Sebut sahaja begedil daging tentu ada yang dapat membayangkan  keenakan rasa dan kelembutan teksturnya bila digigit, memang cukup menyelerakan.

Apatah lagi bila melihat perkongsian gambar begedil  yang cantik daripada Lina Thomas ini. Sempurna tersusun di dalam piring, nampak cukup menyelerakan.

Begedil Daging Yang Sedap Dimakan Begitu Saja. Ni Resipinya!

Oleh itu, di sini dikongsikan resipinya untuk dicuba.

IKLAN

Begedil Daging

Bahan bahan:
1/2 kg ubi kentang
200 gm daging/ayam kisar – goreng tanpa minyak
2 sudu teh lada sulah-tumbuk lumat
1 sudu besar bawang goreng
2 tangkai daun sup – dihiris halus
1/2 labu bawang besar – di potong dadu
2 biji telur ayam – asingkan kuning dan putih
Garam secukup rasa

IKLAN

Cara cara:
Kupas kentang dan potong sederhana nipis. Cuci dan toskan. Goreng sehingga masak, angkat dan toskan. Lenyek/tumbuk sehingga lumat semasa masih panas. Ketepikan dulu.

Masukkan semua bahan kecuali telur di dalam satu bekas. Gaul rata dan dirasakan dulu garamnya. Setelah secukup rasanya, baru dimasukkan telur kuning. Ambik sedikit adunan dan dikepal kepalkan. Bentukkan bulat dan kemudian dileperkan sedikit. Buat sehingga habis.

IKLAN

Dalam bekas lain, kocak kocakkan telur putih. Celupkan setiap ketulan begedil tadi dengan telur putih terlebih dahulu sebelum digoreng dengan minyak yang telah betul betul panas sehingga berwarna keemasan. Minyak tak perlu banyak sangat, agak agak tenggelam separuh begedil sahaja. Nota: boleh juga jika ingin menggunakan sebiji telur (putih dan kuning telur) untuk mencelup.

Guna api sederhana je. Teknik supaya bergedil tidak pecah ialah jangan dibalikkan begedil sehingga ia betul-betul garing. Agak agak sebelah bawah dah garing baru terbalikkan. Goreng sehingga warna keemasan dan angkat. Insyallah begedil tidak pecah, gorengnya pun lawa. Bila dah masak, angkat dan toskan atas tisu dapur. Sedia untuk di makan bersama soto atau di makan begitu saja.

sumber : Lina Thomas via MAHN

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI