Beberapa hari lagi, umat Islam akan menyambut Hari Raya Aidilfitri. Sudah tentu banyak persiapan dilakukan termasuk baju raya dan kuih muih.

Namun kala ketika menyambut perayaan ini dengan penuh kesyukuran, jangan abaikan 7 amalan yang digalakkan dilakukan semasa meraikan Adilfitri.

Mungkin ramai yang tahu, namun ada juga yang anggap ia remeh temeh. Moga perkongsian ini menjadi panduan untuk kita alert hal ini.

7 AMALAN DIGALAKKAN BUAT SAMBUT HARI RAYA AIDILFTRI

1) MANDI SUNAT HARI RAYA SEBELUM KELUAR MENUNAIKAN SOLAT SUNAT AIDILFITRI

Ulama besar Tabien Said Bin Jubayr berkata : “Tiga perkara sunnah di hari raya iaitu antaranya : mandi sunat sebelum keluar solat hari raya”.

2) MENJAMAH MAKANAN SEBELUM KELUAR.

Ia berdasarkan hadith dari Anas Bin Malik yang diriwayatkan oleh Al-Bukhari yang menyebut : “Nabi SAW tidak keluar di pagi hari raya idil fitri sehinggalah Nabi SAW menjamah beberapa biji kurma…”

3) MEMPERBANYAKKAN TAKBIR

IKLAN

Seharusnya umat Islam jangan terlalu di sibukkan dengan aktiviti persiapan raya sehingga meninggalkan peluang takbir ini. Ini adalah penting bagi syiar Islam selain kalimah Takbir yang dibenci oleh Syaitan. Ad-Dar Qutni melaporkan bahawa apabila Ibn Umar r.a keluar di hari raya Aidilfitri, beliau akan berterusan bertakbir sehinggalah imam keluar untuk mengimamkan solat hari raya.

 

4) MENGUCAPKAN SELAMAT DAN MENDOAKAN ANTARA SATU SAMA LAIN

Tiada masalah untuk menggunakan apa jua kalimah, asalkan ianya mempunyai maksud yang sama. Bagaimanapun, kalimah yang digunakan di zaman baginda SAW adalah “Taqabbalallahu minna wa minkum” ertinya : Semoga Allah menerima amalan (amalan dan ibadat di Ramadhan) kami dan kamu”.

Disebut dalam sebuah riwayat :

IKLAN

قال واثلة لقيت رسول الله يوم عيد فقلت تقبل الله منا ومنك قال نعم تقبل الله منا ومنك

Ertinya : Berkata Wathilah, Aku bertemu Rasulullah s.a.w pada hari raya dan aku katakan pada baginda “taqabballahu minna wa minka”, baginda menjawab : Ya, taqabbalallahu minna wa minka” ( Al-Baihaqi, rujuk perbincangan di Fath Al-Bari, 2/446 )

5) MEMAKAI PAKAIAN TERBAIK YANG ADA

Walaupun demikian, perlulah mengikut kemampuan dan tiada pembaziran dibenarkan.

Tidak dibenarkan untuk menghina pakaian orang lain yang kurang indah dan mahal (kecuali pakaian seksi dan tidak menutup aurat memang di haramkan di dalam Islam).

IKLAN

6) MENUKAR JALAN KE TEMPAT SOLAT (BALIK DAN PERGI)

Ia berdasarkan hadith dari Jabir r.a yang menyebut bahawa Nabi SAW biasanya menukar atau berbeza jalan pergi dan pulang apabila di hari raya” (Riwayat Al-Bukhari)

7) BERZIARAH DAN MERAPATKAN HUBUNGAN BAIK (UKHUWWAH) SESAMA MUSLIM SEMPENA MUSIM CUTI YANG DIPEROLEHI.

Nabi pernah bersabda :

مَن سَرّه أن يُبسط له في رزقه ، وأن يُنسأ له في أثره ؛ فَلْيَصِل رَحِمَه

Ertinya : Barangsiapa yang suka untuk diperluaskan baginya rezekinya, dan ditangguhkan (dipanjang) umurnya, maka hendaklah dia menyambung (mengukuh) hubungan persaudaraannya ( Riwayat Al-Bukhari & Muslim)

Dipetik dari : zaharuddin.net

Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club

 

7 Amalan Digalakan Buat Bila Sambut Hari Raya, Peliknya Ramai Orang Tahu Tapi Kenapa Tak Ambil Peduli.

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI