Kesihatan menjamin kita dapat menjalani kehidupan dengan gembira. Namun apabila mengabaikannya ia akan menjejaskan kualiti hidup.

Malah jangan anggap masalah kesihatan yang biasa-biasa itu, biasa aje, sedangkan ia boleh menjadi pencetus yang boleh teruk.

Sebagaimana penjelasan oleh Dr Ezairy M. Sallih yang merupakan pakar ENT bahawa, masalah ulser bukan hal yang biasa. Ia perlu diberi perhatian. Jika di berlarutan, perlu dapatkan nasihat doktor untuk rawatan lanjut. Bimbang ia menjadi pencetua kepada kanser mulut.

Ikuti informasi doktor ini.

JANGAN BIARKAN ULSER MULUT BERLARUTAN

Lelaki ini berusia empat puluh tahun. Tak pernah sekali pun meninggalkan rawatan di hospital. Segala bentuk rawatan sudah dijalaninya.

Daripada pembedahan untuk membuang sel kanser di dalam mulutnya, kemudian pembedahan kedua yang juga melibatkan bahagian leher, sesi rawatan bersama doktor onkologi dan juga rawatan susulan, kesemua rawatan ini dilaluinya dengan sabar dan penuh kesabaran.

Alhamdulillah, hari itu beliau masih lagi sihat. Kalau tidak ada yang bertanya, tidak siapa pun tahu bahawa lelaki ini pernah melalui sebegitu banyak ujian di dalam hidup. Tak semua orang mungkin mampu untuk melalui. Hebat beliau ini.

IKLAN

Pernahkah anda mengalami ulser di dalam mulut yang tidak sembuh-sembuh? Pernah mendengar mengenai kanser mulut?

Kanser mulut merupakan ketumbuhan tisu yang tidak normal di dalam mulut. Pengesanan dan rawatan awal dapat mencegah berlakunya hilang upaya yang teruk dan dapat meningkatkan kualiti kehidupan pesakit.

Kanser mulut sering terjadi di lokasi berikut :

* Lidah
* Lantai mulut
* Lapisan dalam pipi
* Gusi
* Lelangit
* Bibir bawah

Apakah faktor-faktor yang boleh menyebabkan ia berlaku? Berikut adalah faktor- faktor risiko yang menyebabkan kejadian kanser mulut :

IKLAN

* Merokok

* Mengunyah tembakau

* Mengunyah pinang dengan / tanpa tembakau

* Minum alkohol yang berlebihan

IKLAN

* Terdedah pada sinaran matahari secara berlebihan

Justeru pelbagai langkah yang boleh dilakukan bagi mengenalpastinya pada peringkat awal. Pengesanan awal adalah amat penting.

* Anda perlu pastikan bahawa berada di bahawah cahaya terang. Berdiri di hadapan cermin dan tarik pipi menggunakan jari untuk melihat bahagian dalam mulut.

* Perhatikan tompok-tompok putih atau merah terutama sekali pada luka atau ulser yang tidak sembuh.

* Cuba gunakan jari anda sendiri untuk periksa jika ada benjolan atau kelainan pada tisu. Sekiranya ada tanda-tanda tersebut, dapatkan nasihat doktor.

Semoga ada sesuatu kalian peroleh hari ini.

Kredit: Dr Ezairy M Sallih
Doktor telinga, hidung & tekak (ENT)

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI