Anak-anak ini jika diberi peluang dapat mandi kolam memang seronok tidak terkata.

Pun begitu ketika PKP ini, mana mungkin boleh dibawa anak-anak ke taman tema untuk bermandi manda.

Di sebabkan itu juga seorang ayah ini telah membina kolam mandi seluas 60 kaki persegi di tepi rumah dengan menggunakan bahan-bahan lebihan sektor pembinaan sekali gus tiada sebarang kos digunakan untuk membina kolam renang tersebut.

Jom baca perkongsiannya itu.


KOLAM 60 KAKI PERSEGI DIY ZERO COST

Salam Sahabat semua.. Uncle nak kongsi skit cara buat kolam ni..

Normal Baru sekarang, Uncle dah tak boleh bawa anak-anak bercuti ke sana sini.. Anak-anak lagi tertekan sebenarnya.. Perangai pun dah makin menjadi..

Untuk meredakan keadaan, Uncle kena buat sesuatu yang jimat dan berbaloi untuk gembirakan si anak Uncle ni..

So, projek di mulakan setelah persetujuan semua di buat.. Kena minta izin dulu Mak Mertua selaku tuan tanah..

Kemudian, Uncle rembat plastik biru di banglo belakang rumah yang hampir siap.. Plastik biru ni digunakan dalam pembinaan bangunan.. Uncle x taw nama dia apa.. Tukang2 dalam group ni mungkin lebih arif..

Uncle rembat juga bata di banglo itu.. Dah alang2 rembat kan.. Hehe..

Sebenarnya, banglo tu milik kakak ipar Uncle.. Dah mendapat keizinan sebenarnya sebab barang ni semua lebihan dari projek depa.. So jimat la duit dengan zaman2 la ni kan..

IKLAN

Kemudian, Uncle bersihkan tapak dulu.. Bagi betul2 bersih dari segala batu..

Hamparkan plastik biru tu mengikut saiz tanah dan lantai.. Lipat di bahagian yang hendak di sendal bata..

Masukkan bata.. Susun 3 lapis bata sesuai dengan anak.. Nanti tinggi sangat, lemas plak.. Tetap kena ada pemantauan.. Jangan biaq depa main sorg2 nah..

IKLAN

Dah naik bata, plastik pun dah hampar elok2, masukkan air..

Sendal dinding dengan botol air untuk mengelakkan plastik tadi turun..

Nak elok, kolam ini perlu di sandarkan pada 2 bahagian dinding sekurang2nya.. Baru kukuh..

Dah siap kolam ZERO COST kami..

So sapa2 nak try boleh ja.. Murah dan senang.. Lagi pun anak2 ni cepat jemu.. Dah rendam 3-4 kali dah bosan.. So simpan lah dulu.. Tak bazir ratusan ringgit..

sumber : Mohd Nasiruddin via Tukang Apa Hari Ini