Kita biasanya disarankan agar minum sekurang-kurangnya 8 gelas air masak setiap hari. Namun bergantung kepada keadaan dan situasi juga.

Namun kini kita semua sedang menjalani ibadah berpuada di bulan Ramadan. Sudah tentu kita tidak dapat minum air pada waktu siang sehingga waktu berbuka puasa. Tentu risau kerana tidak dapat minum air yang secukupnya untuk keperluan badan. 60% ke 70% daripada badan kita adalah air. Tubuh badan kita amat memerlukan air untuk menyelaraskan suhu badan.

Akibat kekurangan air, badan akan mengalami hidrasi dan mengakibatkan badan kita lemah, letih, tidak bertenaga, pening, pitam, sakit tekak, demam, kulit akan menjadi kering, gatal-gatal, mengelupas dan yang lebih teruk lagi bila stroke haba terjadi.

Malah jika kurang minum air, ia akan meningkatkan risiko terkena penyakit seperti batu karang, sakit kepala, sakit sendi dan otot, lesu pada wajah dan kehausan. Air kencing juga akan berbau kuat dan berwarna kuning pekat yang menandakan seseorang itu mengalami hidrasi.

IKLAN

Berikut jadual yang boleh kita ikuti sepanjang bulan puasa atau untuk hari-hari lain ketika kita berpuasa ganti atau sunat.

Tips yang disyorkan :

IKLAN

Alert Cara Minum Air Semasa Bulan Puasa. Jangan Sampai Badan Alami Hidrasi. Follow Jadual Ini.

Cadangan minum air ketika puasa:

IKLAN

Minum air :
1 gelas – Selepas bangun dari tidur untuk bersahur
1 gelas – Selepas sahur
1 gelas – Selepas azan maghrib
1 gelas – Selepas solat maghrib
1 gelas – Selepas makan
1 gelas – Selepas solat isyak
1 gelas – Selepas solat tarawih
1 gelas – Sebelum tidur

Semoga kita menjaga kesihatan dan memastikan tubuh sentiasa sihat dan segar walaupun menjalani ibadah puasa.

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI