Sebelum ini tular di media sosial apabila waris berkongsi gambar ayah mereka yang juga dikenali sebagai Pakcik Ibrahim yang dikatakan hilang di Makkah ketika mengerjakan umrah. Difahamkan juga isterinya  terpaksa berangkat pulang ke Malaysia tanpa suaminya itu.

Terkini, kesan viral dan izin Allah, pakcik yang dikenali sebagai Pakcik Ibrahim yang dikatakan hilang akhirnya ditemui, berkat doa semua.

Buat follower Keluarga, sila guna kod promo KELGSP5 untuk pembelian British Polo Yuna Handbag Set dengan harga lebih murah hanya di GO SHOP 

Ini kisahnya..

Kisah Pak Ibrahim yang hilang 9 hari di Mekkah..

 

9 Hari Hilang Di Makkah, Rupanya Ini Yang Terjadi Pada Pakcik Ibrahim. Warganet Ucap Syukur Atas Penemuan!

Salah siapa? Tiada yang salah malah ianya menyatukan kita untuk bersama sama membantu. Pak Brahim sangat sihat dan beliau waras seadanya.

IKLAN

Al kisah, nama saya dan para sahabat di tagged di dalam facebook yang mana hampir setiap hari pencarian kami di sekitar Mekkah. Selalunya sehari dua kami dapat dah cari tapi kisah ini agak lama sedikit. Rupa rupanya pak brahim berada sebelah kami sahaja!!!

Nak jadikan cerita, hari ni jemaah saya checkout untuk pulang ke tanah air di mekkah hotel. Dalam kesesakan, sahabat saya selaku mutawif kumpulan ustaz Nabil Alkhred lalu di kawasan sebelah hotel Mekkah Tower di sekitar burung merpati untuk ke tempat bus. Asbab peka dan niat membantu, ustaz nabil nampak kelibat Pak Brahim sedang duduk di tembok situ. Petugas lain pula sedang sibuk menguruskan check in.

9 Hari Hilang Di Makkah, Rupanya Ini Yang Terjadi Pada Pakcik Ibrahim. Warganet Ucap Syukur Atas Penemuan!

Rezeki keadaan Pak Brahim, Allah jaga beliau dengan sangat baik. Pada hari kehilangan, menurut Pak Brahim, dia terjatuh dan kepala dia terhantuk dengan penghadang jalan di kawasan itu.

Dan menurut beliau lagi dia hilang ingatan sebentar sampai tak ingat katanya. Selepas 3 hari, beliau perasan hp pula abis batteri. Jadi Pak Brahim tunggu sahaja di kawasan merpati itu untuk di selamatkan. Ironicnya pak brahim kata, pak brahim sembahyang seperti biasa sahaja dan kelihatan sangat bersih. Duit beliau pun masih ada seperti sediakala dan beliau kata tido di bawah bumbung kawasan bus itu. Beliau sendiri tak tahu dah 9 hari kehilangan. Rasa macam baru sesat sahaja.

 

IKLAN

Jadi petugas kami maklum, makanan sekitar pak brahim banyak sangat kerana ramai orang sedekahkan makan kepadanya. Maka pak brahim ini di jaga sebaik mungkin di Tanah Haram .

Pak brahim sihat sangat walaupun dikatakan ada kencing manis. Seronok dia kata dapat bercakap dengan orang Malaysia. Cuma ade kesan di muka sedikit asbab terjatuh terkena penghadang jalan. Apa apa pun pak brahim dalam keadaan yang sangat baik.

Ok pihak kami pun dah hubungi sahabat agensi untuk dipulangkan jemaah mereka. Insyallah jika apa apa yang perlu kami bantu, akan kami bantu. Buat masa ini kami sedang beralih membantu 2 jemaah terkandas asbab keluarga sakit masuk hospital dan 1 lagi jemaah yang nak balik asbab di tipu pihak Travel tak bertanggungjawab. Kita bantu mana yang boleh kerana kelak rezeki Allah sangat besar.

9 Hari Hilang Di Makkah, Rupanya Ini Yang Terjadi Pada Pakcik Ibrahim. Warganet Ucap Syukur Atas Penemuan!

Terima kasih kepada semua yang terlibat terutama ustaz nabil yang menjadi hero menemui pakcik brahim. Semoga bantuan kami ini menjadi asbab meringankan bebanan dan kerinduan keluarga ini.

Sumber: Afiz Ayub

IKLAN

 

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

9 Hari Hilang Di Makkah, Rupanya Ini Yang Terjadi Pada Pakcik Ibrahim. Warganet Ucap Syukur Atas Penemuan!

 

 

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI