Pulut kuning ni dah menjadi menu wajib untuk beberapa majlis seperti perkahwinan, bertunang, khatam al-Quran dan sebagainya. Malah, sesekali bila teringin pasti akan buat di rumah untuk makan seisi keluarga.
Bila ada pulut kuning, mesti akan ada rendang! Tak kisahlah rendang ayam, daging atau kerang, memang menaikkan selera lah! Tak dilupakan juga ada sesetengah orang sajikan dengan lauk sambal tumis ikan bilis, memang campuran yang padu lah!
Sebenarnya, nak buat pulut kuning ni ada caranya. Tak semua orang buat menjadi. Kadang akan lembik, tak pun ada beberapa bahagian mentah, terlajak kering airnya. Macam-macam lah kejadiannya. Nak dapatkan pulut kuning yang cantik elok berkilat, ada caranya! Nak tahu? Jom tengok resipi dari Puan Ain Aisha ini. Harap membantu!
RAHSIA PULUT KUNING CANTIK KUNING BERKILAT
TIPS BASUH PULUT KUNING SEBELUM DIMASAK
1. Pastikan sebelum di rendam wajib di basuh atau dibilas sehingga hilang air keruh. Bilas hingga air jernih. Baru direndam.
2. Rendam beras pulut dengan air biasa.
3. Masukkan asam keping bersama beras pulut.
4. Masukkan sedikit kunyit serbuk atau pewarna kuning.
5. Rendam sekurang-kurangnya 4 jam (saya rendam hanya 40minit sahaja).
6. Di toskan.
Ads
KAEDAH KUKUS BERAS PULUT
KUKUS PERTAMA:
1. Sudu
Letak sudu atas permukaan dalam kukusan dalam 3 atau 4 sudu. Baru letak pulut (cara saya) atau letak pulut buat bulatan di tengah (tujuan untuk wap masuk dan masak sekata).
Selama 25minit.
2. Air kukusan
Ads
Pastikan air kukusan betul-betul mendidih baru letakkan pengukus beras pulut.
Letakkan 3 atau 4 helai daun pandan di dalam air pengukus tujuan wangi (tak letak pun takpe dan saya tak letak pun).
KUKUS KALI KEDUA:
1. 1kg beras pulut bersamaan 1/2kg santan.
2. Sedikit garam dalam 1 sudu.
3. Gula (jika suka kalau Kelantan memang letak) untuk lemak manis gitu jika suka.
Ads
4. Masakkan di atas dapur seketika bahan-bahan diatas untuk santan tak cepat basi (saya tak masak pun).
5. Angkat beras pulut tadi dalam bekas yang bersih. Masukkan sedikit , demi sedikit santan sehingga habis. Kacau sebati.
6. Kukus sekali lagi (kali kedua) 15minit hingga masak.
7. Sedia dihidangkan bersama rendang dan sebagainya.
***
Sukatan untuk 1/2 santan untuk 1kg pulut. Ikut kita nak lemak lagu mana. Kalau tak suka lemak boleh kurangkan. Kalau dengan 1/2 santan untuk 1 kg beras memang lemak sangat-sangat dah, tak payah nak letak minyak ke apa.
Tujuan rendam pulut bersama asam keping, untuk kilatkan pulut setelah masak.
Umum sudah mengetahui bahawa bahana wabak Covid-19 yang melanda dunia telah menyebabkan kerajaan persekutuan Malaysia untuk melaksanakan PKP bermula daripada 18 Mac yang lalu sehinggalah ke hari ini.
Jadi memang sudah dijangkakan, ramai di antara kita yang mula membuat aktiviti-aktiviti di rumah demi mengisi masa dan mengelak rasa bosan sepanjang berlangsungnya PKP ini.
Sudah tentu antara kita telah mencuba pelbagai resepi-resepi viral yang didapati di dalam media sosial. Terbaru, resipi roti boy menjadi trending. Maklumlah kena duduk di rumah tentu mengidam makanan yang sebelum ini kita beli sahaja di kedai.
Kepada yang mengidam nak makan roti boy tu boleh cuba buat menggunakan resipi yang dikongsi oleh puan Maisarah Zakariah. Confirm jadi!
RESIPI ROTI BOY @ MEXICAN BUN
Bahan-bahan untuk buat roti
1. Tepung Gandum 300gram (lebih kurang 3 cawan)
2. Gula 70gram (around 2/3 cawan, if suka manis boleh letak 1 cawan)
3. Mentega 30gram
4. Telur sebijik
5. Yis 1 sudu besar
6. Susu segar 150ml **suhu bilik
7. Salted butter (untuk letak dalam doh roti)
Cara penyediaan:
Okey mula-mula sekali kau masukkan yis sesudu ke dalam susu segar. Kacau slow2 and biarkan yis tu kembang dalam 10 minit.2. Next, ambik bekas besar gaulkan mentega, tepung dan gula. 3. Masukkan telur. Gaul lagi biar sebati. 4. Okey yis dah kembang, kau amek and tuangkan ke dalam adunan tepung tadi. Uli sampai doh tak melekat pada tangan. 5. Dah siap uli kau biarkan doh ni berehat selama sejam. Make sure tutup bekas ni rapat-rapat okey. Boleh tutup dengan plastik wrap, atau kain lembap. Sebab hakak malas nak cari kain lembap so hakak amek pinggan yang ada je tutup. Pandai-pandailah kome 6. Sejam kemudian…… Adunan akan kembang sekali ganda saiz dari asal. Sekarang buat tangan macam nak tumbuk orang tu. Ni macam ni ✊🏼 kau tumbuk-tumbuk doh tu biar keluar angin. Dush-dushgh rasakan!!!! 7. Okey now, boleh amik doh tadi, agak-agak la saiz untuk sebijik roti boy. Kalau doh melekat-lekat kat tangan boleh guna tepung gandum ratakan atas tapak tangan so that senang nak bentukkan bulat nanti. Atau, boleh jugak kau bahagikan siap-siap doh ni kepada 10 bahagian (mewakili 10 bijik roti boy yang akan terhasil). Yup, roughly satu adunan ni boleh hasilkan around 10bijik roti. Jangan lupa, prepare salted butter untuk dimasukkan dalam roti. Kalau tak faham rujuk next video.
8. Ini caranya kau nak bentukkan sebijik roti boy. Enjoyssssssss
9. Taraaaaa. Dah siap! Okey sekarang biarkan dulu roti ni berehat dalam 10-15 minit.
Topping roti
Dah setel roti, biarkan ia berehat dulu. Now kita sediakan topping pulak.
Apa yang diperlukan adalah;
1. Tepung gandum 50 gram
2. Gula 40 gram
3. Mentega 60 gram
4. Telur sebiji
5. Serbuk nescafe 3 sudu, bancuh dengan air suam (jangan cair sangat, just untuk larutkan nescafe)
Cara penyediaan:
10. So kau boleh prepare topping. Pukul mentega dan gula sampai creamy. 11. Jangan lupa gandum dan sebijik telur. 12. Larutkan serbuk nescafe bersama air suam. Kacau sebati. 13. Now masukkan nescafe yang dah larut ke dalam adunan mentega dan gula tadi. 14. Masukkan telur and pukul sampai jadi creamy. 15. Masukkan tepung gandum. Pukul lagi. 16. Dah jadi creamy macam ni kira okey sangat dah tu. 👍🏻 17. Amek piping beg, masukkan topping macam ni. Next!
18. Silalah letak topping tadi ke atas roti boy kau yang sudah semakin membesar macam dalam video ni.
18. Silalah letak topping tadi ke atas roti boy kau yang sudah semakin membesar macam dalam video ni.
19. Dah siap! Ready untuk dibakaq! 20. Oven kau jangan lupa panaskan siap-siap tau. Lupa pulok nak pesan awal tadi. Okey boleh bakar roti boy pada suhu 170 degree selama 20 minit, pakai api atas bawah. (Mungkin berbeza mengikut oven masing-masing)
21. Fuhhhh masa ni dapur kau akan berbau harummmm semerbak! Aroma kopi tu ya rabbi. 22. Nikmatilah roti boy hasil air tangan sendiri dengan penuh kegembiraan dan kepuasan. Nak lagi ohsem pi bancuh kopi O panas-panas. Oh bahagiaaaaa 23. Majulah roti boy untuk keluarga terchenta! Selamat mencuba. Dipersilakan share. Dah buat nanti upload picture kat posting ni tauuuu.
Kalau kreatif semua menjadi kan, sekarang tak ada istilah tak boleh nak buat kek kalau tak ada oven. Guna kuali pun dah boleh dapat kek sedap.
Farah Nazri kongsikan caranya buat kek Span Marble Susu dengan hanya menggunakan kuali sahaja. Jom cuba!Assalamualaikum MAHN , disebabkan teringin sangat nk makan kek tapi oven takda so hari ni kita try membaking kek span marble susu pakai kuali 😆😆 . Resepi mudah je , sy dapat dari fb 😘😘 . Btw adunan tu sy punya terlebih sebab loyang kecik 😅😅. Mujur masak dalamnya 😂 . Selamat mencuba
Cara membuat:
1. Pukul kesemua bahan-bahan (kecuali mentega cair) sehingga menjadi warna putih dan betul-betul gebu.
2. Cedokkan sedikit adunan dan gaul bersama mentega cair. Kemudian tuangkan semula ke dalam mangkuk adunan dan gaul rata.
3. Sapukan loyang dengan mentega dan taburkan tepung gandum.
4. Tuangkan adunan ke dalam loyang. Titiskan pewarna-pewarna yang diingini.
5. Gunakan lidi dan lorekkan pewarna untuk hasilkan corak yang diingini. Hentakkan loyang beberapa kali.
6. Bakar 35 ke 40 minit pada suhu 170°C dengan setting bakar atas-bawah.
7. Siap untuk dihidang!
P/S: Untuk pilihan pewarna dan corak, anda boleh mengikut kreativiti sendiri Kredit Resepi: Irfan Syazwanshah Edittt : pada yang nk guna kuali tu, lapik dengan pelapik dapur tu je ye dekat bawah loyang.
Pastikan api sederhana perlahan. Sy buat dalam 45 minit . Nk tahu masak ke tak kena cucuk tgh2 kek tu. Kalau tak melekat tu maksudnya dh masak.
Saya ada attach gambar dekat last cara letak loyang dalam kuali .
Dah fikir menu untuk esok, atau masih buntu? Inilah dilema ibu-ibu kan bila nak sediakan juadah untuk seisi keluarga, baik sarapan, makan tengah hari mahupun makan malam.
Okey,hari ini admin leraikan kebuntuan, jom cuba resipi mudah yang dikongsikan oleh puan Nurul Ateekah ini. Selamat memasak esok. Simple tapi sedap!
Tak boleh NaK berenti makan😊Yang penting makan bersama sayur kailan belacan Dan telur Mata lembu ianya sudah mencukupi untuk menikmati KESEDAPANNYA😊
Bahan-bahan
500 gram isi ayam dipotong kecil(dicuci bersih)
2 batang serai(dipotong 2 cm Dan ditumbuk hancur mengunakan lesung batu )
2 sudu besar sos tiram Belian online DI SINI
1 sudu besar sos ikan Belian online DI SINI
1 sudu kecil gula Belian online DI SINI
2 sudu besar tepung jagung Belian online DI SINI
5 helai daun limau purut dihiris
Bahan ditumbuk@dikisar halus Tanpa air
2 pokok akar ketumbar
2 sudu besar lada hitam Belian online DI SINI
5 ulas bawang putih Belian online DI SINI
Cara membuat:
1)sediakan mangkuk atau bekas ,masukkan ayam Dan kesemua bahan(KECUALI DAUN LIMAU PURUT),Serta bahan Yang dikisar halus.gaul sebati Dan perapkan paling kurang selama 30 minit
2)panaskan minyak,agak2 boleh tenggelam Kan ayam apabila digoreng nanti.
3)masukkan ayam Dalam kuali panas Dan goreng sehingga keperangan.
4)apabila ayam Sudah masak,angkat Dan masukkan kedalam bekas Serta taburkan daun limau purut Yang telah dihiris tadi.ratakan ayam bersama daun limau purut
10 nyawa terkorban di Sungai Korok sejak 2018, termasuk tragedi enam sekeluarga. Sungai Korok di Jitra, Kedah terus mencatatkan angka korban apabila 10 nyawa telah terkorban sejak tujuh tahun lalu, termasuk kejadian paling memilukan pada Sabtu lalu yang meragut enam sekeluarga.