simpan balik. So jimat kos. Bila dry ice tu tak beku dia kempis balik. So rendam balik dlm air buat mcm kita guna mula2. Dia gelembung balik. Tahap beku dia minus dry ice ni. Bukan 0 darjah. Lagi sejuk.

Kalau nak masak lauk2 semula boleh didihkan air, tutup api, rendam lauk yg di ikat dlm plastik tu dalam air panas tu beberapa minit. Kalau daging barbecue pun sama rendam sekejap yg dlm plastik kita letak tu. Make sure plastik tak masuk air ikat getah betul. Pakai plastik org niaga lauk tu. Ni tak bocor. Dia akan hilang beku pelahan. Saya dulu kami buka air paip sink di hotel sebab ada yg panas tu kan. So kita rendam dlm sink hotel. Dah cair terus masuk dlm cooker kita panaskan. So yg dlm2 tu insyaallah hilang beku dia. Daging2 barbecue pun buat mcm ni rendam dulu. Bukan terus keluarkan dan masak. Memang nanti luar masak dlm tak.

IKLAN

Sekiranya kekurangan saya mohon maaf. Sekadar berkongsi saja. Dry ice murah la sangat. Hehe.. Kat shopee jer saya beli dengan cooler bag. Maaf saya bukan penjual.

Dry ice
https://shp.ee/t4wszpj

Member Hj Md Sirat https://www.facebook.com/113564306677093/posts/199160434784146/
(sahabat kita ni ada jual dryice)
Yg ni original dry ice

Cooler bag
https://shp.ee/8tbq4mj

Link saya letak siap2. Sebab nanti ada dok tanya2 kan. Dry ice tu boleh gunting2 ikut la nak besar mana. Jgn gunting tempat salah nanti bocor. Semoga memberi manfaat. Ilmu tak seberapa ni.

Sumber:Asri Ahmad