Bagi yang suka makan kek tentu sentiasa mencari kek yang mudah cara membuatnya.

Paling penting penyediaanya menggunakan sukatan

Nak tahu caranya ikuti perkongsian ini. Bolej cuba cara ini pula.

Premium butter cake.

Nak share resepi buttercake ni. Simple je. Takde teknik waterbath ke, waterbirth ke takde ok.
Orang selalu cakap banyak mana butter macam tu lah banyak tepung dan gula nya. Betul sangat- sangat! Alhamdulillah menjadi.

Bahan-bahan:

250g Premium pure butter (any brand)
250g Self raising flour (tak payah pening nak agak baking powder etc)
250g Castor sugar (kurangkan sikit kalau taknak manis)
4 biji telur gred b
1 teaspoon vanilla essence
1 teaspoon ovalette

IKLAN

Cara penyediaan:

1. Pukul butter sampai bewarna sedikit cerah. (kalau pakai stand mixer tinggal je situ)
2. Masukkan gula sedikit demi sedikit sambil pukul sehingga kembang. (penting! Kalau tak bantat la kek uols)
3. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul perlahan.
4. Tambah vanilla essence and ovalette dan kacau sedikit lagi.
5. Masukkan tepung dan slowkan mixer sampai rata.
6. Letakkan dalam loyang 8 inci yang dah dilapik baking paper.
7. Bakar pada suhu 175 darjah celsius selama 50 minit. Api atas bawah. (ikut oven masing2).

IKLAN

Siap! Nampak simple tapi rasa dia masha Allah, kayangan! Saya pun jenis suka simple buttercake je. Taste orang lama hehe.

Sumber: Nurul Atikah Mustafa via Masak Apa Hari Ni