Setiap anak perempuan mempunyai gambaran “Prince Charming” tetapi gambaran itu akan dicorak oleh bapa mereka sendiri. Sebab itulah ramai wanita idamkan suami yang mempunyai ciri-ciri seperti bapa tercinta. Begitu juga dengan Nur Fahima yang tetap piawaian suami seperti bapanya.

“Abi Terlalu ‘Korean Husband Material’…” – Gadis Berharap Suami Idaman Seperti Bapanya

Nur Fahima pernah memuat naik sebuah video di akaun TikToknya yang berjayah mencecah sebanyak 1.5 juta tontonan mengenai piawaian yang ditetap oleh bapanya sempena hari bapa. Konten video tersebut merangkumi ciri-ciri yang dimiliki bapanya atau “Abi” seperti pandai memilih ikan, membelanja makan di Starbucks, membantu Fariha ‘parking’ walaupun pada cuaca yang panas dan lain-lain. 

“Abi seorang yang sangat penyayang. Sikap abi yang paling istimewa bagi saya adalah dia seorang penyabar dan tak pernah meninggikan suara pada anak-anak dan isteri. Tegas tapi ada kelembutan. Dia pun orangnya sangat rajin. Terlalu ‘Korean material husband’. Sebagai contoh Abi selalu pastikan anaknya makan ikan segar. Katanya protein fresh nanti otak jadi bijak…. lagipun Abi memang pandai bab pilih ikan segar. Abi pergi beli, dia jugalah yang siang dan masak” kata TikToker itu.

“Abi Terlalu ‘Korean Husband Material’…” – Gadis Berharap Suami Idaman Seperti Bapanya

IKLAN

“Bukan tu saja, Abi meletakkan kedudukan isteri lebih tinggi dalam banyak hal. Contohnya ibu saya seorang guru, jadi masa saya kecil Abi akan ambil tugas memasak untuk anak-anak kalau Umi masih di sekolah. Basuh dan jemur kain pun dia yang buat. Memang ‘husband material’ sangat.” ujar Fahima.

“Abi Terlalu ‘Korean Husband Material’…” – Gadis Berharap Suami Idaman Seperti Bapanya

IKLAN

“Abi pun pesan pada saya kalau nak pilih pasangan letaklah agama paling hadapan sekali. Yang penting lelaki itu ahli al-Quran dan dah hafaz 30 juzuk. Dia juga pesan jangan lupa tengok lelaki tu penyabar atau tak sebab agama saja tak cukup. Pilihlah lelaki yang rajin dan bertanggungjawab dari segala sudut termasuklah rumah, anak dan kewangan. Dia minta saya pastikan lelaki itu sayangkan keluarga macam kami terutama mak ayah” jelas Fahima. 

Ramai warganet cukup cemburu akan ciri-ciri bapa Fahima yang bermutu tinggi itu. Ada juga komen yang menyamakan bapanya dengan filem ‘Papadom’ lakonan Afdlin Shauki yang cukup menyentuh hati. 

IKLAN

Semoga artikel ini memberi inspirasi dan manfaat kepada anda semua. Sayangilah ibu bapa dan anak-anak anda sementara mereka masih ada di muka bumi ini. 

Terima Kasih

Sumber: @nrfahima di TikTok

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI