Empat tahun lalu, rakyat Malaysia digegarkan dengan berita kehilangan seorang pemuda yang hilang tanpa jejak setelah menyertai sebuah acara larian di Gopeng, Perak pada April 2019.

Keberadaan Mohammad Ashraf Hassan atau lebih dikenali sebagai Acap terus menjadi tanda tanya kerana sehingga kini petanda sama ada dirinya masih hidup ataupun tidak telah menemui jalan buntu. 

Pelbagai spekulasi yang  tersebar antaranya Acap telah ditangkap jin, bernikah dengan bunian serta mahu terus duduk dalam gua tidak mahu balik adalah antara dakwaan yang sempat berlegar.

Walaupun banyak tanggapan yang timbul, namun keluarga Acap tidak pernah berputus asa mencari dan masih mengharap kepulangannya satu hari nanti. 

Pelbagai ikhtiar dilakukan  selain berdoa dan mengikuti misi SAR ke kawasan hutan, mereka juga pernah menawarkan wang bernilai RM12,000 kepada sesiapa yang berjaya membawa Acap pulang ke pangkuan.

Baru-baru ini, abang kepada Acap, Denny Lang turut mengenang kembali tanggal kehilangan adiknya yang kini sudah memasuki tahun keempat. 

IKLAN

Hantaran di Facebook pada tarikh 12 Mac lepas menyaksikan mereka bersama bantuan seorang perawat Islam masuk lagi ke lokasi sama (Gua Tempurung) dan tanpa disangka menemui kesan unggun api. 

Namun siapa yang menghidupkannya dalam gua di tengah hutan, ia masih belum dipastikan lagi.

Sepanjang berita mengenai Acap tersebar di berita, video yang menunjukkan saat ibunya, Siti Maznah Khamis memanggil-manggil nama dalam hutan adalah detik tersedih yang berlaku semasa operasi pencarian berlaku. 

IKLAN

Dari suara yang kedengaran sayu jelas menunjukkan betapa seorang ibu meletakkan harapan tinggi anaknya akan balik satu hari nanti.

Semoga di bulan Ramadan yang penuh dengan kemuliaan ini, menjadi sinar penemuan Acap agar kembali ke pangkuan keluarga tercinta. 

IKLAN

[TIPS]

Nak macam-macam info? Sila subscribe channel Telegram KELUARGA  dan join keluargagader club

‘Acap, Sini Cap….Mak kat sini.’ Selepas 4 Tahun Kehilangan Acap, Abang Jumpa Unggun Api Tanpa Tuan Di Gua Tempurung

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI