Jika ditanya, apa menu lain yang boleh disediakan andai ada lebihan nasi? Mungkin jawapan paling popular adalah nasi goreng. Pun begitu andai inginkan kelainan, apa kata sediakan menu apam nasi ini.
Menyediakannya juga mudah dan pastinya anak-anak teruja untuk menjamahnya. Jom semak perkongsian resipi ini.
Resipi Apam Nasi
bahan-bahan:
1 cawan nasi sejuk
1 1/4 cawan air suam
3/4 cawan gula halus
(Blend 3 benda ni)
Kemudian masukkan
1 cawan tepung Beras (saya guna cap JATI)
1 cawan tepung gandum (saya guna cap FAIZA)
1 sudu besar yis mauripan
(Kacau sebati)
Akhir sekali masukkan
Setengah sudu kecil garam halus
(Kacau sebati)
Peram setengah jam – 1 jam
(Dalam bekas bertutup rapat)
Cara memasaknya:
Tuang dalam acuan yang dah disapu dengan minyak.
Kukus selama 15 min (pastikan air sudah mendidih baru letak adunan untuk dikukus)
Selamat mencuba
sumber : Nurul Izzah Joelati via mahn
Kek Marble Moist Gebu Guna 5 Bahan Je. Nak Kukus, Bakar Atau guna Periuk Nasi Pun Boleh. Mudah & Jimat!
Kek Marble paling mudah nak buat, inilah resipi yang dikongsikan oleh Azlina Ina Fans. Nak tahu caranya, jom kita tengok ni.
Asaamualaikum anak2 mak.Korg semua syg mak kan? kite nak tolong ibu2 lain kan? tolong ka mak like komen dan share boleh? kita sama2 kongsi pahala ni kite sama2 gembirakan hati ibu2 yg tekurung xtau nak buat apa.Kdg resepi ade tp semua susah2.Resepi kalini pakai senduk boleh pakai garfu boleh pakai whisk pn boleh.Nak bakar boleh nak kukus boleh nak pakai periuk nasik boleh.Penting resepi ni jimat bahan dan sgt senang.
kek marble moist gebu 5 bahan
Bahan2 mudah
1 cawan 1/2 majerin.( pakai cawan minum kopi kontot tu je tp apa2 cawan sebenar nye xkisah janji korg gune satu cawan yg sama je tuk semua sukatan ok.)
1 cawan susu pekat( ni xmanis tawar sket sbb mak mmg xsuke manis sgt tp ikut korg kalau nak ngam2 rasa die 1 cawan 1/2 ye )
4 biji telur greed b kalau c 5 ye
2 cawan tepung self rising kalau xde pakai tepung gandum tambah 1 sk baking powder eh dan klau nak kukus tambah 1 sk soda bikarbonat( jgn lupe ayak)
2 sb serbuk koko( kalau xade pakai milo 3 sb kalau xde pakai serbuk kopi halus 1/2 sb kalau xde juga pakai la sirap 1sb jadi jugak marble nye cuma warne lain)
Cara membuat:
Satukan dalam besen atau bowl majerin dan susu pekat kacau kan atau xkisah pakai ape janji sebati xyah kembang2 pn
Ok tambah satu2 telur sambil whisk atau kacau sebati je.sampai abis 4 biji td ok
ok dapat mcm ni lebeh kurg
Tambah tepung kacau laju2
Jadi gini lah senang nye.
Bahagi dua bekas 1 bekas letak serbuk koko td kacau
Loyang saiz 7 ye kalau 8 die xtinggi nanti tuang adunan mcm gambar tuh sampai abis
Atas die lorek2 kan panas kan oven.
Bakar suhu 170 masa 45-50 mnt api atas bawah ek.Bile dah masak terus keluakan tebalik kan atas board atau redai
kalau kukus 45 mnt ye.
makan panas2 ade plak kopi o atau teh o.Aduh mmg ngam lah.Selamat mencuba resepi mudah mak ok
Cuba Resipi Tofu Tart, Unik dan Kreatif, Ikuti Resipi Dan Langkah Yang Diberikan Wanita Ini!
Egg Tart memanglah tersangat popular di negara kita. Kalau berkunjung ke mana-mana kedai bakeri, pasti makanan yang satu ini sentiasa ada stoknya. Maklumlah, ada pengikut tegarnya yang tersendiri.
Itu cerita mengenai Egg Tart. Kalau kita rajin dan kreatif, contohi wanita bernama Herda Johan ini yang berkongsi resipi unik, Tofu Tart di facebooknya. Sama seperti Egg Tart, cuma ia bersifat savoury dan intinya dihasilkan daripada gabungan cendawan dan hirisan sayuran-sayuran yang ternyata unik dan lain daripada yang lain.
Kata Herda, “Sebenarnya saya main campak-campak je bahan-bahan untuk resepi ni. Senang je nak buat. Anak-anak saya suka makan ToFu Tart ni sebab SEDAP dan MENYIHATKAN…ewah hihi. Ada dua cara anda boleh guna, samada bakar atau goreng. Untuk kaedah yang saya gunakan ni, saya bakar dalam oven. Untuk kaedah goreng akan saya terangkan dalam gambar di bawah.
TOFU TART
BAHAN-BAHAN:
4 biji telur (Saiz A @ B)
Secubit garam
1 sudu makan mayonis
Sedikit serbuk lada hitam
1 sudu teh baking powder
Bahan Inti:
1 biji tomato – potong dadu
1 buku bawang besar – potong dadu
5 helai daun bawang – hiris halus
8 biji cendawan butang dalam tin – potong dadu
Sedikit cili merah/cili benggala (kalau nak pedas) – potong dadu
Caranya:
1. Sapu butter pada loyang muffin atau loyang cupcake bersaiz lebih kurang 2″-2.5″ diameter.
2. Masukkan bahan inti sedikit demi sedikit ke dalam loyang muffin.
3. Gunakan pisau tajam dan potong tofu. Kemudian masukkan setiap potongan di dalam loyang muffin. (Potong tofu dimulakan dengan bahagian tengah. Jangan potong bahagian hujung. Potong dua bahagian tadi kepada 9 potongan sama rata).
4. Pukul kesemua bahan (seperti dalam gambar).
5. Tuang telur ke dalam loyang muffin. Bakar pada suhu 120’c – 140’c atau 30 minit. (Agak-agak pantau sendiri kalau dah nampak masak bahagian atas tu bawa keluar). Bakar hingga bahagian atas keperangan.
6. Dah siap….boleh cicah dengan cili sos.
Tip:
Kalau tak suka bakar, anda boleh juga menggoreng.
Caranya, panaskan kuali dengan minyak. Letak acuan telur mata. Tabur bahan-bahan inti. Kacau sedikit bahan inti supaya garing sedikit. Letak tofu. Biarkan sekejap. Tuang telur.
Tutup kuali dan biarkan telur masak. Bila nampak dah masak. Angkat acuan dan terbalikkan telur tadi. Balik-balikkan telur dan pantau supaya tidak hangus. Siap!
Selamat mencuba!
Resipi Mi Celup Thai Sedap & Mudah Nak Buat. Kombinasi Sup Panas & Pedas Memang Terbaik. Sekali Cuba Pasti Ketagih!
Tengok gambar pun dah rasa tak sabar nak makan, best kalau layan waktu hujan-hujan, kuah supnya yang panas dan pedas mahu berasap satu badan ni.
Menu ini berbeza dengan mi atau Mihun Sup Utara. Tetapi satu persamaan antaranya adalah cara penyediaan kuah. Ini yang sangat penting, salah step tak sedap jadinya nanti.
Terasa nak buat mi celup untuk hidangan berbuka nanti, jom admin kongsikan resipi dari Puan Tahrunnisah Jali. Sajian Mi celup sangat popular dan digemari terutama bagi penduduk di Pantai Timur dan Siam.
Resepi Mi Celup
Bahan-bahan
2.5 liter air
1/2kg -1 kg tulang daging/daging lembu/ayam
perut lembu
bebola daging
2 inci halia
2 batang serai diketuk
2 bunjut rempah sup tulang
2 batang kulit kayu manis*
4 biji buah pelaga*
4 biji bunga cengkih*
2 kiub stok ayam
2 sudu besar kicap
4 ulas bawang putih di ketuk dan dipotong dadu*
1 biji bawang besar dihiris nipis*
Cara membuat:
1. Didihkan air dan tulang daging/ daging/ ayam, serai diketuk,
sup bunjut, stok ayam, kicap sehingga daging empuk.
2. Setelah empuk keluarkan daging/ayam ..daging boleh la dihiris nipis
dan ayam boleh dicarik-carikkan. Manakala perut pula..perlulah direbus berasingan dr perut tadi ye..setelah perut sudah lembut baru boleh masukkan dlm kuah sup tadi..renehkan sebentar baru diangkat dan dipotong nipis.
2. Dalam kuali panaskan sedikit minyak dan goreng bawang merah
dan putih yang dihiris halus serta kulit kayu manis, buah pelaga
dan cengkih sehingga naik bau kemudian masukkan ke dalam
air rebusan daging…siap
Sambal Lada
Segenggam cili api merah
Sedikit cuka
(Blend/kisar )
Lada Jeruk
10 biji lada hijau
1/2 cawan cuka
1/2 cawan air
sedikit gula
sedikit garam
Caranya
Didihkan cuka dan air, masukkan lada hijau yang dipotong dan masukkan gula dan garam secukup rasa..dah berubah warna lada tu tutup api dapur siap
Minyak Bawang Putih
1 cawan minyak masak
1 labu bawang putih
Caranya
1. Cuci bersih dan Ketuk bawang putih dgn kulitnya skali..kemudian potong dadu kecik
2. Panaskan minyak dlm kuali dan masukkan bawang putih . goreng hingga kekuningan tp bukan hangus ye ..angkat dan simpan dlm botol
Bahan lain
Mee kuning,
Kuey tiow
Bihun
Daun sup/bawang dihiris nipis
Lobak asin direndam air panas sekejap dan dipotong dadu
Bawang goreng
Garam
Gula
Asam limau nipis
Sawi rebus
Tauge
cara hidang
- Masukkan mee kuning ke, kuey teow ke, atau bihun dlm mangkuk
masukkan daging yang dihiris nipis, perut yang dipotong kecik atau ayam yang dicarik-carik serta semua bahan2 seperti dalam gambar dan baru letak kuah yg betul2 panas . - Biasa orang belah kelantan atau thailand..gula dan garam mereka letak dlm mangkuk sup mereka.
Sumber: FB Tahrunnisah Jali