Kita selalu dengar orang kata, anak itu cerminan akhlak bagi kedua orang tuanya. Ini memandangkan anak-anak lebih mudah bertingkah laku sepertimana apa yang dilihat ibu dan ayah mereka lakukan.

Sama halnya bila anak-anak melihat cara bagaimana seorang ayah melayan dan menghargai ibunya. Andai seorang ayah ini jenis orang yang ringan tulang membantu ibu di rumah, maka yakinlah anak itu juga mudah memberi pertolongan kepada ibunya kelak.

Anak Ni Semua Benda Nak Tiru, Termasuk Cara Ayah Layan Ibu. Jadi Sila Ambil Berat Hal Ni!

Berbanding, andai hari-hari dilihat hanya ibu sahaja perlu buat semua kerja-kerja rumah, maka itulah budaya dan pemahamannya dalam menentukan tanggungjawab isteri kelak bila sudah berumah tangga.

Tentunya, sebagai ibu kita tidak mahu anak-anak lelaki khususnya beranggapan demikian. Sebolehnya biarlah anak lelaki ini memahami dan menghargai wanita yang bergelar ibu dan isteri.

Oleh itu, bagi sesiapa antara kita yang masih ada anak kecil, inilah masa terbaik untuk anda  suami isteri sama-sama ‘mengisi’ setiap masa anak dengan menunjukkan tauladan dan tingkahlaku yang terbaik.

Hal ini dikongsikan oleh Mohd Fhais untuk renungan bersama.

Ayah Buat, Anak Ikut, Mak Jadi Mangsa

IKLAN

Saya perhati je gelagat pasangan yang baru kahwin ni. Makan isteri hidangkan. Lepas makan pinggan tinggal atas meja terus keluar hisap rokok. Si isteri senyum je ambil pinggan bawa ke sinki dan cuci. So sweet isteri layan suami macam raja.

Ketika belum ada anak situasi begini memang nampak sweet tapi lepas dah ada anak tabiat begini kena kurangkan.

Anak-anak belum pandai menilai. Jadinya apa sahaja yang dia lihat dia akan tiru. Termasuklah cara ayah melayan mak, dan cara mak melayan ayah. Anak akan tiru bulat bulat!

Takut mak jadi mangsa bulian anak-anak.

Yalah, mana tak kena buli kalau anak-anak makan kena di layan setiap seorang, kalau anak seorang ok lagi tapi kalau anak 3 4 5 orang? Tekanan si mak nak handle pelbagai ragam anak.

IKLAN

Anak Ni Semua Benda Nak Tiru, Termasuk Cara Ayah Layan Ibu. Jadi Sila Ambil Berat Hal Ni!

Lebih ditakuti ialah bila anak tak pandai langsung nak menolong mak. Tak menolong mak memasak, pinggan kotor tinggal je dalam sinki, kerja rumah semua mak seorang yang buat.

Mak dah macam bibik, kerja nak layan kehendak suami dan anak-anak.

Mak rajin atau malas bukan isunya, yang penting sekarang kita kena mengajar anak ringan tulang dan adab sejak kecil. Supaya dah besar nanti diorang tak menyusahkan pasangan. Terutamanya anak lelaki!

IKLAN

Anak lelaki akan jadi imam keluarga satu hari nanti. Kalau imam dalam solat, bacaan kena betul, tertib solat kena betul, semua berkaitan solat kena sempurna.

Begitu juga sebagai imam keluarga. Suami atau ayah mesti tunjukkan teladan yang baik pada isteri dan anak-anak, beri didikan yang terbaik dan kena jadi pemimpin yang boleh di harapkan. Barulah terbina keluarga sempurna.

Kahwin bukan tempat untuk orang yang malas atau rajin. Kahwin hanya untuk orang yang boleh bekerjasama dan sanggup susah senang bersama.

Wallahu A’lam,

Mohd Fhais
Nak sweet biarlah sweet sama-sama. Isteri layan suami macam raja, suami layanlah isteri macam permaisuri. Baru adil.

 

sumber: Mohd Fhais 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI