Kini aktiviti berkebun menjadi kegemaran ramai setelah melihat hasilnya tanaman yang subur.

Mamun pelbagai kaedah yang digunakan untuk memastikan tanaman subur dan merimbun termasuk menggunakan baja daripada kulit telur.

Menarik dengan perkongsian ini, ikuti DIY buat baja daripada kulit telur. Memang menjadi!

__________________________________________________________

Ada aktiviti hujung minggu selain berkebun? Kalau saya, bukan hujung minggu ja. Stiap hari. . Maklumla dah jadi sura rumah spnuh masa sambil2 Baking dri tempahan orang kampung.

Hari ni nak kongsi tentang cara penghasilan dan penggunaan baja DIY dri kulit telur yang saya amalkan utk rawatan tnaman sya dri anak pokok smpaila menghasilkan buah & boleh dituai.

Banyaknye guna telur? Saya baker. Stock untuk penyediaan kek sentiasa ada. . Ni cara saya. Mungkin ramai sahabat2 juga mnggunakan ni. Cuma berbeza cara. Jangan tanya saya apa kandungan kulit telur @ khasiat. Sebab saya buat try & error brdasarkan rekod & hasil sya sndiri. . InshaaALLAH, sya dlm proses bguru dgn yg ahli dlm bidang khasiat2 penghasilan baja organik/kompos ni. Dah khatam nnti saya akan kongsi. Sllu je dgar baja2 organik lain. Cuma kekangan kami duduk kt pulau jauh dri bndr. InshaaALLAH akan cuba satu msa nnti.

IKLAN

Untuk penerangan saya lampirkan pada setiap gambar. Mudah nk tunjuk tentang penerangan.

Kulit telur yang dah saya gunakan. Saya akan jemur sampai la rangup.  Bukn utk dimakan. Tapi untuk proses seterusnya.
Ni selepas rangup. Saya hancurkan dengan tangan ja. Kalau tkut sakit2 atau luka kecik. Masukkan dalam plastik. Tumbuk dengn anak lesung. Jangan lumat sangat. Cukup mcm dlam gambr ni. Lepas ni. Bahagikan kepada 2. Satu kekal mcm dlm gmbr. Satu lagi kisar.
Ok. Ni saya memang letak siap2 kt kebun. Wlupun tepi rumah ja. Ahahaha. Sebelah kiri yang dikisar. Kanan yang dihancurkan gitu2 ja.
Penggunaan saya bagi yang di smash ni. Adalah utk pokok2 yg dh besar. Atau 3 minggu dan ke atas. Kuantiti cukup satu sudu tu ja.
Ni bukan ragi instant ya. Ni lah yang telah diproses kisar. Cukup sampai mcm ni. Jangan halus sangat. Nnti jadik macam baking powder. Berdebu.
Apa masalah kat sini ?? Mula2 saya dapat idea ni. SATU benda saya PALING takut.
ADAKAH CUKUP saiz medium ni.
Dh masuk minggu ke 6. Alhamdulillah. Ni la jawapan die. Asalkan penjagaan teratur. Bila buat mcm ni. Antara kelemahan :
1 ) Kena Topup sikit2 tanah dlm mdium tu.
2 ) HUJAN LEBAT tanah akan terkluar sikit2.
TAPI kalau ada pasang jaring hitam mcm dlm gmbr tu. Alhamdulillah.
OK. Ni penggunaan untuk yang dikisar. Saya khaskan untuk anak2 pokok yang baru masuk 2 minggu dan ke atas. JANGANNN BANYAKKK. Sikit2 ja. Skadar hjung sudu plastik tu ja ya.
Ni pula penggunaan untuk yang dihancurkan. Saya bubuh kat pokok cili. Pokok cili sya ni. Dah masuk 6 bulan. Panas terik, hujan lebat, dan mcm2 die lalui. . Daun kuning, luruh sampai tinggal ranting ja. TAPI jangan risau. Itu normal. Nak segarkan dia.
1 ) Gemburkan semula medium kalau tanam dalam bekas sebb akar dia dah penuh sangat.
2 ) Gantikan dengan tanah baru untuk akar dia lebih sihat.
3 ) Jangan takut untuk keratkan bhgian ranting2 hjung. Sbb situ nnti akan hasilkan tunas lagi dan berdaun & berbunga – berbuah lebat.
Say Hi untuk family baru . Semua usia skitar 2 – 3 minggu. Ada :
1 ) Lada Benggala
2 ) Cili epal / Padi
2 ) Terung.
Kalau Tuan/Puan perasan. Anak2 pokok tu daun2 die. Ada yg segar hijau dan kekuningan. InshaaALLAH next perkongsian saya akan kongsikan.

Selamat mencuba!

IKLAN

Sumber: Un Doll