Kehilangan orang tersayang cukup memeritkan, hanya dengan rasa reda dan tabah sahaja mampu untuk  seseorang itu berasa kuat  menerima ujian kehilangan orang tercinta. Namun apalah daya bagi kanak-kanak berusia 12 tahun ini. Sungguh tidak dapat dibayangkan betapa berat ujian yang sedang dilaluinya.

Baru sahaja kehilangan ayah tersayang angkara Covid-19, gagal pula untuk menghubungi ibunya yang di ICU. Terpaksa pula bersendirian di rumah jalani kuarantin kerana dirinya juga positif covid-19. Semua ini bukan mudah untuk ditempuh buat kanak-kanak yang bernama Arshad. Sungguh tabah dan cekal hatinya!

Dugaan Yang Cukup Berat 

Kanak-kanak lelaki berusia 12 tahun ini bernama Arshad, kuarantin sendirian dirumahnya, selepas swab test kedua positif covid19.

Bapanya berusia 38 tahun baharu sahaja meninggal dunia kerana covid19. Tiga adiknya dibawa ke rumah saudara mereka kerana negatif covid19, manakala ibu Arshad dan adik bongsunya ditahan di hospital berikutan keadaan level oksigen yang sangat rendah.

Zalifah Ithnin, pengerusi Kluang Community Welfare Association (PETAK) datang memberi sumbangan makanan kepada Arshad selepas mengetahui perkara ini. Setiap hari saudara-mara Arshad datang menghantar makanan buat kanak-kanak itu. Arshad tiada pilihan kecuali kuarantin sendirian di rumah.

Gagal Hubungi Ibu Di ICU

Yang menyedihkan kita, Arshad memaklumkan kepada Zalifah, Arshad gagal menghubungi ibunya yang berada di ICU sejak semalam kerana ibunya tidak lagi menjawab panggilan telefon dan Arshad nampak sedih serta keliru berikutan baharu sahaja kehilangan bapanya.

Keep Strong Arshad. Hugs dari jauh


Sesungguhnya Allah SWT memberikan ujian hebat ini kerana Allah SWT sayang kepada Arshad sekeluarga.

Terima kasih Zalifah Ithnin dan NGO PETAK kerana menyampaikan sumbangan buat adik Arshad.

Sediakan Tempat Kuarantin Khas

Dicadangkan kepada Kerajaan agar menyediakan tempat kuarantin khas yang selesa dan selamat untuk kanak-kanak positif covid19 yang ibubapanya di ICU, supaya kanak-kanak dapat dijaga dengan baik dari segi mendapatkan rawatan, mendapat sokongan emosi dan sebagainya, memandangkan bilangan pesakit covid19 kritikal dari dalam kalangan ibubapa muda semakin meningkat.

Kementerian Pendidikan juga kena dapatkan data terkini kanak-kanak yang kehilangan ibubapa di Malaysia. Pasca Covid19 bakal melukakan hati ramai pihak kerana sudah pasti bilangan anak-anak yatim di sekolah-sekolah meningkat mendadak.

Andainya kita mahu memberi sumbangan, berilah sumbangan kepada anak-anak yatim kerana setiap sen yang kita belanjakan jika disampaikan kepada insan yang berhak akan menjadi bekalan pahala sedekah yang berpanjangan buat kita di Akhirat nanti.

IKLAN

Bersama-sama kita doakan kesembuhan segera buat Arshad, ibu Arshad dan adiknya, serta semua pesakit Covid19 yang berada di ICU.

This news really broke my heart..

Sumber/Foto : Dr. Kayra/ NGO PETAK

Nak tahu, KELUARGA ada hadiah wang tunai RM500 nak beri kepada anak-anak anda! Caranya mudah sahaja, anda perlu kongsikan perasaan rasa bangga menjadi anak Malaysia.

Untuk maklumat lanjut layari je laman web https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya!

IKLAN

Sebarang soalan boleh di http://www.wasap.my/60169647520

Bersempena Bulan Kemerdekaan, KELUARGA ada hadiah wang tunai RM300! Caranya mudah sahaja, ayuh sertai Pertandingan Berbalas Pantun Anak Merdeka dengan mendaftar di https://toko.ideaktiv.com/product/pertandingan-berbalas-pantun/   atau Whatsapp di http://www.wasap.my/60169647520

Jom sertai E-Keluargagader BELAJAR ONLINE BERKEBUN CILI DI HALAMAN RUMAH dengan daftar segera di https://toko.ideaktiv.com/product/berkebun-cili-di-laman-rumah/ atau Whatsapp di http://www.wasap.my/60169647520

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club