Tak dinafikan, bulan ramadan yang mulia ini selain daripada masing-masing berebut menambah amal ibadah dengan mengerjakan ibadah sunat, malah ada juga yang mengambil kesempatan dengan menyantuni anak-anak yatim dan asnaf dengan memberi sumbangan pada mereka.

Turut sama membuat perkara yang demikian, pempengaruh media sosial yang berbangsa cina, Mekyun baru-baru ini memberi sumbangan berbentuk barangan keperluan kepada anak-anak yatim di Pusat Jagaan Kesayangan Mumtahanah, Kelantan.

Perkara itu dikongsikan oleh abangnya iaitu Wee Chuan Chin atau lebih dikenali sebagai Abe Wee di laman Instagramnya.

Malah, baru-baru ini, menerusi hantaran yang dimuat naik oleh salah seorang adik beradik Mekyun iaitu Wee Chuan Chin di laman Instagramnya, mereka telah memberi sumbangan berbentuk barangan keperluan kepada anak-anak yatim di Pusat Jagaan Kesayangan Mumtahanah, Kelantan, semalam.

“Tadi Abe Wee, Abe Jay & Mekyun singgah Pusat Jagaan Kesayangan Mumtahanah kat Kelantan. Ada dalam 28 budak kecil comel kat sana. Kami sama-sama kumpul duit, sumbangkan barang keperluan macam beras, biskut, tepung, gula, susu, milo dan beberapa barang lagi.

“Masa kitaorang sampai, budak2 keluar pintu dengan excitednya, terus datang salam dan peluk peluk kita. Tersentuh betul,” katanya di ruangan kapsyen.

IKLAN

Bukan hanya itu, mereka juga turut memberi duit raya kepada anak-anak yatim tersebut. Dalam pada itu, Abe Wee berharap agar perkongsiannya itu mampu membuka mata orang ramai untuk membantu golongan yang memerlukan dan secara tidak langsung, berpeluang untuk mengumpul pahala pada bulan yang mulia ini.

“Kami ada juga bagi duit raya. Tak perlu penjaga cakap apa-apa, mereka sendiri pandai beratur dalam satu garisan. Bila ambil gambar, semua gembira betul. Bila tengok balik gambar, tersenyum Abe Wee.

“Dalam Malaysia ni, terdapat banyak lagi rumah-rumah anak yatim. Jangan lupa nak ambil peluang mengumpul pahala & kongsi rezeki sama-sama okay.

IKLAN

“Semoga korang dapat juga share post ni kepada orang lain. Abe Wee harap dapat meningkatkan sumbangan bukan terhadap rumah kebajikan ini sahaja, tapi kat satu Malaysia juga,” jelasya lagi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Wee Chuan Chin (@weechuanchin)

Meninjau di ruangan komen, rata-rata sebak melihat kebaikan yang dibuat oleh keluarga Mekyun. Malah, ramai yang mendoakan kebaikan mereka ini diberikan ganjaran olehNya.

Adik Beradik Mekyun Kumpul Duit Beri Sumbangan Pada Anak Yatim, Ajak Orang Ramai Kongsi Rezeki! Adik Beradik Mekyun Kumpul Duit Beri Sumbangan Pada Anak Yatim, Ajak Orang Ramai Kongsi Rezeki!

IKLAN

Bagi yang baru mengenali, Mekyun dikenali ramai kerana fasih berbahasa Melayu dan menggunakan loghat Kelantan untuk berkomunikasi bersama keluarga dan pengikutnya.

Sumber: Instagram @weechuanchin

https://youtu.be/dUpt50y0xaQ