Melalui fasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), sewajarnya kita tolak ketepi soal perasaan  bosan berada lama di rumah.

Hakikatnya inilah masa yang boleh dimanfaatkan dengan sebaik mungkin untuk melakukan banyak perkara yang lebih bermakna bersama keluarga tercinta.

Sedang ramai antara ibu bapa hari ini pun bekerja dari rumah, dan seiring dengan pendekatan pihak sekolah menggunakan kaedah pembelajaran dan pengajaran dalam talian, elok kiranya kita sebagai ibu bapa turut membantu anak-anak  menambah pengalaman pembelajaran yang lebih menyeronokkan.

Bagaimana caranya?

Jom turut serta Hp Print & Play yang disediakan oleh Hp Malaysia ini.

Anak Pasti Suka Belajar Di Rumah Dengan Cara Print & Play Ni. Memang Syoklah!

Dengan HP Print & Play, ibu bapa boleh memilih dari pelbagai aktiviti yang paling sesuai dengan keperluan anak-anak  untuk mencapai hasil pembelajaran yang menyeronokkan dan terbaik.

Contohnya  jika anak-anak kita berusia 2 hingga 12 tahun, bolehlah mencuba untuk membuat aktiviti kraf, menyabung titik ke titik untuk melukis objek, puzzle  dan sebagainya yang pasti membuatkan anak-anak teruja menyelesaikan tugasan yang ada.

Mengapa Print & Play?

Hasil kajian HP New Asian Learning Experience Study menunjukkan bahawa pembelajaran melalui bahan bercetak dan digital masing-masing mempunyai kelebihan masing-masing.

IKLAN

Bahkan apabila digabungkan antara digital dan bahan bercetak, ia akan menjadi  lebih berkesan dalam membantu anak-anak lebih fokus ketika belajar.

Bukan itu sahaja, dalam kajian tersebut juga mendapati ibu bapa di Malaysia lebih suka memberi latihan kemahiran matematik kepada  anak mereka dengan menggunakan bahan bercetak (54.5%), manakala untuk  belajar muzik pula di platform digital (50.5%). Menggunakan campuran cetak dan digital terutama untuk meningkatkan matematik pula adalah (56.5%) dan kemahiran linguistik (52.5%).

Oleh yang demikian, ibu bapa boleh merujuk kepada hasil kajian tersebut untuk memahami cara pembelajaran yang  lebih berkesan kepada anak-anak.

Di sini juga turut dikongsikan beberapa aktiviti menarik yang disediakan oleh Hp Malaysia untuk anak-anak anda.

Menyelamatkan arnab yang tersesat

IKLAN

Anak Pasti Suka Belajar Di Rumah Dengan Cara Print & Play Ni. Memang Syoklah!

Melukis dengan menyambungkan garisan dari nombor ke nombor

Anak Pasti Suka Belajar Di Rumah Dengan Cara Print & Play Ni. Memang Syoklah! Anak Pasti Suka Belajar Di Rumah Dengan Cara Print & Play Ni. Memang Syoklah!

Menyusun puzzle

Anak Pasti Suka Belajar Di Rumah Dengan Cara Print & Play Ni. Memang Syoklah!

IKLAN

Bahkan banyak lagi yang boleh diterokai oleh anak-anak dan ibu ayah bersama Hp Malaysia.

Sebelum itu, dapatkan juga printer untuk memudahkan anda mengajar anak-anak.

Disarankan juga untuk menggunakan Printer HP Ink Advantage, selain mempunyai ciri istimewa printer tanpa wayar, pencetak kompak ini juga boleh digunakan untuk mengimbas gambar dengan mudah.

Anak Pasti Suka Belajar Di Rumah Dengan Cara Print & Play Ni. Memang Syoklah!

 

 

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI