![Untitled design (48)](https://cdn.keluarga.my/2019/07/untitled-design-48-21_09_697650-696x566.png)
Bukan biasa-biasa resipi aiskrim Malaysia yang dikongsikan oleh Yaya Baiyah ini, katanya resipi Aiskrim Malaysia Alaf Baru ni gemuk-gemuk dengan pelbagai perisa. Apa tidaknya, resipi aiskrim ini cukup meriah dengan bahan-bahan yang digunakan dan nampak begitu menyelerakan.
Tidak puaa sekadar hanya melihat gambar yang dikongsikan ini, timbul pula rasa teringin untuk menikmatinya. Jadi apa kata, malam ini kita sediakannya dan bolehlah esok dinikmati bersama seisi keluarga.
Selamat mencuba.
Resipi Aiskrim Malaysia Alaf Baru
Gemuk-gemuk dengan perisa viral! Sedap! Boleh la cuba, resepi kat bawah ni. Harini bolehlah buat, nanti bagi kat min sebatang yer
✔️ MILO
Bahan-Bahan :
Air
Milo
Susu cair
Susu pekat
Coklat tabur
Cara-cara
Masak air, buat air milo mcm biasa tp letak susu cair dan susu pekat. Siap air milo sejukkan dan tuang dlm plastik bersama coklat tabur.
✔️ JAGUNG CINCAU
Bahan-Bahan :
Air
Sirap jagung
Susu cair
Susu pekat
Garam sedikit
Cincau
Buat air jagung macam biasa, letak secubit garam untuk 1 balang air, bila sejuk letak air dalam plastik dan letak cincau.
✔️ SUSU STROBERI
Bahan-Bahan :
Air
Susu pekat
Susu cair
Strowberi segar
Buat air susu macam biasa biasa, setelah sejuk letak strowberi potong. Sejukkan
✔️ Aiskrim Lemon Susu Serbuk Coklat
Air
Susu segar
Susu pekat
Lemon
Sebuk coklat
Buat air susu macam biasa, perah lemon sedikit, sejukkan dan letak dalam plastik dan letak serbuk coklat.
sumber : Yaya Baiyah
Peniaga Ni Kongsi Resipi Kek Pisang Kukus Jualannya. Terbaiklah!
![Peniaga Ni Kongsi Resipi Kek Pisang Kukus Jualannya. Terbaiklah!](https://cdn.keluarga.my/2019/12/105804-27_35_171496.jpeg)
Bila sesuatu resipi itu dikongsikan oleh yang pakar dalam menyediakan menu tersebut, pastinya kita berasa beruntung. Apa tidaknya, pasti resipi tersebut asli dan menjadi jika disediakan.
Lantaran itu, buat penggemar kek pisang yang masih tercari-cari resipi yang enak dari seorang pakar, bolehlah mencuba resipi ini. Ini kerana, ianya dikongsikan oleh seorang peniaga dan resipi itu dikongsikan untuk warganet dengan niat sedekah.
Jadi tunggu apa lagi, jom kita cuba resipi dan ini perkongsiannya.
Assalamualaikum warga MAHN. Ingat tak post kakti sebelum ni. Kek pisang kukus dan kek kurma kukus? Kakti janji nak bg resepi. Tapi pos tu dah ke bawah. Jadi kakti buat posting baru ye.
2 kek kukus ni antara makanan jualan kakti yang disukai customer kakti. Jadi kakti share resepi mudah ni mana lah tahu ada yang nak berniaga. Resepi ni simple sangat sebab tak perlu ada oven, mixer dan weight scale pun.. sukatan cawan, guna blender dan pengukus.. InsyaAllah menjadi..
Kakti nak sedekah wang banyak-bantak tak mampu lagi. Harap dengan sedekah resepi ni bole juga dapat saham akhirat jika ada yang gunakan untuk jadikan sumber pendapatan.. InsyaAllah…
Kek Pisang Kukus @ Kek Kurma Kukus
Bahan A – ayak dan ketepikan.
2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecik soda bikarbonat
Bahan B – blend tanpa air atau lecek, ketepikan.
Secawan pisang emas
@
Secawan kurma (yang ni blend dengan sedikit air)
Secubit garam
Bahan C – blend ketepikan.
1 cawan gula
3 biji telur
Bahan D – masuk terus dalam mangkuk adunan.
Minyak 1 cawan
1. Ambik mangkuk adunan yang ada Bahan D.
2. Masuk bahan C. Kacau dengan wisk.
3. Masuk Bahan A. Kaup balik.
4. Masuk Bahan B. Kacau. Kukus.
Siap!!!! Mudah kan.
Kukus dalam bekas ikut saiz bekas yg disukai. 1 adunan ni bole dapat 1 bekas besar empat segi tu.
.
Kalau nak kek tahan lama kukus lebih lama walaupun kek dah masak sepenuhnya. Kalau letak pisang hiasan di atas kek tak bole tahan lama di luar. Kena cepat2 habiskan sebelum 3 hari..
Semoga perkongsian kakti ini bermanfaat kepada semua ya.. insyaAllah
.
Ramai juga bertanya kukus lama mana. Jadi kakti update kat sini ya. Kukus lama mana ni subjektif. Bergantung kepada saiz bekas. Kalau buat saiz kecik2 sebesar bekas dadih pendek tu dalam 8 minit pun dah masak. Kalau 1 adunan masuk dalam 1 bekas mungkin 20 minit. Untuk mudah check dengan lidi atau pisau. Kalau tarik tu keluar bersih berminyak tu tandanya kek dah masak. Kalau masih ada sisa tepung melekat tak masak lagi.
sumber : Yati Akil via MAHN
“Kalau Ada Pahalanya…” Peniaga Ini Kongsikan 9 Rahsia Resipi Kek Jualan Untuk Sedekah Sahabat Yang Telah Meninggal.
![“Kalau Ada Pahalanya…” Peniaga Ini Kongsikan 9 Rahsia Resipi Kek Jualan Untuk Sedekah Sahabat Yang Telah Meninggal.](https://cdn.keluarga.my/2021/07/coverJulai-53.jpg)
Setiap perbualan yang baik akan dibalas dengan pahala yang berganda. Begitu dengan amalan kita dengan kehidupan seharian. Jika ikhlas memberi apa sahaja ilmu dan menjadi manfaat kepada orang ramai, ia menjadi lubuk pahala.
Sebagaimana perkongsian seorang peniaga kek ini, beliau telah berkongsi rahsia resipi jualan keknya kepada warganet dengan niat sedekah kepada sahabatnya yang telah meninggal dunia. 9 keping kertas yang dikongsi dengan resipi cara membuat kek dan kuih. Beliau berharap berkat sedekah itu menjadi pahala buat Allahyarham.
Seterusnya ikuti perkongsian beliau.
Cara penyediaan sos Butterscoth: Masak gula atas api sampai perang. Masukkan uht cream dalam gula perang perlahan2. Masak hingga pekat. Masukkan butter dan white chocolate. Kacau sebati. Done
Cara penyediaan Congo Barr:
1,Panaskan butter
2. Pukul brown sugar dgn telor sekadar gula cair sahaja,
3. Tambahkan garam Dan vanilla.
4 masukkan butter cair
5. Ayak tepung bersama baiking powder kemundian satukan dalam adonan.
Tambahkan bahan akhir coklat chip Dan badam slice atau kekacang.
Guna loyang rendah 10 x 10.
Bakar suhu 170° selama 35/45 minit.
Kek akan sedikit keras diluar lembut didalam.
Cara penyediaan Brownie Almond: Panaskan butter Dan coklat dgn cara Double boiler
Pukul gula Dan telor.
Masukkan butter Dan coklat cair tadi.
Kemundian masukkan tepung Dan Coco powder yg telah diayak
Hias dgn badam Dan cho chip atau kosong pun boleh
.masuk dalam loyang rendah 10 x 10, alas dgn kertas minyak,
Bakar suhu 170° Masa 30/40 minit
Sumber: Harlina Wahid
Sedar tak sedar, bulan depan dah masuk bulan Ogos tau, bulan Kemerdekaan Malaysia!
Sebagai rakyat yang cintakan tanah air, mesti anda ada cara tersendiri nak eskpresikan rasa cinta dan bangga menjadi Anak Malaysia kan? Betul tak?!
Ehhh jangan cakap kat sini, simpan idea anda tu dan hantarkan kepada kami dengan menyertai Virtual Himpunan Saya Anak Malaysia!
Nak tahu caranya? Senang je! Layari je laman web https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya!
Sebarang soalan boleh di http://www.wasap.my/60169647520
Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club
Susu Bila Dah Buka Akan Tahan 3 Hari Je. Lebih Daripada Tu Kena Buang!
![Susu Bila Dah Buka Akan Tahan 3 Hari Je. Lebih Daripada Tu Kena Buang!](https://cdn.keluarga.my/2021/08/agRixnQf-Gambar-sekadar-hiasan-10.jpg)
Susu antara minuman yang digemari oleh seisi keluarga, dari anak kecil hingga yang telah berusia akan mengamalkan minum susu untuk mendapatkan sumber nutrisi yang diperlukan tubuh. Jadi bolehlah dikatakan dalam peti sejuk akan sentiasa ada stok susu, Sama ada susu segar, susu UHT, susu kotak atau susu tepung untuk dijadikan pilihan bagi seisi keluarga menikmati keenakan rasa susu mengikut keperluan masing-masing.
Pun begitu, tahukah anda bahawa susu ini tidak tahan lama walaupun di simpan di dalam peti sejuk. Difahamkan melalui perkongsian Public Health Malaysia, susu yang telah dibuka dan jika tidak habis diminum, dan bila disimpan dalam peti sejuk hanya bertahan 3 hari. Jika tidak habis juga dalam tempoh tersebut, ia perlu dibuang kerana kualiti susu tersebut menurun!
Mungkin ada yang tidak tahu hal ini dan untuk lebih detail jom baca perkongsian penuh di bawah ini.
![Susu Bila Dah Buka Akan Tahan 3 Hari Je. Lebih Daripada Tu Kena Buang!](https://cdn.keluarga.my/2021/08/monika-grabkowska-3oxa_NIv6Jg-unsplash.jpg)
Susu botol/kotak (Pastur)
– Jika disimpan di peti sejuk dan belum dibuka – tahan sehingga tarikh luput atau 5 hari selepas beli (mana-mana lebih awal)
– Jika dibuka dan disimpan di peti sejuk – tahan sehingga 3 hari.
– Jika diletakkan diluar – habiskan dalam masa tiga jam. Tidak digalakkan letak semula di peti sejuk jika sudah terdedah pada suhu bilik pada waktu yang lama.
Susu UHT atau dikenali susu kotak sekolah
– Kotak yang belum dibuka – Tahan sehingga tarikh luput
– Jika dibuka – perlu simpan di peti sejuk dan dianggap seperti susu segar. Tahan 3 hari
– Jika dibuka dan diletak pada suhu bilik- perlu habiskan dalam masa tiga jam. Jangan letak semula dalam peti sejuk.
![Susu Bila Dah Buka Akan Tahan 3 Hari Je. Lebih Daripada Tu Kena Buang!](https://cdn.keluarga.my/2021/08/shreyak-singh-Sm_XMiUOMUc-unsplash.jpg)
Susu tepung
– Belum dibuka – boleh tahan sehingga 2 tahun pada suhu bilik atau tarikh tamat (mana satu lebih awal).
– Jika sudah dibuka (refil) dan masuk dalam tin lama – tahan 3 bulan atau sehingga tarikh tamat (mana satu lebih awal).
– Jika dibancuh, tahan sehingga 3 hari jika diletak di dalam peti sejuk. Jika diletak diluar, habiskan dalam masa tiga jam.
![Susu Bila Dah Buka Akan Tahan 3 Hari Je. Lebih Daripada Tu Kena Buang!](https://cdn.keluarga.my/2021/08/debby-hudson-2dzhYsVhLVA-unsplash-1.jpg)
Susu frozen
– Tahan 3 bulan.
– Jika dicairkan, dipanaskan dan diletakkan di suhu bilik, habiskan dalam masa 3 jam.
Yougurt
– Belum dibuka dan disimpan di peti sejuk – tahan sehingga 2 minggu
– Jika dibuka – habiskan dalam masa sejam. Jika pek besar, ambil kuantiti yang diperlukan dan masukkan semula dalam peti sejuk. Tahan sehingga 5 -7 hari jika penyimpanan di peti sejuk.
*Penting:
Ketahanan susu juga bergantung kepada faktor seperti keadaan peti sejuk dan juga suhu persekitran anda. Pastikan anda amalkan LIHAT, HIDU dan RASA sebelum meminum susu.
Sumber : Publick Health Malaysia
Nak tahu, KELUARGA ada hadiah wang tunai RM500 nak beri kepada anak-anak anda! Caranya mudah sahaja, anda perlu kongsikan perasaan rasa bangga menjadi anak Malaysia.
Untuk maklumat lanjut layari je laman web https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya!
Sebarang soalan boleh di http://www.wasap.my/60169647520
Bersempena Bulan Kemerdekaan, KELUARGA ada hadiah wang tunai RM300! Cara nak dapatkannya mudah sahaja, ayuh sertai Pertandingan Berbalas Pantun Anak Merdeka dengan mendaftar di https://toko.ideaktiv.com/product/pertandingan-berbalas-pantun/ atau Whatsapp di http://www.wasap.my/60169647520
Jom sertai E-Keluargagader BELAJAR ONLINE BERKEBUN CILI DI HALAMAN RUMAH dengan daftar segera di https://toko.ideaktiv.com/product/berkebun-cili-di-laman-rumah/ atau Whatsapp di http://www.wasap.my/60169647520
Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club