Rasa leceh nak sediakan bubur untuk anak kerana memasaknya akan mengambil masa yang lama? Tak sempat nak masak pagi-pagi, sebab banyak benda nak urus? Tak sanggup nak bangun seawal 5 pagi setiap hari untuk memasak bubur.

Mungkin ini antara masalah yang dihadapi oleh ibu berkerjaya bila menyentuh soal penyediaan bubur nasi untuk anak kecil. Atas sebab ini juga akhirnya ibu mengambil jalan mudah dengan memberi makanan alternatif lain untuk anak. Pun begitu alangkah sayangnya jika anak tidak diberikan sajian bubur nasi yang menyihatkan.

Sebenarnya jika ibu-ibu tahu trik memasak bubur, pasti ibu selepas ini akan sanggup menyediakan menu bubur ini setiap hari kepada anak sebagai mana yang dilakukan oleh Puan Rozlyn  ini.

Nak tahu bagaimana? Ini dia caranya….


“Disebabkan kak kiah ada baby sekarang ni so memang hari-hari kena masak bubur. Dulu-dulu masa takda baby lagi memang takda la nak ambik tau cara masak bubur ni. Google resepi bubur terjumpa pulak cara mudah masak bubur ni. So kak kiah share kat sini bagi newbie mommy maacm kak kiah yang tak tau lagi.”-Rozlyn

Untuk itu, bagi ibu-ibu di luar sana yang kini mempunyai anak kecil bolehlah mencuba teknik untuk menyediakan bubur yang lebih cepat seperti yang dilakukan oleh Roslyn ini. Selamat mencuba.

Bahan-bahan:

Beras

IKLAN

 

Cara Buat :

IKLAN
  1. Basuh & toskan beras macam nak masak nasi biasa.

2. Lepas tu isikan beras yang dah dibasuh ke dalam bekas kecik (utk baby) atau mana2 bekas bertutup yang kedap udara. Gambar ni sy sediakan 3 bekas utk baby sy utk penggunaan selama 3 hari. 1 bekas boleh mkn 2 kali. Lepas isikan beras dlm bekas, mommy boleh isikan air ke dalam bekas beras tu sampai beras tu tenggelam sepenuhnya seperti dalam gambar.

3. Dh siap isi air, letak bekas beras tu dkt bahagian freezer utk dibekukan. Biasanya waktu hujung minggu atau malam sebelum nk masak tu sy akan prepare beras beku ni. Biarkan semalam sampai beras jadi beku.

4. Bila nak masak bubur ambik 1 bekas beras & keluarkan beras beku dari bekas tu. Haaa mcm ni lah rupa beras beku bila di keluarkan dari bekas tu.

5. Ambik periuk isi air secukup rasa utk masak bubur. Campak beras beku tadi ke dlm air periuk. Beras beku ni x perlu defrost ya. Lps keluarkan dari bekas terus je campak masuk dlm periuk berisi air ni. Pasang api dan Masak sampai beras tu jadi bubur. Sy ambik masa dlm 10 minit masak bubur ni. Lps 10 minit mmg jadi gebu gebas bubur sy masak tu. Jimat masa & gas. Hihihi

6. Ni lah rupa bubur yg sy masak tu. 10 minit je uolls. Baby sy x perlu nk tunggu lama2. Tiap2 hari boleh masak bubur yg fresh utk dia.
sumber :  Rozlyn Farah Diana

   .