Masih belum terlambat untuk anda membuat persiapan dekorasi bagi mencipta mood raya seperti yang dilakukan oleh saudara Fuad Abdul Rani. Buat anda yang terpanggil untuk menyuntik gaya ruang kediaman, apa kata lihat langkah demi langkah yang dikongsikan ini. Jom semak.

Projek Hari Raya 2020 Tak Dapat Balik Kampung.

Kurang 7 hari sebelum syawal tiba, saya dan isteri bersepakat untuk menceriakan mood kami yang akan menyambut hari raya buat pertama kalinya dalam sejarah beraya di Melaka. Inilah definisi sebenar Wawasan 2020 rupanya. Semua orang tak boleh balik beraya. Padan muka!

Ok, langkah pertama adalah mencari info dari group deko-deko di FB, Pinterest dan Google. Sebelum ni banyak kali dah aku tengok orang dok post deme punya hasil wainscotting (tah betul ke tidak eja gitu). Lawa semuanya, tapi bila terlalu ramai buat benda yang sama, aku jadi tak minat. Jadi kena laa aku buat benda lain sikit iaitu ‘accent wall’.

Untuk penerangan langkah kerja satu persatu, sila rujuk gambar-gambar yang dilampirkan.

p/s : Gudluck kepada para suami yang akan ditagged oleh isteri masing-masing.

Day 1

Barang-barang yang diperlukan.

1. Kayu saiz 5/8″ x 1 1/2″ (1cm x 3cm) = RM60
Satu batang 10′. Aku beli 15 batang untuk 150′. Main agak je ni, ingatkan terlebih, rupanya ngam-ngam. Kayu ni dah siap ketam, tapiii tak berapa nak sempurna, ada yang OK lurus, ada jugak yang meleding.

2. Adhesive Sealant jenama X-Bond (Gam Kayu) dan Acrylic Latex jenama V-tech (Sealant) = RM40
Dalam gambar ada 3 gam kayu dan 2 sealant. Bila dah mula projek, gam kayu tu pakai 2 tiub je, yang lebih tu aku pergi tukar ambik sealant sebab tak cukup 2 tiub. Mujur apek hardware Malim tu ok.

3. Kertas pasir 2 keping = RM0.40

4. Cat ICI Dulux = RM95

IKLAN

5. Lain-lain barang semua memang aku dah ada, yang takde dalam gambar cuma penukul dan paku. Konfiden tinggi takyah guna paku langsung sebab gam dah kuat. Tapiii rujuk balik point No.1 aku cakap tadi kayu ada yang meleding, memang taklah nak harap gam tu je. Kena la paku jugak beberapa tempat.

Day 1

Petang pergi cari barang-barang, malam tu gigih terus aku nak siapkan kononnya. Gila semangat. Dapat la buat frame keliling bahagian dinding tu.

Kiri tu gambar sebelum, kanan gambar selepas.

Day 2

Sebelum mula kena la sketch dulu ye dok. Jadi selepas sesi tolak tambah bahagi darab, dapat laa ukuran lebih kurang dekat gambar kiri tu.

Gambar yang kanan tu pulak cara untuk cari panjang segitiga. Gunalah formula Teorem Phytagoras ye tuan dan puan.

p/s : Ye, tulisan saya memang lawa. Tak payah nak puji sangat.

Day 2

Selepas ada ukuran, bolehlah kita potong kayu menggunakan gergaji seperti di dalam gambar sebelum ni. Power gergaji tu, beli RM5 je dekat Pasaraya COWBOY Cheng.

Nampak pembantu saya tu. Nama dia Faiq. Kalau takde dia, tak semangat saya nak buat semua ni. Lagi seorang pembantu dan pembakar semangat saya untuk menyiapkan semua ini tentulah isteri saya Nurul Farhana Husain.

Cara nak lekatkan gam kayu tu buat la bentuk apa yang anda minat. Seeloknya buat laa zig zag, lagi kuat mencengkam dekat dinding.

p/s : Gambar terpaksa dicensored. Panas woi!

Day 2

Selesai untuk kerja hari ke-2. Babah dia dah mula sakit kaki dok naik turun tangga. Dengan puasanya di siang hari, Allahuuuuu tobat lahum nak buat lagi lepas ni time puasa.

Day 3

Masuk hari ke-3. Ingatkan semalam punya proses dah teruk, rupanya harini punya proses lagi memenatkan. Keliling celah kayu kena sumbat dengan sealant. Tak sumbat tak cantik pulak nanti ada rongga-rongga degil mencacatkan pemandangan.

Cara nak sumbat benda ni mula-mula kena laa picittttt dulu sealant dekat celahan tepi kayu-dinding, lepastu teruss cepat-cepat sapu guna jari. Jari kena basah-basah lembab barulah cun hasilnya. Teknik ni aku baca dalam group dekorasi di FB. Mantap! Kagum betul aku bila first time buat.

Day 3

Lepas dah selesai sumbat semua celahan. Boleh lah gosok kayu dengan kertas pasir jenis halus. Jangan lupa tutup mata dan hidung seperti model di atas.

Day 4

Hari terakhir naik turun tangga. Kerja paling mudah untuk seorang tukang cat yang berwibawa. Langkah pertama cat dulu kayu dan semua bucu menggunakan berus. Bila dah kering, baru gelek dengan roller cat saiz sederhana. Yup memang senang, tengah hari dah selesai dan boleh berehat menanti isteri pulang dari kerja. Cian kena kerja.

sumber : Fuad Abd Rani