Perkongsian daripada saudara Firdaus Shakirin apabila menyentuh tentang tanggungjawab menjaga dan mendidik anak-anak perlu diberi tumpuan.

Ini memandangkan ada juga antaranya terlepas pandang dan akhirnya hanya si isteri menanggung beban sendirian.

Baca perkongsian penuh daripadanya semoga bermanfaat.


Anak itu tanggungjawab bersama, jangan biarkan isteri uruskan seorang diri…

Cuci berak, isteri…bagi mandi, isteri…pakai baju, isteri…suap makan, isteri…ajar keje sekolah, isteri…ajar mengaji, isteri…tidurkan anak, isteri…

A to Z tentang pengurusan anak, semua isteri yang buat dari dia baby sampailah anak tu besar…kita yang jadi suami, terus serah bulat-bulat tanggungjawab membesarkan, mendidik dan membimbing tu atas bahu isteri…

“Tengok anak jadi macam tu sebab cara awak salah dalam membesarkan dia…”

Isteri salah sebab anak nakal…isteri salah sebab anak hyper…isteri salah sebab anak kurang pandai…isteri salah sebab anak out of control…

Then, what is your function as a dad? Where and when you need to act as a dad?

Bukan bila dia dah besar, baru kita nak marah-marah dia…bukan bila dia dah besar, baru kita nak tangan-tangankan dia…bukan bila dia dah besar, baru kita nak dekati dia…

IKLAN

Fungsi ayah tu sejak anak dilahirkan…

Dari situ kita dah kena bersama-sama isteri untuk membesarkan dan menguruskan anak…

Ini tak, suruh basuh berak pun dah marah-marah…suruh ajar anak keje sekolah, kita kata sibuk…suruh main dengan anak, suruh layan anak, buat la sejam…pastu tak tahan, tak nak dah, tak boleh dah, terus pass kat isteri…

IKLAN

Ya, kita sibuk cari rezeki…ya, kita keluar bekerja…ya, kita balik rumah dah malam…ya, kita letih dan penat…

Tapi itu anak kita dan kita perlu untuk mendidik dan membimbingnya…ianya lebih dr sekadar menyediakan kewangan dan keperluan untuk anak tersebut…suami perlu bersama isteri dalam soal menjaga, membesarkan dan mendidik anak dari dia kecil sehinggalah dia besar…

Jadi suami ni, jangan hanya tahu untuk buat anak, tahulah sekali untuk menjaga dan menguruskan anak…

Jangan biarkan isteri uruskan seorang diri…

sumber : Firdaus Shakirin