Bagi yang gemar memasak pelbagai hidangan dan suka membuat kek atau biskut sudah tentu sentiasa mencari-cari resipi yang mudah buat dan sedap.

Malah ada juga antara kita mengikuti kelas berbayar untuk belajar cara yang betul untuk membuat sebarang hidangan.

Namun jika ada yang meminta resipi atau rahsia hidangan sedap tentu ada sebabnya tidak diberi begitu sahaja. Ini yang dikatakan amanah bukan kedekut resipi.

Sebagaimana tular di TikTok wanita yang agak terkilan apabila rakannya tidak mahu berkongsi resipi. Namun kenyataan wanita itu telah ditegur oleh wanita Jihani Azhar ini yang juga merupakan ‘bakers’ .

Ikuti perkongsiannya.

 

 

Dapatkan My Qalam Elite Digital Perjuzuk Set dengan diskaun RM5 apabila anda menggunakan kod KELGST5 di sini 

Bakers Kedekut Ilmu? Kerana Amanah Bukan Tak Nak Kongsi Resipi, Deep Teguran Wanita Ni.
Gambar hiasan

Bakers ni kedekut ilmu ke? Meh nak bagitau lah kepada acik acik dan adik adik yang rasa kami kedekut ilmu. Terutama mereka yang macam puan sri ni.

IKLAN

Zaman sekarang bukan macam dulu. Kebanyakan ilmu dan resepi yang kami dapat ialah berbayar.

Bila berbayar, kami berpegang pada amanah cikgu kami untuk TAK SEWENANGNYA REVEAL RESEPI pada orang lain. Faham kan maksud AMANAH di sini? Tu je sebenarnya. Bayangkan kalau kami pecah amanah, berkat ke rezeki kami bila meniaga?

Dan pasal point puan sri ni cakap sebab orang minta resepi tu. Kalau mintak resepi tu sesaje je, bukannya nak buat pun/bukannya menjadi pun/akhirnya akan beli juga dari member tu, DAH TU KENAPA KENA MINTA RESEPI DARI PENIAGA? Aih anehnya laa hai. Ibaratnya kau minta pinjam kereta kat jiran sebelah, tapi sebenarnya kau tak pandai drive pun. So what is the point? Saje jelah nak bermanja beramas mesra? 

Ye betullah ilmu tu dari Allah. Tapi jangan lupa, pecah amanah tu berdosa ke tak? Jawab tu jelah.

Ps: jangan ingat kami penjual kek atau makanan ni takde kongsi ilmu langsung ye. Baru rejek kau sekali dah buat content acah positif gini. Ish panas pula hatiku. 

IKLAN

Ps lagi: ya, berkongsi ilmu tu berkat. Insyaallah rezeki kita nanti pun makin murah. Pahala berpanjangan. Tapi kena consider sumber pahala tu berkat ke tak bilamana kita pecah amanah dan share resepi berbayar yang orang dah pesan jangan sesuka hati share. INI POINT UTAMA SAYA. Resepi berbayar VS resepi percuma yang orang lain share tu berbeza ya. Niat tak menghalalkan cara.

Sumber: Jihani Azhar

 

IKLAN

 

 

Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club

 

 

Bakers Kedekut Ilmu? Kerana Amanah Bukan Tak Nak Kongsi Resipi, Deep Teguran Wanita Ni.