Bangun pagi tengok katil anak basah, kencing atas tilam! Waktu tu mula la mak dah jadi ‘singa’, silap-silap sepanjang hari dibebelnya.

Sabar mak-mak sekalian! Anak-anak tak minta pun untuk perkara memalukan itu berlaku. Malah, kalau dimarah, dipukul takkan selesaikan masalah. Boleh jadi anak tak sengaja, atau jadi penyakit untuknya?

Dah tu, nak buat apa? Kalau nak tahu nak buat apa, jom ikuti perkongsian dari OT Puan Siti ‘Aisyah Razalli tentang masalah ini.

TOLONG JANGAN HUKUM, ROTAN ANAK YANG KENCING MALAM! JANGAN! JANGAN! JANGAN!

Saya terbaca komen ni di 1 page confession yang berkongsi tentang kisah seorang wanita yang pernah berkahwin dengan lelaki yang ada minat aneh: Adult Baby Diaper Lover (ABDL).

Ex-husband dia ada minat pakai diaper sampai dah kahwin. Ini masalah mental yang perlukan rawatan dari pakar psikiatri. Ada banyak research dah mat salleh buat pasal ABDL ni. Boleh Google. Benda ni agak rare sebenarnya.

Tapi… kat ruang komen…Allahu akbar….

Puan ni komen menyalahkan ibu ayah ex-husband tu yang tak hukum anak. Sebab lelaki tersebut ada history terkencing malam semasa kecil.

Anak Kencing Malam! Ibu Ayah Jangan Asyik Marah, Nanti Anak Malu & Tertekan. Cuba Cari Cara Penyelesaian

Saya tak nafikan ada benda yang tak sepatutnya parents lelaki tu buat, yang sebenarnya menyumbang kepada anaknya rasa ABDL tu normal.

TAPI!!!

IKLAN

Perbuatan menghukum, merotan bila anak kencing malam adalah salah!

KESAN KEPADA ANAK YANG DIHUKUM & DIROTAN KERANA KENCING MALAM!

1. Hukum-hukum ini lah sebenarnya yang boleh lead anak berahsia, tertekan dan boleh menyumbang jadi ABDL!

2. Menghukum anak kencing malam dengan kekerasan, memalukan anak, boleh buat anak stress sehingga tak selesai pun masalah terkencing malamnya.

3. Menghukum anak kencing malam begitu boleh buat anak jadi penipu. Sorok masalah dari ibu bapa.

4. Anak boleh benci ibu ayah.

Lagi scary…

IKLAN

5. Anak boleh BENCI DIRI SENDIRI!!!

Akan berisiko untuk lead kepada masalah psikiatri yang lain pula.

Anak Kencing Malam! Ibu Ayah Jangan Asyik Marah, Nanti Anak Malu & Tertekan. Cuba Cari Cara Penyelesaian

RAWATAN ANAK KENCING MALAM

Kencing malam ini perlukan rawatan. Nama saintifiknya Nocturnal Enuresis.

Involuntary urination that happens during sleeping (Luar kawalan yang berlaku ketika tidur). Involuntary = luar kawalan.

IKLAN

Ianya perlukan rawatan dengan penuh kasih sayang dan kesabaran. Takde anak saja-saja kencing malam suka-suka dia…

BAWALAH JUMPA PAKAR JIKA ANAK MASIH KENCING MALAM…

Jumpa pakar kanak-kanak kalau anak masih kerap kencing malam selepas umur 6 tahun. Biar doktor periksa kenapa.

Ada jangkitan kat salur kencing ke. Anak jenis heavy sleeper ke. Anak ada trauma yang kita tak tahu ke.

Setiap tu, ada rawatan yang berbeza. Bukan menambah beban pada anak tu dengan hukuman dan memalukan.

Aiyooo….

Jarang saya posting emosi memalam buta macam ni. Tapi, I is so kenot!

Tolonglah jangan ada mentaliti macam ni. Tolong sangat-sangat.

Kasihanilah anak tu.

Sumber : OT Puan Siti ‘Aisyah Razalli