Bagi pencinta kucing tentu bimbang apabila pulang beraya di kampung memikirkan makan minum si bulus.

Bagi yang mempunyai bajet, tentunya si bulus akan dihantar ke ‘hotel’ yang menyediakan penjagaan kucing dalam tempoh pulang ke kampung.

Namun bagi yang tidak mempunyai bajet, sudah tentu memikirkan alternatif cara yang mudah dan murah untuk mengurukan kucing ketika pulang ke kampung.

Menarik dengan perkongsian ini, saudara, Iera Umairah mengenai penjagaan kucing, jom ketahui caranya.

“Ada kawan kawan Yang pernah Tanya saya macam mana tinggalkan kucing 21 ekor dekat rumah. Ni saya bagi gambar.  Esok dah nak balik kampung..”

 ***********

********************

Balang makanan

Jumlah makanan ni bnyk dari biasa sebab kalau time balik kampung Akan ada kucing luar tumpang makan kdg ada tuan x tinggalkan mknn..

Setakat sy nampak dkt rumah sy yg tumpang mkn ada la 5-6ekor..kucing sy pun dah 21ekor. Jadi contoh biasa 15kg habis dalam 15hari.jadi saya isi je semua 15kg dalam 6 balang tu .saya balik kampung 10hari. Jadi makanan akan ada lebih.

Air

Air saya isi guna besen je senang.. Saya sediakan 2besen dekat dapur, 1 ruang tamu, 2 dekat porch luar. Lagi banyak lagi bagus sbb skrg musim panas. Kesian kucing kalau tak cukup air.

 

Pasir

Pasir saya guna fifi little 6beg. 10besen. Kucing saya ada yg membuang di pasir ada yg membuang di tanah. Jadi prepare je lah banyak2.. Biasa pasir baru ni laku keras. Balik nanti kita kira bape kati dapat hasil

Rumah kalau ada brg berharga simpan la siap2 biasa kucing jadi kera bila tuan xde.

IKLAN

 

Langsir

Langsir ikat tinggi2 kalau kucing anda jenis suka siram. Mcm rumah saya kadang stray cat yg datang tu suka menyiram terpaksa la ikat langsir

 

Padang

IKLAN

Potong rumput siap2 kalau bosan kucing main dekat padang dgn gembira

Last sekali sebelum gerak niat dalam hati ya allah aku tawakal kepada mu untuk menjaga rumah dan haiwan peliharaan ku.

 Tingkap

Saya buka tingkap dapur sebab kucing saya mmg bebas in out.. Dan bila emergency kucing boleh cari makan dekat luar.

Sekian sedekit perkongsian dari saya 6tahun bela kucing . Selamat hari raya maaf zahir batin.balik kampung hati hati.

Sumber: Iera Umairah

Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club