Hati mana yang tidak berduka apabila mendapat berita mengejut kehilangan bayi yang dalam kandungan. Biarpun redha dengan ketentuan Ilahi, namun hati tetap duka dengan khabaran ini.

Sebuah perkongsian Fakhri Ery yang meruntuh jiwa. Pasangan muda ini sepatutnya bakal menimang cahayamata tidak lama lagi, namun bayi tersayang telah meninggal dunia dalam kandungan usia 27 minggu.

 

4 Julai 2019 Khamis

Isteri perasan gerakan bayi syurga kami  tak terlalu aktif sehinggalah jam 2 ptg gerakan terakhir yg agak lemah. Hari tu, aku pulang dr kerja agak lewat, (lepas maghrib). Dalam keadaan letih, isteri sedang mkn dan mengadu yg anak kurang bergerak. Aku pon hanya tersenyum dan mengiyakn sahaja (xdgr pon sebenarnya ape yg die ckp).

Beli kelengkapan bayi 

Baru saje nk letak punggung, isteri terus mengajakku kluar mlm utk cari brg baby sbb die dh scan kelmarin baby die tu boy.. Excited sngt katenye. Aku dgn keadaan letihnye melihat kpd “keexciteddan” istri, aku mengalah. ye lah mlm ni kite pergi ye lps solat maghrib… sesampai di pasaraya macam-macam barang baby die ambik (ayooi bnyak jugak abis duit).. tp xpe lah, beli sikit-sikit.

5 Julai 2019 Jumaat

Keesokannya sesudah solat subuh aku terus sambung tido (mklumlah ari cuti). smpaikn istri keluar pergi mengajar pon aku xsedar.. setelah pulang mengajar, kami mkn bersama dan skli lg istri mengadu baby masih  tak bergerak. tp kami masing2 cube sedapkn hati, (tnggu lah lps2 ni. gerok lah tu). Lepas solat jumaat istri mengdu lg, baby xbrgerok. ak dh mula xsedap hati terus ajak pegi klinik. mula2 pegi klinik komuniti, nurse tu ckp doctor xde kt sini. hri jumaat klinik bnyak tutp, pusing2 dlm 3 4 buah klinik semua tutup. last pergi ke klinik kt kuala ibai. mase doctor scan jantung baby tu, doctor ckp die xnmpak jntung baby. tp aku dh perasan doctor tu xnk bg kami ni terkejut ngn keadaan baby tu. so die tetap cri pusing2 kt perut dlm 15 minit pon ade. time tu aku dh mula sebak, sbb nmpak jantung baby xbergerak langsung (baby dh meninggal).. tp cover xnk bg istri nmpak.. doc tunjuk kt kami skrin scan tu dan dia britahu kami utk terus rujuk ke HSNZ. plus doc ckp, ape2 berlaku mohon bersabar kuatkn semangat.. lg lah sebak… smbil doc isi borng utk rujuk k hsnz , tetibe istri ckp, “mesin ye xmolek orn, maring dulu sy scan molek ade je gerok jntung”. bertambah2 sebak aku dibuatnya. nmun aku hanya lontarkn senyuman terpakse kpd istri.. dlm perjlnn k HSNZ, air mataku sdh mula menitis, tp istri xperasan sbb memandu pakai kacamata hitam (wlpon cuaca mendung).

Sampai di HSNZ, kami beri surat rujukan doctor tadi kpd nurse yg bertugas. nurse pon ckp, “doc kate anok awk xdok dh ni..” istri pon menjawab, “bukan..doc tu ckp xnmpak jantung baby kt mne..” aku ni menjurai air mate dgr istri yg masih xsedar yg ank dh xde.. nurse pon trus memanggil istri masuk k bilik rawatan utk mmbuat pemeriksaan lnjut. selapas hmpir stgh jam, aku dipanggil nurse utk masuk jupe doc. doc beritahu bahawa baby lam kandungn istri dh xde blood flow dan denyutan jantung… ak thn lagi sebak. doctor berithu yg istri trpakse lahirkn baby tu sbb baby dh meninggal. die berithulah procedure2 yg kne istri lalui dan aku memahaminya. last doc tnye, “ade ape2 soalan?”. istriku bersuara, xde jalan lain k nk selamatkn baby ni??? (die masih belum paham yg baby tu dh xde). kli ni aku kalah.. ak trus peluk istri dan menangis.. barulah die paham yg anak kami mmg dh xde.. kami berdua mncurah2 air mata dpn doc..

then, admitted ward slma 4 hari sebelum lahirnya baby syurga kami Muhammad Yusof bin Muhammad Fakhri pada 8 julai 2019 jam 9.53pm.. kemudian jenazah diambil sedikit uri dan darah utk mengtahui sebab kematian. jam 11.30pm jenazah dibawa k bhgian forensik untuk disimpan semalamn. 9 julai 2019 jam 8am, dimandi dan dikafankn di HSNZ.. jenazah dihantar k kubur merbau patoh dan selamt dikebumikn jam 10am..

Hadirmu hanyalah 27 minggu dlm kandungan mama, namun pemergianmu mampu menitiskan berjuta2 air mata org yg menanti kelahiran mu syg..

terima kasih kepada semua ummi abi dan keluarga mok mertue adek beradik ipor biras sedara mara dan kawan2 yg sentiase bantu serta mndoakn kebaikan utk kami.
ribuan terima kasih utk istri tercinta kerana melahirkn bayi syurga buat ayah..

innalilahiwainnailahirajiun.. semoga arwah Muhammad Yusof dapat memberi syafaat utk ayh dan mama dihari akhirat kelak.

Takziah buat ahli keluarga.

Tinggalkan Komen