Mencari kebahagiaan hidup agar berasa lapang dada, ceria dan sekali gus menikmati rasa kesempurnaan dan segala-galanya teratur dan aman. Pastinya saat menjadi dambaan setiap antara kita.

Pun begitu, hidup ini penuh dengan ujian, ada suka dan dukanya. Apa yang pasti rasa bahagia itu tidak datang bergolek, bahkan ia perlu diusahakan. Caranya bagaimana, mungkin perkongsian ini dapat membantu sedikit sebanyak. Jom semak.

TIPS UNTUK MENJADI WANITA BAHAGIA.

Saya ingin kongsikan tips ini kerana menerima ratusan mesej dari banyak wanita yang tidak bahagia. Saya tidak mampu untuk membalas ke semuanya.

1. Kadang kita terlupa yang setiap dari kita punya “senjata” yang hebat iaitu doa. Doa itu kan “senjata”. Gunakan ia dalam apa sahaja situasi. Walaupun dalam keaadan samar…tidak pasti dan langsung tidak nampak apa yang bakal kita lalui, berdoalah dengan yakin.

Sesungguhnya Allah Maha Mendengar.

“Dan jika setan mengganggumu dengan suatu gangguan, maka mohonlah perlindungan kepada Allah. Sesungguhnya Dia adalah As-Samii’ (Dzat yang Maha mendengar) dan Al-’Aliim (Dzat yang Maha mengetahui).”
(QS. Fushilat [41]: 36)

2. Saya sering menulis. Untuk menjadi bahagia, apa-apa kiralah kesyukuran dulu. Usah terkejut ada banyak suami kesal kerana pernah tidak menghargai isteri. Dan banyak isteri kesal kerana pernah tidak menghargai suami.

Hakikatnya, kita sering tidak menghargai apa yang kita sudah ada. Dan mahukan yang kita tidak ada.

Banyak isteri yang tinggal di rumah besar, dengan 10 buah kereta, terima hadiah harijadi yang mahal, percutian yang mewah…namun masih tidak bahagia. Hanya kerana suaminya sering pulang lewat.

IKLAN

Banyak isteri yang cukup bahagia, tinggal di rumah yang atapnya tiris (bocor), setiap hari bersyukur kerana dapat makan ikan segar yang dibawa pulang oleh suaminya….seorang Nelayan kampung. Biarpun begitu, bahagianya sama seperti seorang isteri yang tinggal di Istana.

Kira nikmat yang kita ada untuk melihat bahagia…

3. Usah fokuskan kepada satu perkara untuk merasakan bahagia. Banyak isteri/wanita yang fokusnya hanya pada suami.

Suami saya tipu saya.
Suami saya berhutang.
Perlukah saya maafkan suami saya.
Suami saya selalu main handphone.
Suami saya gajinya kecil.
Saya tertekan dengan suami.
Rasa tak dihargai suami….

Begini…
Selagi suami masih sediakan segala keperluan, tidak mengambil dadah, bukan kaki pukul, tidak minum dan masih beragama serta waras, everything will be alright.

Letak Allah dulu dalam hati, barulah lain-lain perkara. You will feel content with your life. Rasa kecukupan yang sukar untuk ditulis dengan kata-kata.

Dan semua perkara lain akan mula nampak kecil….cubalah.

IKLAN

4. Hargai diri selalu. Saya seringkali menulis ini juga. Hargai diri sendiri untuk jadi lebih bahagia. Nothing else really matters…

5. Bangun pagi, syukuri masih punya mata, telinga, tangan, kaki… bahkan setiap apa yang masih mengalir dalam diri. Imagine not having one of them.

Bayangkan jika Allah ambil semula penglihatan kita. Kemudian kita diberikan pilihan. Mahu penglihatan semula atau suami? Pasti kita akan memilih mata kita bukan?

Itulah, kita sering tidak menghargai apa yang kita ada.

6. Apa sahaja perkara kecil akan menjadi sangat besar bila kita sering memikirkannya. Berhati-hatilah dengan apa yang kita fokuskan dalam minda. Ia boleh meragut bahagia.

7. Do not overthinking unnecessarily. Ia membawa kepada banyak keresahan. Suami milik kita sewaktu di rumah. The moment dia melepasi pintu rumah, serahkan semuanya kepada Allah.

IKLAN

Mungkin sukar untuk dilakukan dan ringan untuk diucapkan. Namun hargailah rasa tenang dan bahagia itu dengan senikmatnya.

8. Sometimes you need to divert your attention. Alihkan minda kepada banyak perkara lain dalam hidup. Usah sempitkan dengan perkara yang tidak perlu. Invest your time and energy untuk diri. Read something beneficial.

Membaca boleh:

– Meningkatkan daya fikir.
– Mengurangkan stress.
– Meningkatkan pengetahuan.
– Menambah perbendaharaan kata.
– Memberi memori yang lebih baik.
– Menjadi lebih fokus.
– Meningkatkan kemahiran menulis.
– Lebih relax.

Be a more knowledgeable women!

9. Lakukan apa sahaja yang anda suka untuk jadi bahagia. Selagi tidak melanggar batas seorang isteri. You can do bakings, gardening, apa sahaja. Please know that hidup ini cukup indah untuk dinikmati.

10. Set dalam minda selalu bahawa dunia ini hanyalah sementara. Kadang kita sering terlupa hingga jadi terlalu taksub dengan segalanya.

Tenang-tenang aja. Take it easy and be happy!

sumber : Dzuriasikim Dzulkefli
InsyaAllah esok saya tulis lagi.

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI