Jika ditanya, apa menu lain yang boleh disediakan andai ada lebihan nasi? Mungkin jawapan paling popular adalah nasi goreng. Pun begitu andai inginkan kelainan, apa kata sediakan menu apam nasi ini.
Menyediakannya juga mudah dan pastinya anak-anak teruja untuk menjamahnya. Jom semak perkongsian resipi ini.
Resipi Apam Nasi
bahan-bahan:
1 cawan nasi sejuk
1 1/4 cawan air suam
3/4 cawan gula halus
(Blend 3 benda ni)
Kemudian masukkan
1 cawan tepung Beras (saya guna cap JATI)
1 cawan tepung gandum (saya guna cap FAIZA)
1 sudu besar yis mauripan
(Kacau sebati)
Akhir sekali masukkan
Setengah sudu kecil garam halus
(Kacau sebati)
Peram setengah jam – 1 jam
(Dalam bekas bertutup rapat)
Cara memasaknya:
Tuang dalam acuan yang dah disapu dengan minyak.
Kukus selama 15 min (pastikan air sudah mendidih baru letak adunan untuk dikukus)
Selamat mencuba
sumber : Nurul Izzah Joelati via mahn
Nak Peti Sejuk Berbau Harum & Segar, Cuba Amalkan Dengan Kopi. Memang Beraroma, Mudah & Cepat!
Peti ais yang dah lama sangat tak dicuci memang meninggalkan bau yang kurang enak. Lebih-lebih lagi bila ada makanan atau sisa makanan yang tertumpah dan melekat pada peti sejuk.
Bau hanyir ikan dan bahan basah lain yang melekat pada bahagian pembeku juga akan meninggalkan bau yang kurang enak pada keseluruhan bau peti ais.
Sesekali rajinkanlah diri untuk bersihkan peti ais anda. Alang-alang dah bersihkan tu, cubalah cara untuk kekalkan keharuman dengan cara ini. Senang sahaja, cuma gunakan bahan yang sentiasa ada di rumah. Paling penting tidak menggunakan kos yang mahal, peti ais juga kekal harum dan wangi. Bagaimana? Cuba cara yang dikongsikan oleh Rosie Zam.
Baiklah hari ni saya nak bagi tips untuk hilangkan bau yang tidak enak dalam peti ais. Caranya mudah sahaja.
Bahan yang diperlukan ialah biji kopi. Letakkan biji kopi di dalam bekas yang terbuka. Kemudian letakkan saja dalam peti sejuk.
Sifat semulajadi kopi yang menyerap bau akan menyerap semua bauan yang ada dalam peti sejuk.
Lepas ini tidak ada lagi bau yang bermacam-macam dalam peti sejuk tu kan. Mudah sangat tips ni. Semua boleh cuba tau. Bye gais.
Nak mencucinya pun kena ada caranya. Bagaimana nak gunakan dua bahan ini iaitu lemon dan esen vanila? Ikuti langkah ini.
1. Keluarkan semua barang dan makanan dari peti ais. Kosongkan kesemuanya.
2. Basahkan tuala dan bersihkan bahagian dalam peti ais.
3. Ambil sepotong lemon dan perahkan pada seluruh kawasan peti ais. Gunakan tuala tadi untuk mencuci lemon hingga rata. Biarkan kering.
4. Apabila kering, letakkan sedikit esen vanila dengan haruman ros pada tuala basah dan sapukan pada keseluruhan peti ais.
5. Tutup peti ais selama 30 minit dan biarkanlah seketika.
6. Selepas 30 minit barulah dimasukkan semula kesemua barang dan makanan ke dalam peti ais. Susun kemas.
7. Hasilnya peti ais akan berbau lebih harum dan segar.
Selamat mencuba!
Foto: Ceritera cinderella.blogspot
7 Resipi Pes Mudah, Cepat Dan Jimat Masa. Idea Yang Superb Dan Berguna Untuk Ibu Yang Sibuk Di Bulan Puasa!
Menyambut kedatangan Ramadan yang bakal tiba beberapa hari lagi, baik suri rumah atau ibu bekerja, pastinya pelbagai persiapan terutama untuk menyediakan hidangan berbuka menjadi keutamaan kini. Tambah-tambah lagi bagi yang bekerja.
Menyediakan hidangan pasti mengambil masa yang agak lama. Jadi, untuk memudahkan anda, ada 7 resipi pes atau perencah yang dikongsi oleh Puan Asrimah Bakri di laman facebook nya.
Menurut Puan Asrimah, beliau boleh menjimatkan masa hingga 4 jam memasak dengan membuat persediaan ini. Sesuai sangat untuk supermom yang selalu sibuk!
Malah, dengan adanya stok pes ini, anda boleh memasak pelbagai lauk-pauk dalam masa 30 minit saja! Mudah, cepat dan menjimatkan masa. Malah, anda juga tidak perlu tergesa-gesa untuk menyediakan hidangan.
Pelbagai pes ini boleh dijadikan perencah serba guna untuk memasak lauk-pauk harian anda. Kegunaannya boleh dipelbagaikan mengikut kreativiti serta cita rasa anda sekeluarga.
1. Resepi Pes Sambal Tumis
Bahan-bahan
Bawang besar 2 biji
Bawang besar 2 biji (hiris bulat)
Bawang putih 5 ulas
Cili kering 4 genggam (potong, rebus, basuh, kisar)
Asam jawa
Garam, gula, perasa
Cara-cara
1. Tumis semua serentak sampai pecah minyak dan naik bau.
2. Masukkan asam jawa, garam, gula, perasa dan hirisan bawang. (seimbangkan rasa)
3. Apabila siap, biarkan sejuk. Boleh bekukan.
4. Bila nak makan nanti boleh defrost dan goreng ikan bilis untuk masukkan ke dalam sambal tumis itu. Boleh juga digunakan untuk memasak mi goreng, bihun goreng, dan sebagainya.
2. Resepi Pes Asam Pedas
Bahan-bahan
Bawang besar 3 biji
Bawang putih 6 ulas
3 inci halia
2 batang serai tetak
Seikat daun kesum
1 sudu besar halba
Cili kering 4 genggam (potong, rebus, basuh, kisar)
Asam jawa
Garam, gula, perasa.
Cara-cara
1. Panaskan minyak terlebih dahulu. Kemudian, masukkan halba, serai dan terus tumis lada sampai pecah minyak dan naik bau,
2. Masukkan pati asam jawa, garam, gula, perasa dan daun kesum. Masak dalam 3 minit lagi.
3. setelah siap, sejukkan seketika dan boleh dibekukan.
4. Bila nak guna, defrost dan masukkan ayam / ikan, bendi, tomato, atau air asam lagi.
3. Resepi Pes Tomyam Merah
Bahan-bahan
Bawang Merah 10 biji*
Bawang besar 5 biji*
Bawang putih 5 ulas*
Segenggam cili kering* (tidak perlu rebus, terus masukkan dalam pengisar)
Cili api 10 biji* (optional)
Lengkuas 1 inci*
Halia 3 inci*
Serai 5 batang*
Daun limau purut 5-6 helai*
5 biji air limau purut
Sos ikan (nam pla)
Cara-cara
1. Tumis semua bahan bertanda * di atas kecuali air limau purut dan sos ikan.
2. Setelah naik bau dan pecah minyak, baru masukkan air limau purut dan sos ikan nam pla.
3. Akhir sekali masukkan garam, gula bersama 1 sudu serbuk perasa (Saya guna Maggi Cukup Rasa sebagai pengganti kiub).
4. Dah siap, macam biasa boleh bekukan ia.
5. Bila nak makan, didih pes ini bersama air dalam periuk, masukkan ayam / daging / makanan laut/ sayur-sayur, dan tabur daun ketumbar.
Tip: Kalau nak tomyam yang betul-betul pekat, kisar tomato menjadi pes dan masukkan ke dalam tomyam. Untuk membuat tomyam kungfu, masukkan susu pekat 3 sudu.
4. Resepi Pes Tomyam Putih
Bahan-bahan
Bawang merah 10 biji*
Bawang besar 5 biji*
Bawang putih 5 ulas*
Cili Api 10 biji (tetak)*
Lengkuas 1 inci*
halia 3 inci*
Serai 5 batang*
Daun limau purut 5-6 helai*
5 biji Air limau purut/( semasan yang anda mahu)
Sos ikan (nam pla)
Cara-cara
1. Tumis semua bahan bertanda * di atas kecuali air limau purut dan sos ikan.
2. Bila naik bau dan pecah minyak, masukkan air limau purut dan sos ikan nam pla.
3. Akhir sekali, perasa dengan garam, gula bersama 1 sudu serbuk perasa (Saya guna Maggi Cukup Rasa sebagai pengganti kiub).
4. Dah siap, macam biasa boleh bekukan ia.
5. Jika mahu makan, didih pes ini bersama air dalam periuk, masukkan ayam / daging / seafood / sayur-sayur, dan tabur daun ketumbar.
Tip: Agar tomyam ‘kaw’, masukkan susu pekat 3 sudu.
5. Resipi Pes Rendang Ayam
Bahan-bahan
Bawang besar 5 biji
Bawang kecil 10 biji
Bawang putih 6 ulas
Halia 3 inci
Lengkuas 2 inci
Kunyit hidup 2 inci (jika suka)
6 batang serai
2 genggam Cili kering( tidak perlu rebus ,masuk terus mask pengisar)
Santan kotak 2
Daun kunyit dan daun limau purut hiris halus.
Cara-cara
1. Kisar dan tumis semua bahan di atas sampai pecah minyak dan naik bau.
2. Masukkan santan, garam, gula, perasa, daun limau purut, dan daun kunyit.
3. Dah siap, macam biasa boleh bekukan ia.
4. jika nak makan, ambil pes dan masukkan dalam kuali dengan air secawan.
Masukkan ayam, masak sampai kering atau hingga ayam empuk.
6. Resipi Pes Sup
Bahan-bahan
Bawang besar 5 biji
Bawang kecil 10 biji
Bawang putih 6 ulas
Halia 5 inci
6 batang serai
6 sudu besar Rempah sup
Rempah 5 sekawan (jika suka)
Cara-cara
1. Kisar semua bahan kecuali rempah 5 sekawan.
2. Tumiskan rempah 5 sekawan terlebih dahulu. Kalau yang suka light soup, tidak perlu gunakan rempah ini. Apabila naik bau, bolehlah masukkan bahan kisar tadi. Tumis hingga pecah minyak.
3. Masukkan rempah sup yang dibancuh dengan sedikit air dan tumis lagi 2 minit. Akhir sekali, perasakan dengan garam gula dan perasa.
4. Siap. Bekukan.
5. Bila nak makan, ambil pes dan masukkan dalam kuali. Masukkan air secukupnya dan tambahkan ayam segar dan sayur pilihan. Boleh dimakan dengan nasi putih, bihun, mi, soto nasi, atau wantan.
7. Resipi Pes Kari
Bahan-bahan
Bawang besar 5 biji*
Bawang kecil 10 biji*
Bawang putih 6 ulas*
Halia 5 inci*
6 sudu besar rempah kari daging
Rempah 5 sekawan
1 sudu halba
Cara-cara
1. Kisar semua bahan kecuali rempah 5 sekawan.
2. Tumiskan rempah 5 sekawan terlebih dahulu. Kalau yang suka light soup, tak perlu gunakan rempah ini. Kemudian apabila naik bau, masukkan bahan kisar tadi. Tumis hingga pecah minyak.
3. Masukkan rempah sup yang dibancuh dengan sedikit air dan tumis lagi 2 minit. Akhir sekali, perasa dengan garam gula dan perasa.
4. Siap. Bekukan.
5. Apabila nak makan, ambil pes dan masukkan dalam kuali. Masukkan air, asam jawa dan tambahkan ayam / daging / ikan segar bersama sayur pilihan. Boleh juga dibuat makan dengan mi kari. Masukkan ayam yang dipotong kecil.
Selamat memasak!
Sumber: Facebook Asrimah Bakri
Rupanya Ini Tip Nak Buat Kek Pulut Kuning Tak Cepat Basi Dan Nampak Berkilat.
Ramai yang suka makan pulut kuning, namun ada yang tidak mahir dalam memasak hidangan ni. Nak buat pulut kuning nampak mudah aje tetapi sebenarnya kalau salah sukatannya boleh jadi lembik dan basi.
Bagi yang gemar makanan ini, selain beli apa kata buat sendiri aje di rumah. Perkongsian oleh Maz Samad boleh dijadikan panduan, siap beri tip cara elak pulut jadi basi dan lembut elok hidangan ini.
Jom cuba, mana tahu boleb buat kek pulut kuning hari jadi anak nanti. Bila dah jadi cantik dan berkilat nak hias pun tentu teruja.
Selamat mencuba!
Dapatkan My Qalam Elite Digital Perjuzuk Set dengan diskaun RM5 apabila anda menggunakan kod KELGST5 di sini
Tips pulut kuning tahan lama dan tak cepat basi.
1. Rendam beras pulut dengan air sejuk
2. Masukkan garam kasar 2 atau 3 butir
3. Rendamkan asam keping bersama beras pulut
4. Rendam sekurang-kurangnya 6 jam
5. Pastikan sebelum di rendam wajib di bilas atau dibilas sehingga hilang air keruh. Bilas hingga air jernih. Baru direndam
6. Semasa rendam letak sekali 2 sudu kunyit serbuk
Kaedah Kukus Beras Pulut
1- Kukus pertama
Beras pulut dicampur bersama sedikit minyak masak dan dikukus selama 10 minit.
2. Air Kukusan. Pastikan air kukusan betul-betul mendidih baru letakkan pengukus beras pulut.
Letakkan 3 atau 4 helai daun pandan di dalam air pengukus supaya wap air naik ke permukaan atas.
3. Semasa mengukus
Langkah kukusan pertama 10 minit
rehatkan seketika sebelum mengukus kali ke-2. Langkah kukusan kedua 20 minit.
Pulut dicampur bersama:
1/2 cawan Minyak atau Marjerin
Pewarna kuning telur
200ml Santan
2 cawan air
1 sudu kecil garam
4. Beras pulut nampak berkilat
Campurkan sedikit minyak atau marjerin bag kilat pulut kuning tersebut.
Campurkan sedikit pewarna kuning telur bagi naikkan lagi seri pulut tersebut.
Pulut kuning akan nampak sebiji-sbiji bila dihias.Tidak perlu risau walaupun pulut kuning nampak. Berbiji tapi tekstur sangat lembut.
Sumber: Maz Samad
Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA atau join keluargagader club