Jika ditanya wanita yang berkahwin, momen mana yang paling dinanti. Pasti jawapannya adalah apabila disahkan mengandung. Lengkap sudah fitrah sebagai seorang wanita. Biar terpaksa melalui pelbagai cabaran sepanjang membawa perut selama 9 bulan 10 hari, namun demi si kecil segalanya sanggup ditempuhi.

Apabila berbadan dua, pelbagai tip dan info yang dikutip untuk memastikan segalanya berjalan lancar tanpa sebarang masalah. Selain pembacaan buku mahupun mendapat info dari internet, perkongsian dari orang ramai juga akan tip yang boleh diamalkan sepanjang tempoh tersebut pasti akan diikuti.

Bagi Nor Ameera Zaini, hos CJ Wow Shop dan juga pemilik butik pakaian Ameera Zaini turut berkongsi beberapa tip untuk pengikut di laman instagramnya. Tip diamalkan ketika mengandungkan anaknya, mateen Hasnor Rozaini yang kini bakal memasuki usia 2 tahun tidak lama lagi.

Ambik satu Al-Quran kat bilik mama, terus terbuka page ni, terselit gambar scan Mateen dalam perut dulu, dekat page Surah Maryam. ♥️
__
Ramai yang tanya Meera apa amalan masa pregnant dulu. Meera rasa sama macam ibu2 yang lain, sebab Meera pun rujuk ibu2 lain juga,” tulisnya diruangan kapsyen di instagram.

Menurut Ameera lagi,  ketika awal-awal kehamilan dahulu, dia sering morning sickness yang teruk and bleeding dua kali sampai doctor cakap chance masa tu 50/50 je. Alhamdulillah everything went well.  Dalam pada itu, dia mengakui tidak banyak pengalaman memandangkan baru melahirkans eorang anak.

“Meera baru ada satu je baby rasa tak layak nak bagi tips. So Meera sekadar share sahaja pengalaman Meera okay.

IKLAN

1. Doctor bagi injection untuk kuatkan rahim.
2. Meera banyak bedrest je sebab mabuk teruk.
3. Avoid fast food & junk food sebab tekak pun tak suka sangat waktu tu
4. Makan folic acid/obimin/neurogain yang doctor bagi
5. Minum susu kambing
6. Amalkan pati delima untuk hilangkan loya
7. Meera kurang suka kurma masa pregnant so Meera ganti dengan kismis
8. Banyak makan fruits — sukaaaa sangat fruits masa pregnant and now mateen pun camtu 
9. Suka buah tembikai — untuk tambah air ketuban tp kalau banyak sangat takut diabetic pulak.
10. Mibum air kelapa setiap hari masa 3rd trimester
11. Baca / dengar Surah Maryam Surah Yusuf & Surah Al Baqarah.
12. Doa secara spesifik permintaan kita dekat Allah — nak anak yg sihat, yang cerdik, yang menyenangkan hati ibu bapa, etc
13. Masa belum ada nama meera panggil baby dalam perut dengan panggilan positive macam – good morning handsome boy, good morning anak soleh, assalamualaikum anak mommy yang bijak, anak baik mommy dah bangun ke? Sebab itu pun satu doa kan.

Apapun kesimpulannya Every pregnancy journey is different, Meera rasa kita semua mesti akan buat yg terbaik sahaja kan untuk anak dalam kandungan kita. Meera doakan semua yang baca yang sedang hamil dipermudahkan segala urusan dan untuk yang masih menunggu, teruskan berusaha dan berdoa sebab Allah dah aturkan masa yang terbaik untuk kita semua ❤️

IKLAN

 

 

View this post on Instagram

Ambik satu Al-Quran kat bilik mama, terus terbuka page ni, terselit gambar scan Mateen dalam perut dulu, dekat page Surah Maryam. ♥️ __ Ramai yang tanya Meera apa amalan masa pregnant dulu. Meera rasa sama macam ibu2 yang lain, sebab Meera pun rujuk ibu2 lain juga ? ___ Masa awal2 pregnant dulu, Meera morning sickness yg teruk and bleeding dua kali sampai doctor cakap chance masa tu 50/50 je. Alhamdulillah everything went well. __ Meera baru ada satu je baby rasa tak layak nak bagi tips. So Meera sekadar share sahaja pengalaman Meera okay. 1. Doctor bagi injection untuk kuatkan rahim. 2. Meera banyak bedrest je sebab mabuk teruk. 3. Avoid fast food & junk food sebab tekak pun tak suka sangat waktu tu 4. Makan folic acid/obimin/neurogain yang doctor bagi 5. Minum susu kambing 6. Amalkan pati delima untuk hilangkan loya 7. Meera kurang suka kurma masa pregnant so Meera ganti dengan kismis 8. Banyak makan fruits — sukaaaa sangat fruits masa pregnant and now mateen pun camtu 9. Suka buah tembikai — untuk tambah air ketuban tp kalau banyak sangat takut diabetic pulak. 10. Mibum air kelapa setiap hari masa 3rd trimester 11. Baca / dengar Surah Maryam Surah Yusuf & Surah Al Baqarah. 12. Doa secara spesifik permintaan kita dekat Allah — nak anak yg sihat, yang cerdik, yang menyenangkan hati ibu bapa, etc 13. Masa belum ada nama meera panggil baby dalam perut dengan panggilan positive macam – good morning handsome boy, good morning anak soleh, assalamualaikum anak mommy yang bijak, anak baik mommy dah bangun ke? Sebab itu pun satu doa kan. Apapun kesimpulannya Every pregnancy journey is different, Meera rasa kita semua mesti akan buat yg terbaik sahaja kan untuk anak dalam kandungan kita. Meera doakan semua yang baca yang sedang hamil dipermudahkan segala urusan dan untuk yang masih menunggu, teruskan beusaha dan berdoa sebab Allah dah aturkan masa yang terbaik untuk kita semua ❤️

A post shared by AMEERA ZAINI ® (@ameerazaini) on

sUMBER: IG ameerazaini