Selalunya kita berkemas umah dalam tempoh paling pantas hanya jika ada tetamu yang tiba-tiba hendak berkunjung ke rumah kita. Dengan pantasnya, tak sampai 30 minit sahaja, umah terhias dengan cantik.

Tentu jadi satu masalah besar jika gunakan cara sebegini setiap masa. Ada baiknya kita pastikan rumah kita sentiasa kemas setiap hari. Jadi jika tetamu datang secara tiba-tiba, taklah kita kelam kabut.

Bagaimana mengemas rumah paling pantas setiap hari? Langkah ini pastinya sangat membantu anda!

#Tip 1 – Tiga Langkah
Mulakan kerja membersih dengan menyapu rumah atau vakum, seterusnya diikuti dengan mengemop lantai. Cuba lakukan ini dalam masa hanya 30 sahaja atau kurang daripada itu. Kalau tak cukup waktu, pilihlah sahaja untuk mop ruang tamu dan dapur sahaja. Cuba!

5 Cara Bersihkan Rumah Dengan Pantas, Boleh Tiru Cara Ini!

#Tip 2 – Susun Atur
Kalau ada anak kecil, buatlah macam mana cara pun pasti susun atur barang hiasan seperti kusyen kecil, bunga dan hiasan kecil lain pastinya akan berubah.

Cara paling pantas menyusun adalah dengan kenal pasti dimana tempat asalnya dan letakkan pada tempatnya kembali dengan pantas. Cara paling selamat adalah dengan meletakkan kesemua hiasan ini di kawasan tinggi. Selamat!

IKLAN

5 Cara Bersihkan Rumah Dengan Pantas, Boleh Tiru Cara Ini!

#Tip 3 – Jangan Kumpul Baju
Ada orang yang lebih suka mengumpul dan membasuh kesemua baju dihujung minggu. Cara ini mungkin nampak lebih relaks tapi adakalanya jika anda punya aktiviti di hujung minggu, bukankah jadual membasuh baju terganggu. Cadangan lebih baik, basuhlah setiap hari atau dua kali sehari. Tak ada masalah baju terkumpul!

# Tip 4 – Kemas Dapur Setiap Kali Masak
Sesetengah orang suka biarkan dapur tidak berkemas selepas masak. Cara ini langsung tak praktikal. Sebaiknya setiap kali memasak, sambil menumis, terus sahaja basuh kelengkapan dan perkakasan lain yang sudah digunakan. Sebaik selesai memasak, terus basuh kuali dan periuk dan teruslah digantung.

5 Cara Bersihkan Rumah Dengan Pantas, Boleh Tiru Cara Ini!

IKLAN

#Tip 5 – Jangan Biar Baju
Baju yang sudah kering jangan pula dibiarkan menggunung. Sebaik diangkat dari ampaian, teruslah sahaja dilipat. Percayalah cara ini buat anda langsung rasa tak letih malah puas hati dapat selesaikan tugas ketika itu. Secara psikologinya, baju yang tinggi menggunung tidak dilipat akan buat kita rasa lagi malas hendak melipatnya.

Antara tip lain yang boleh membantu adalah:
1. Kalau memasak pastikan proses memasak lebih pantas dan kemas sebaik memasak!

2. Pastikan kesemua barang tidak disepahkan. Jika anak-anak sepahkan barang mainan, selepas bermain pastikan anda minta mereka terus mengemasnya.

3. Pastikan rak kasut dihadapan pintu rumah sentiasa dalam keadaan baik dan kemas. Ajar ahli keluarga untuk jaga sentiasa susunannya. Penting!

IKLAN

5 Cara Bersihkan Rumah Dengan Pantas, Boleh Tiru Cara Ini!

4. Jangan letak barang di atas meja utama seperti kunci rumah dan sebagainya. Letakkan di tempat khas.

5. Jangan biarkan baju menggunung tidak dilipat. Angkat dari ampaian dan terus sahaja dilipat. Ini akan buatkan permandangan yang kurang enak.

6. Pastikan jangan sekali ada pinggan mangkuk tidak berbasuh di dalam sinki. Buruk penglihatan kita.

7. Kurangkanlah barang hiasan kecil yang banyak dirumah. Jika tidak kena susunannya, rumah akan nampak sangat bersepah!

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI