Ayam Masak Palembang, Hari-hari Makan Pun Tak Jemu & Nak Masak Pun Simple Je!

Share

Ayam masak palembang ini jika dilihat sekali pandang, kita akan nampak macam ayam masak kicap. Tapi sebenarnya ia mempunya tekstur kuah yang lebih pekat dan lebih enak rasanya.

Ada yang terasa nak cuba masak?

Mudah sahaja membuatnya, boleh sahaja jadikan menu menyelerakan untuk seisi keluarga. Ikuti sahaja resipi yang dikongsikan oleh Junainna Hussin Chua ini.

AYAM MASAK PALEMBANG

Bahan-bahan untuk 1 ekor ayam

Bahan-bahan :Dikisar

Bawang besar – 2 biji (sederhana)

Bawang putih – 5 – 6 ulas

Halia – besar ibu jari

Bahan-bahan B:

serbuk kunyit

Daun kari – 2 – 3 tangkai

Kicap manis – 1/2 cawan

Cili blend – ikut pedas ( 2 senduk nasi)

Asam keping – 2 keping besar

Santan – 100ml

Minyak untuk tumis

Garam dan gula secukup rasa

Cara-caranya:

  1. gaul ayam dengan kunit dan garam.. goreng setengah masak dan ketepikan
  2. Panaskan minyak
  3. Tumis bwg besar , bwg putih , halia sampai naik bau
  4. Masukkan cili blend.
  5. Tumis sampai pecah minyak.
  6. Masukan kicap. Kalau nak lebih hitam tambah kicap pekat.
  7. Masukkan daun kari
  8. Tumis sekejap, masukkan garam dan gula secukup rasa.
  9. Masukkan asam keping
  10. Masukkan ayam dan masak sehingga ayam empuk.
  11. Masukkan santan
  12. Biarkan mendidih dan boleh dihidangkan
  13. Kalau kering sangat masukkan air sedikit

Baca artikel menarik lain di sini:

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

 

 

IKLAN