Pelik bila bunga yang kita tanam tidak mengeluarkan bunga yang lebat seperti tanaman orang lain. Selain baja dan cara siraman yang tepat, beberapa petua menjaga tanaman juga membantu menyuburkan dan paling penting mengeluarkan bunganya yang lebat dan cantik.

Selain itu, kata orang bercucuk tanam juga kena ada jiwa, barulah tanaman atau bunga-bungan kita di rumah subur dan mekar elok. Betul ke?

Tiga petua ini antara pilihan serasi yang menjadikan bunga anda cantik dan kembang mekar. Begini caranya.

4 Cara Bantu Subur dan Lebatkan Bunga, Ibu Pasti Suka Dengan Petua Alami Ni!

IKLAN

Guna Kopi
Lebihan kopi yang diminum janganlah terus dibuang sebaliknya taburkan serbuk kopi yang telah digunakan ini di sekeliling pokok bunga anda. Hasilnya pokok bunga lebih subur dan cantik. Cuba jangan tak cuba.

Air Beras
Air basuhan beras memang banyak kegunaannya dalam petua harian. Selain petua-petua lain, air basuhan beras juga dikatakan sangat berfungsi untuk menyuburkan bunga dan tanaman anda. Selepas membasuh beras, simpan airnya dan siramlah pokok bunga anda setiap hari.

IKLAN

Serbuk Kayu
Kayu-kayuan lama akan meninggalkan serpihannya apabila semakin lama. Ambil serbuk kayu ini dan masukkanlah sekali ketika anda menanam pokok bunga. Jika perlu, dapatkan serbuk kayu ini dikedai dan campurkan bersama tanah ketika menanam bunga. Ia sangat berhasil untuk tanaman serta bunga anda.

Jaga Dengan Jiwa
Tanaman adalah hidupan bernyawa, maka sebaiknya jagalah ianya dengan sepenuh jiwa. Memberi tumpuan setiap pagi dan petang dengan menyiramnya adalah salah satu cara untuk menyuburkan tanaman. Malah ada juga berpendapat bercakap dengan tanaman bukan hanya terapi kosong tetapi membantu tanaman seperti bunga lebih subur dan mekar.

IKLAN

4 Cara Bantu Subur dan Lebatkan Bunga, Ibu Pasti Suka Dengan Petua Alami Ni!

Uncang Teh
Lebihan uncang teh yang telah digunakan jangan pula terus dibuang, sebaliknya campakkan sahaja ke tanaman anda di rumah. Biarkan lebihan airnya menjadi
baja orgnanik buat tanaman anda. Air dan dedaun herba teh ini dikatakan baik untuk merawat dan menyuburkan tanaman.

Selamat mencuba!

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI