Amalan membaca Al-Quran memberikan manfaat yang banyak kepada manusia. Salah satunya memberikan kebahagian buat pasangan suami isteri. Selain kasih sayang, rezeki yang melimpah ruah, Al-Quran mempunyai kebaikkan infiniti kepada manusia.

Lebih indah jika amalan membaca Al-Quran menjadi rutin dalam sesebuah keluarga itu. Malah lebih bagus jika mengetahui terjemahan Al-Quran itu. Sesunguhnya amalan membaca surah-surah Al-Quran itu banyak manfaatnya.

Sebagaimana yang dikongsi oleh Pendakwah Terkenal, Ustazah Asma Harun  kepada wartawan Keluarga baru-baru ini. Ia mengandungi doa untuk pasangan dijauhi kejahatan, kasih sayang makin bertambah, dijauhi hasad dengki, mohon diberi kecukupan dalan hidupa dan kesejahteraan anak dan keluarga.

Moga ayat-ayat Ql-Quran ini yang mustajab ini memberikan kebahagiaan kepada pasangan sehingga akhir hayat.

Begini Cara Nak Pasangan Makin Sayang. Ustazah Asma Harun Kongsi 7 Surah Al-Quran, Doa Rahsia Rumahtangga Bahagia.

DOA 1:

MEMOHON KEBAIKAN DAN DIJAUHI KEJAHATAN

اللَّهُمَ حَبَّبْ إِلَيْنَا الْإِيمَانَ وَزَيِّنْهُ فِي قُلُوبِنَا، وَكَرِّهْ إِلَيْنَا الْكُفْرَ وَالْفُسُوقَ وَالْعِصْيَانَ، وَاجْعَلْنَا مِنَ الرَّاشِدِينَ

“Allahumma habbib ilainal imaana wazayyinhu fi quluubinaa, wa karrih ilayyal kufro wal fusuuqo wal ‘isyaan, waj’alna minar raasyidiin.” (Surah Al-Hujurah: 7)

Maksudnya: “Ya Allah, jadikanlah kami cinta kepada keimanan dan jadikanlah ia indah di hati kami, bencikanlah kami pada kekafiran, kefasikan, dan kedurhakaan, serta masukkanlah kami dalam golongan orang yang mendapat petunjuk.”

DOA 2:

DOA MEMOHON CINTA & KASIH SAYANG

اللَّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ حُبَّكَ وَحُبَّ مَنْ يُحِبُّكَ وَالْعَمَلَ الَّذِي يُبَلِّغُنِي حُبَّكَ

IKLAN

“Allahumma inni as-aluka hubbaka wa hubba man yuhibbuka wal ‘amala alladzi yubalighuni ilaa hubbika. (Hadis Hasan, Riwayat Tirmidzi) Maksudnya: “Ya Allah, sesungguhnya aku memohon kepadaMu cintaMu dan cinta orang-orang yang mencintaiMu dan aku memohon kepadaMu amalan yang dapat menyampaikanku kepada cintaMu. ”

DOA 3:

MEMOHON DIJAUHI HASAD DENGKI & DENDAM DALAM KELUARGA

رَبَّنَا اغْفِرْ لَنَا وَلِإِخْوَانِنَا الَّذِينَ سَبَقُونَا بِالإِيمَانِ , وَلا تَجْعَلْ فِي قُلُوبِنَا غِلًّا لِّلَّذِينَ آمَنُوا رَبَّنَا إِنَّكَ رَؤُوفٌ رَّحِيمٌ

“Rabbanaghfirlanaa wali ikhwaanina, allaziina sabaquuna bil iimaan, walaa taj’al fii quluubinaa ghillal lillaziina aamanu, rabbanaa innaka rauufur rahiim.” (Surah Al-Hashr: 10) Maksudnya: “Wahai Tuhan Kami, ampunkanlah dosa kami dan dosa saudara-saudara kami yang mendahului kami dalam iman, dan janganlah Engkau jadikan dalam hati kami sebarang perasaan hasad dengki dan dendam terhadap mana-mana orang beriman. Wahai Tuhan kami! Sungguhnya Engkau amat Pelembut dan Pengasih.”

DOA 4:

MEMOHON PASANGAN & ZURIAT YANG MENJADI PENYEJUK HATI

رَبَّنَا هَبْ لَنَا مِنْ أَزْوَاجِنَا وَذُرِّيَّاتِنَا قُرَّةَ أَعْيُنٍ وَاجْعَلْنَا لِلْمُتَّقِينَ إِمَامًا

“Rabbana hablana min azwajina wa dzurriyyatina qurrata a’yun waj’alna lilmuttaqina imaama” (Surah Al-Furqan: 74) Maksudnya: “Wahai Tuhan kami, anugerahkanlah kepada kami isteri-isteri kami dan keturunan kami sebagai penyejuk hati (kami), dan jadikanlah kami imam bagi orang-orang yang bertakwa.”

IKLAN

DOA 5:

MEMOHON DIBERI KECUKUPAN & MENGHADAPI KESULITAN

حَسْبِيَ اللَّهُ لَا إِلَٰهَ إِلَّا هُوَ ۖ عَلَيْهِ تَوَكَّلْتُ ۖ وَهُوَ رَبُّ الْعَرْشِ الْعَظِيمِ 

“Hasbi Allahu Laailahaillaa huwa’alaihi tawakkaltu wahuwa rabbul ‘arshil adziiim” (Surah At-Taubah: 129) Maksudnya:

“Cukupkanlah bagiku Allah (yang menolong dan memeliharaku), tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia; kepada-Nya aku berserah diri, dan Dialah yang mempunyai Arasy yang agung.”

DOA 6:

MEMOHON PERLINDUNGAN UNTUK ANAK DARI MATA JAHAT (‘AIN)

أُعِيْذُكُمَا بِكَلِمَاتِ اللَّهِ التَّامَّةِ، مِنْ كُلِّ شَيْطَانٍ وَهَامَّةٍ، وَمِنْ كُلِّ عَيْنٍ لاَمَّة

IKLAN

“U’izukuma bi kalimatillahit taammah min kulli shaytaniw wa haammah wa min kulli ‘aynil laammah” (Hadis Sahih, Riwayat Al-Bukhari: 3371) Maksudnya: “Aku memohon perlindungan dengan kalimat Allah yang sempurna untuk kalian (berdua), dari gangguan syaitan dan binatang berbisa, dan dari pandangan mata (‘ain) yang jahat.”

DOA 7:

DOA MEMOHON ZURIAT YANG RAJIN MENDIRIKAN SOLAT

رَبِّ اجْعَلْنِي مُقِيمَ الصَّلاَةِ وَمِن ذُرِّيَّتِي رَبَّنَا وَتَقَبَّلْ دُعَاء

“Rabbij ‘alni muqimas solati wa min dzurriyyati, rabbanaa wa taqabbal du’a” (Surah Ibrahim: 40) Maksudnya: “Ya Tuhanku, jadikanlah aku dan anak cucuku orang-orang yang tetap mendirikan salat, ya Tuhan kami, perkenankanlah doaku.”

 

Semoga surah pengikat kasih dan cinta ini memberikan kebahagian buat keluarga sehingga ke Jannah. Serta jadikan amalan membaca Al-Quran sebagai amalan rutin dalam keluarga. Selamat beramal!

Begini Cara Nak Pasangan Makin Sayang. Ustazah Asma Harun Kongsi 7 Surah Al-Quran, Doa Rahsia Rumahtangga Bahagia.

Tunggu apa lagi, jom ramai-ramai sertai World Quran Hour.

Daftar lokasi anda di http://bit.ly/MQH1440H

Malaysia #QuranHour
#MisiAlKahf2019
#BacaFahamAmal
#BangsaBerbudiDanPenyayang

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI